Page 3 of 6

Re: Vitaminai daržovėse

Posted: Sun Dec 28, 2014 12:19 pm
by saulius
Nesuirusių augalų liekanų kiekis priklauso nuo mėšlo rūšies. Pvz. labai daug jų yra arklių ir triušių mėšle ir labai mažai karvių mėšle. Kuo mažiau šių liekanų yra gryname mėšle, tuo daugiau reikia kraiko. Mėšle gyvų mikrobų yra kur kas daugiau, nei bet kokiame mulčiuje, bet kad jie ir toliau daugintųsi, jiems reikalingas maistas - nesuirusios augalų liekanos. Mėšlas + kraikas = pats geriausias mulčio mišinys, apjungiantis jau gatavas maisto medžiagas, gyvus mikrobus ir jų fermentus, daugybę visokių bioaktyvių medžiagų ir maistą bakterijoms.
Dėl nitratų. Jų perteklius atsiranda tada, kai trūksta bent vieno iš trijų komponentų: šviesos, drėgmės arba anglies dvideginio. O ne tada, kai perdaug azoto ar dar ko nors. Azoto (dėl kurio pertekliaus taip "kaltinamas" mėšlas) gali būt ir dešimt kartų daugiau, nei reikia augalui, bet jeigu atitinkamai daugiau bus ir anglies dvideginio, joks nitratų perteklius neįmanomas, nes visas įsisavintas azotas bus sunaudojamas augalo audinių statybai ir chlorofilo gamybai. Mėšlas, jeigu jis naudojamas kaip mulčias, labai suintensyvina mulčio skaidymą ir augalų mitybą, augalinės liekanos skaidomos greičiau, todėl ir būtinas pakankamas jų kiekis. O azoto perteklius, net jeigu jisai ir būtų, niekaip negali patekt į šaknų zoną, nes jo junginiai labai lakūs, greitai išgaruoja į orą. Azoto perteklius įmanomas tik tada, kai mėšlas žemėj, prie pat šaknų.

Re: Vitaminai daržovėse

Posted: Sun Dec 28, 2014 12:26 pm
by saulius
Beje, vitaminų gerbėjams taip pat reikėtų prisimint, kad jų kiekis priklauso nuo dirvos (ir mulčio) biologinio aktyvumo. Kadangi vitaminų "gamintojai" - mikrobai. O kadangi mėšlas, kaip jau sakiau, gerokai aktyvesnis už bet kokį kitą mulčią, tai ir galvokit, kokiose daržovėse bus daugiau vitaminų.

Re: Vitaminai daržovėse

Posted: Tue Dec 30, 2014 11:35 am
by Eimutė
Norėjau suabejoti šiuo teiginiu:
Didžiausia veganų bėda yra ciankobalamino - B12 - trūkumas. Lietuvos veganai siunčiasi iš užsienio šį vitaminą.
Kiek domėjausi, šis vitaminas svarbus kraujodaros procesuose. Kaupiasi organizme. Daugiausiai jo gaunama tada, kai yra sveika virškinimo trakto mikroflora. O ji būna sveika, kai gaunama pakankamai skaidulinių medžiagų ir ląstelienos. Vadinasi - svarbu atitinkamas augalinis maistas. Dar jo gaunama valgant neplautas uogas, daržoves, valgomųjų laukinių augalų lapus. Mat, šio vitamino būna dėl mikrofloros veiklos paklotėje (laukinės uogos ir laukinių augalų lapai) arba mulčiuje (daržovės).

Kai daržovės mulčiuojamos ne mėšluotu mulčiumi, jos būna švarios, nežemėtos. Jas valgyti neplautas, visai lengva

Taigi, randu daug pliusų savo daržininkystėje :)

Re: Vitaminai daržovėse

Posted: Tue Dec 30, 2014 11:56 am
by saulius
O sugrįžkim prie praktikos. Veganas minioj iš karto išsiskiria iš kitų baltesne oda. Tai - B12 trūkumo vienas iš simptomų. Jau nekalbant apie kitus efektus. Storajame žarbyne sintetinamas, bet tam neužtenka skaidulų, o ir skaidulų perteklius labai žalingas, tuo labiau, kad dažnai jos yra viename produkte su krakmolais ir kitais cukrais. Dėl neplautų vaisių ir daržovių - čia motyvuojama tuo, kad vitaminas B12 gaunamas iš ant jų esančių bakterijų ir mieliagrybių. Nu bet čia jau vargu ar verta ką šnekėt apie kiekius..., jeigu yra produktų, kuriuose B12 yra pakankamai. Ir iš viso nesuprantu, kam vartyt taip sudėtingai, kai galima gyvent ir maitintis paprastai ir sveikai.

Re: Vitaminai daržovėse

Posted: Tue Dec 30, 2014 12:01 pm
by lugne
kai yra sveika virškinimo trakto mikroflora
Kiek dabartinių žmonių gali šituo pasigirti? Be daržovių juk dar valgomi dideli kiekiai sėklų ir grūdų, kurių didžiausia sudėtinė dalis yra angliavandeniai, kuriuos skaido žmogaus organizmas ( ne ląsteliena) - o jie ne į sveikatą tai pačiai mikroflorai. Jei valgyti tik daržoves, gal, bet kokių kiekių jų reiktų, kad jaustumeis sotus ir nepiktas?

Re: Vitaminai daržovėse

Posted: Tue Dec 30, 2014 12:05 pm
by saulius
Tame ir bėda, kad reikia tokių kiekių, kokių žmogus nepajėgus nei suvalgyt, nei suvirškint.

Re: Vitaminai daržovėse

Posted: Thu Jan 08, 2015 9:03 pm
by Mama Smilga
Žaliavalgiai- veganai (pabrėžiu) valgo tik šviežias daržoves, vaisius ir grūdus. Rodos,turėtų pakankamai gauti B12 iš bakterijų ir mielių, kurios ant viso šio maisto tupi. Betgi ne - nuo B12 trūkumo kenčia būtent jie, o ne visavalgiai virtavalgiai. Arba būna gudresni,nes sužino apie šią veganų problemą iš anksto, tad siunčiasi B12 ampulių pavidalu internetu iš užsienio.

Re: Vitaminai daržovėse

Posted: Thu Jan 08, 2015 9:07 pm
by Mama Smilga
Forume zaliavalgyste.lt vyko diskusija apie tai. Nutarėm, kad visgi gerti šviežią pieną ar savų vištų kiaušiukus būtų "arčiau gamtos" (kaip skelbiasi to forumo antraštė), nei siųstis ampules.

Re: Vitaminai daržovėse

Posted: Thu Jan 08, 2015 9:24 pm
by Hora
Storajame žarbyne sintetinamas
va čia ir esmė- storajame žarnyne sintetinamas , o pasisavinamas gali būti tik plonajame. Reiškia- nori gaut tą vit B12, turi kaip triušis- valgyt savo kakį :lol: , nenori? Paros norma vit B12 yra 2,5μg. 100 gr jaučio kepenų turi to vit 80μg. - reiškia, 100 gr pakanka visam mėnesiui. Ale ne- geriau papildų firmas rems .

Re: Vitaminai daržovėse

Posted: Fri Jan 09, 2015 12:10 am
by saulius
Tai išeina, kad B12 tik iš gyvulinių, o kitaip nėra jokių šansų?