Sėklų stratifikavimas ir jarovizavimas
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Sėklų stratifikavimas ir jarovizavimas
Nenorėjau naujos temos kurti, tai gal čia tiks.
Paskaičiau Bubliko knygoje, kad jis būtinai rekomenduoja stratifikuoti ( sumodeliuoti sėklai šaltą žiemos periodą) visoms morkų, pastarnokų, gelteklių, salierų sėkloms.
Gal kas turit patirties ar verta? Nes kai pernai nesudygo nei viena gelteklė ir pastarnokas ieškau priežasčių ir nenoriu vėl likti be šių man skanėstų.
Paskaičiau Bubliko knygoje, kad jis būtinai rekomenduoja stratifikuoti ( sumodeliuoti sėklai šaltą žiemos periodą) visoms morkų, pastarnokų, gelteklių, salierų sėkloms.
Gal kas turit patirties ar verta? Nes kai pernai nesudygo nei viena gelteklė ir pastarnokas ieškau priežasčių ir nenoriu vėl likti be šių man skanėstų.
Re: Daigai vazonėliuose
Kol buvo gyva močiutė, ji pati ruošdavosi sau visas sėklas ir duodavo mamai, taip kad ir mūsų namuose buvo tos pačios veislės augalų derlius, bet močiutė paseno, ir tada namuose jau atsirado pirktinės sėklos.
Pamenu kad ji savo sėklas per žiemą laikė tokioje šaltoje kamarėlėje sukabintas drobiniuose maišeliuose . Buvo pakabinti ant kartelės kad pelės nepasiektų, bet ta kamarėlė buvo be normalių apšiltintų šiltų lubų, šiaurinėje namo pusėje (ji atstojo šaldytuvą).
Dabar susimąsčiau... Taigi natūraliai gaudavosi tas stratifikavimas.
Niekada nesėdavo nei burokėlių, nei runkelių į dirvą žiemos derliui, visada buvo lysvė, kurioje pasisėdavo tik "rasodą", ir vėliau išsodindavo runkelius į dirvą, bet užaugdavo derlius iki rudens geras ir spėdavo išaugti.
Taip pat darė ir su specialiai per tankiai pasėtais burokėliais. Tie, kurie likdavo lysvėje išretinus, likdavo "greitajam valgymui", o žiemai augino pasodintus lauke vagose. Rečiau susodinti, burokėliai augo panašaus dydžio ir formos. Tik buvo sunkoka nupjauti burokėliams lapus, nes jie buvo tarsi "duobutėje".
Tik pupelės ir žirniai kabėdavo virtuvėje. Tiesiog imdavo iš maišelio darydama maistą, o pavasarį jau kontroliavo kad liktų pakankamai sėklai, ir likučius maistui "limituodavo".
Sėjai ir persodinimui močiutė labai paisė mėnulio dienų.
Pamenu kad ji savo sėklas per žiemą laikė tokioje šaltoje kamarėlėje sukabintas drobiniuose maišeliuose . Buvo pakabinti ant kartelės kad pelės nepasiektų, bet ta kamarėlė buvo be normalių apšiltintų šiltų lubų, šiaurinėje namo pusėje (ji atstojo šaldytuvą).
Dabar susimąsčiau... Taigi natūraliai gaudavosi tas stratifikavimas.
Niekada nesėdavo nei burokėlių, nei runkelių į dirvą žiemos derliui, visada buvo lysvė, kurioje pasisėdavo tik "rasodą", ir vėliau išsodindavo runkelius į dirvą, bet užaugdavo derlius iki rudens geras ir spėdavo išaugti.
Taip pat darė ir su specialiai per tankiai pasėtais burokėliais. Tie, kurie likdavo lysvėje išretinus, likdavo "greitajam valgymui", o žiemai augino pasodintus lauke vagose. Rečiau susodinti, burokėliai augo panašaus dydžio ir formos. Tik buvo sunkoka nupjauti burokėliams lapus, nes jie buvo tarsi "duobutėje".
Tik pupelės ir žirniai kabėdavo virtuvėje. Tiesiog imdavo iš maišelio darydama maistą, o pavasarį jau kontroliavo kad liktų pakankamai sėklai, ir likučius maistui "limituodavo".
Sėjai ir persodinimui močiutė labai paisė mėnulio dienų.
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Daigai vazonėliuose
Laimis juk rašė, kad be poveikio šalčiu jam pastarnokai net nenorėjo dygti. Bet jis tik išsprendė klausimą rudens sėjos naudai.
Aš net ne stratifikuodavau, o jarovizuodavau morkų, petražolių, krapų sėklas. Tai jau sudygusių sėklų poveikis šalčiu. Drėgnai suvyniotos sėklos guli šaldytuve, jau pradeda dygti - taip galima ramiai laukti sėjos laiko. Bet nepatogu sėti, tai taip nebedarau. Tiesiog sėju tą, ko noriu ankstesniam derliui, vos tik galima įeiti į dirvą. Bet juk dar ir pašąla, ir pasninga - sėklos ir pasistratifikuoja, ir jarovizuojasi natūraliai. Ankstyviausioji pavasarinė sėja beveik prilygsta rudens sėjai pagal poveikį augalams. Tai tinka praktiškai visų mūsų daržovių sėkloms, tik šilumamėgių sėklos žemose temperatūrose (pakanka 0 laipsnių) laikomos tik išbrinkusios, bet ne sudygusios.
Augalai būna atsparesni šalnoms, ligoms, duoda ankstesnį ir gausesnį derlių.
Aš net ne stratifikuodavau, o jarovizuodavau morkų, petražolių, krapų sėklas. Tai jau sudygusių sėklų poveikis šalčiu. Drėgnai suvyniotos sėklos guli šaldytuve, jau pradeda dygti - taip galima ramiai laukti sėjos laiko. Bet nepatogu sėti, tai taip nebedarau. Tiesiog sėju tą, ko noriu ankstesniam derliui, vos tik galima įeiti į dirvą. Bet juk dar ir pašąla, ir pasninga - sėklos ir pasistratifikuoja, ir jarovizuojasi natūraliai. Ankstyviausioji pavasarinė sėja beveik prilygsta rudens sėjai pagal poveikį augalams. Tai tinka praktiškai visų mūsų daržovių sėkloms, tik šilumamėgių sėklos žemose temperatūrose (pakanka 0 laipsnių) laikomos tik išbrinkusios, bet ne sudygusios.
Augalai būna atsparesni šalnoms, ligoms, duoda ankstesnį ir gausesnį derlių.
Re: Daigai vazonėliuose
Kažin ar sausų sėklų laikymą šaltyje galime vadinti stratifikavimu (berods, išvertus atsluoksniavimu). Nebent toje kamaroje dar ir labai drėgna ir sėklos pakankamai atidrėkę
Re: Daigai vazonėliuose
O kas tai per dalykas "jarovizavimas"? nesu anksčiau tokio termino girdėjusi?
Re: Daigai vazonėliuose
Radau tokį var.:
jarovizúoti [rus. jarovizovat], greitinti augalų vystymąsi (veikti augalus arba jų sėklas žema 0—2 °C temperatūra), kad iš vegetatyvinės vystymosi stadijos pereitų į generatyvinę.
jarovizúoti [rus. jarovizovat], greitinti augalų vystymąsi (veikti augalus arba jų sėklas žema 0—2 °C temperatūra), kad iš vegetatyvinės vystymosi stadijos pereitų į generatyvinę.
Dalia