MaryteN » Ant Sau 22, 2013 2:06 pm
Dar vienas paskatinimas rinkti savas sėklas:
Lietuvoje nyksta sėklų auginimas sėklininkystės ūkiuose. Parduotuvės sėklų pakelius atsiveža iš Europos, bet Europoje jos tik gražiai supakuojamos, o užauginamos pietuose.
Beveik visos Olandijos, Vokietijos, Čekijos firmos ir dalis Lenkijos firmų sėklas augina pietinėse šalyse: Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, o kai kurios sėklos auginamos Čilėje, Kinijoje ir Afrikos šalyse. Tai lemia pigi darbo jėga ir saulėtos dienos.
Sėklos užauga greitai.
Lietuvoje burokėlių, morkų, kopūstų, beveik visų šakniavaisių sėklas reiktų auginti du metus. Pirmais metais užauginti gumbą, per žiemą jį palaikyti gerame rūsyje (daugiabučių rūsiuose- neišsilaiko), antrais metais - pasodinti, kad užaugtų sėklos. Dažnai net nespėja subręsti. Prinoksta kelios pirmos sėklos ir nušąla sėklojai. Sėklų auginimo firmoms- tai brangus ir sunkus vargas. Todėl jos renkasi lengvą kelią- šiltus kraštus. Ten net ir šakniavaisių sėklos užauga per vieną vasarą: spėja užauginti gumbą, o po to ir sėklojus, ir subrandinti sėklas.
Ką mes nusiperkame gražiuose pakeliuose? Žiauriai sugadintas sėklas. Pernai pamatėme, kad didelė dalis burokėlių augino sėklojus, o ne šakniavaisius. O kaip kitaip jie gali elgtis, jei sėklos užaugintos šiltuose kraštuose per vieną vasarą? Jie neteisingai išauklėti. Todėl kvailioja.
Kokią kokybę nusiperkame? Baisu ir aptarinėti! Tik priminsiu, kad Holceris sėkloms skirtus augalus augina sunkesnėse, skurdesnėse sąlygose, nei valgymui skirtus augalus. Pvz., aukštesnėje sklypo dalyje virš jūros lygio, mažiau maisto medžiagų turinčiame dirvožemyje, kur žemesnė temperatūra. Tam, kad pasėjus į geresnes sąlygas, augalai augtų su didesne energija, klestėtų, būtų visomis prasmėmis stipresni.
Tai kaip augalai, pasėti iš nusipirktų gražių pakelių, gali būti stiprūs, jei sėklos užaugusios labai šiltuose kraštuose, o mums siūlo juos sėti daug šaltesnėje Lietuvoje?