Grybai sode
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
-
- Posts: 80
- Joined: Mon Dec 15, 2008 10:41 am
- Contact:
Re: Grybai sode
jo valgomos jos zalios. Primena ridikus.
-
- Posts: 1173
- Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm
Re: Grybai sode
Nu, žinai, keptiems baravykiukams niekas neprilygsta, bet... Taip, poniabudės valgomos. Ir tikrai panašios į ridikėlius. Man skaniausiai ant duonos su sviestu jos užsidėti. Kiti daro kaip ridikėlius su grietine.
Na aš manau ne visi ryšis valgyti tą grybą, nes jis labai įdomiai atrodo. Kai kas dėl estetinio vaizdo trūkumo išvis nesiryš to daikto dėtis į burną, bet kiti vartoja jį kaip vaistus ir ligas pasigydo. Moterys tepasi su drebučiais odą, kad jauna būtų.
Latviai jas renka ir priduoda medikams. Anys gamina vaistus.
O mums svarbu mikorizė, t.y. kad šis grybas apsigyventų ant mūsų augalų šaknų.
Na aš manau ne visi ryšis valgyti tą grybą, nes jis labai įdomiai atrodo. Kai kas dėl estetinio vaizdo trūkumo išvis nesiryš to daikto dėtis į burną, bet kiti vartoja jį kaip vaistus ir ligas pasigydo. Moterys tepasi su drebučiais odą, kad jauna būtų.
Latviai jas renka ir priduoda medikams. Anys gamina vaistus.
O mums svarbu mikorizė, t.y. kad šis grybas apsigyventų ant mūsų augalų šaknų.
Re: Grybai sode
Ar tai tik ne tas grybas, kur pralupus odele tokia skaidri zeles pavidalo mase dengia vidine dali? Melyniaudama savaitgaly Ezerelyje radau toki apvalu grybuka. Beraunant jis praplyso ir.... feeeeeeeeeeeeeeeeeee Na dabar zinosiu kad nereikia taip slykstetis
Re: Grybai sode
Taip, po odele skaidri žele. O viduryje kietas grybukas. Valgoma viskas, ir "drebučiai", ir odelė, ir vidus. Vidinė dalis skoniu primena ridikėlius, o žele man neutrali, be skonio, nors moterims su kai kuo asocijuojasi. Toji žele- puiki kosmetinė priemonė, naudokitės proga, kol šviežių yra.
Saulius Jasionis
Re: Grybai sode
prmą kart per 11 metų štai ką aptikau sode... Pievoje jų buvo net 7, palei obelaitę. Nepastebėjus su trimeriu per galvas perėjau, vienas gyvas išliko... Panasu i briedziuka...
-
- Posts: 1173
- Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm
Re: Grybai sode
Šiemet kaip niekad briedžiukų daug visur. Radom ir pas Iepa seminaro metu, ir po to pas savo kaimynę sode ir Klaipėdoj po seminaro. Aš bandžiau valgyti žalią, tai apsivėmiau, bet išvirus 10-15 minučių ir pakepus, tai superskanus gavosi. Norėčiau užsiveisti, bet per tuos darbus ir reikalus pražiopsojau momentą.
Re: Grybai sode
Ištrauka iš straipsnio:
Prijaukinti jį paprasta: tereikia grybų kepurėles smulkiai supjaustyti ir parai pamerkti į šaltą švarų vandenį. Po paros visa tai išpilti po obelimi ir gausiai pabarstyti pelenais- šis grybas mėgsta pelenus, dažnai aptinkamas gaisravietėse ir laužavietėse. Rudenį tą vietą pridengti obelų lapais, dar pridėti papuvusių obuolių ar jų atliekų, iš bėdos galima ir šiaudais. Štai ir viskas- jei pavyks, kitais metais jau galima tikėtis keleto pirmųjų grybukų. Ir kasmet jų bus vis daugiau! Tik reikia prižiūrėti, kad grybienos vystymosi vieta neišdžiūtų ir duoti jai ramybę. Nors... kai kur kaip tik patariama rudenį lysves purenti! Kam teko rinkti pavasarinius grybus, tas pastebėjo, kad labai jau jie mėgsta dygti ten, kur paklotė pažeista.
O štai prancūzai briedžiukus augina paprastose lysvėse. Pavasarį palaisto „grybų vandeniu“, paberia pelenais (dažnai tam reikalui pelenai specialiai gaminami- deginamas popierius), rudenį uždengia obuolių išspaudomis ar kitokiomis atliekomis nuo obuolių perdirbimo. Žiemai lysves dar pridengia storesiu lapų ar šiaudų sluoksniu, kuriuos pavasarį nuima. Žodžiu, šis grybas ne probleminis ir auginamas vis plačiau. Ne tik dėl savo gydomųjų savybių- kai kuriose Europos šalyse ir Amerikoje jis laikomas delikatesu.
Šaltinis: http://www.sodyba.org/index.php?site=usrpush&id=83
Prijaukinti jį paprasta: tereikia grybų kepurėles smulkiai supjaustyti ir parai pamerkti į šaltą švarų vandenį. Po paros visa tai išpilti po obelimi ir gausiai pabarstyti pelenais- šis grybas mėgsta pelenus, dažnai aptinkamas gaisravietėse ir laužavietėse. Rudenį tą vietą pridengti obelų lapais, dar pridėti papuvusių obuolių ar jų atliekų, iš bėdos galima ir šiaudais. Štai ir viskas- jei pavyks, kitais metais jau galima tikėtis keleto pirmųjų grybukų. Ir kasmet jų bus vis daugiau! Tik reikia prižiūrėti, kad grybienos vystymosi vieta neišdžiūtų ir duoti jai ramybę. Nors... kai kur kaip tik patariama rudenį lysves purenti! Kam teko rinkti pavasarinius grybus, tas pastebėjo, kad labai jau jie mėgsta dygti ten, kur paklotė pažeista.
O štai prancūzai briedžiukus augina paprastose lysvėse. Pavasarį palaisto „grybų vandeniu“, paberia pelenais (dažnai tam reikalui pelenai specialiai gaminami- deginamas popierius), rudenį uždengia obuolių išspaudomis ar kitokiomis atliekomis nuo obuolių perdirbimo. Žiemai lysves dar pridengia storesiu lapų ar šiaudų sluoksniu, kuriuos pavasarį nuima. Žodžiu, šis grybas ne probleminis ir auginamas vis plačiau. Ne tik dėl savo gydomųjų savybių- kai kuriose Europos šalyse ir Amerikoje jis laikomas delikatesu.
Šaltinis: http://www.sodyba.org/index.php?site=usrpush&id=83
Saulius Jasionis
Re: Grybai sode
O kas tas "grybu vanduo"? Jei gali papasakok placiau. Aciu