Produkcijos kokybės skirtumai

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Produkcijos kokybės skirtumai

Post by lugne »

Bet miesto žmonės nelabai turi laiko gilintis į tuos visus "eko", "kaimiškus", "biodinaminius", "augintus tik sau arba kaip sau", "auginta pagal GŽ" ir pan. Man atrodo iš šono jie visi atrodo vienodai "gerai".
Jurga Stoškutė
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Produkcijos kokybės skirtumai

Post by saulius »

Būtent, niekas nesigilina. Ir labai gerai, kad taip. Jeigu mes norim įrodyt, kad kažkokie mūsų produktai realiai geresni už vadinamus tradicinius, ekologiškus, "biodinamiškus" ar dar kokius nors, tai tas skirtumas turi jaustis kiekvienam juos ragaujančiam. Būtent taip, o ne pasakojimais apie mulčius, auginimus, kosmosus, ypatingas veisles ir pan. Paragauna žmogus ir aišku, geresnis produktas ar ne. O jeigu niekuo nesiskiria nuo turginio ar parduotuvinio, tai tiesiogiai tą ir reiškia, kad jis niekuo nesiskiria. O tai dabar pvz. parduoda bobutė turguj kiaušinius iš aptvaro ir ekologas savo "laisvai ganomų vištų". Paragauni- niekuo nesiskiria. Ale kaina tai skiriasi: pas bobutę pusantro euro, o pas ekologą cieli trys. Žodžiu, aš už sąžiningą darbą, o ne už žmonių apgaudinėjimą "eko", "gž", "bio" ir pan. , etikečių pagalba.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Produkcijos kokybės skirtumai

Post by saulius »

Ir jeigu mums pavyks su tuo bendru ūkiu, iš karto užsiprašau kokybės inspektoriaus pareigas. Visuomeniniais pagrindais. Kad viskas būtų švaru ir pateikiama taip, kaip yra. Turgaus lygis tai turgaus, išskirtinis- tai išskirtinis.
Saulius Jasionis
Levaniškės
Posts: 13
Joined: Sat Feb 20, 2016 1:30 am
Contact:

Re: Produkcijos kokybės skirtumai

Post by Levaniškės »

inspektorius jau yra, dar labai svarbi pozicija - viešieji ryšiai, patikėkite, kas pirmi sugebės sujungti: kokybė, viešuosius ryšius ir sąžiningumas - laimėtojas;
inga30
Posts: 980
Joined: Fri Jan 21, 2011 7:25 pm
Location: Kaunas romainiai
Contact:

Re: Produkcijos kokybės skirtumai

Post by inga30 »

Del vistu , jai laikant aptvare tuomet reikia i ta aptvara daug siaudu , tada ten buna dregna apacioje ir visokiu slieku ir vabalu tirai netruksta visa vasara . Plius per ta vasara jos tuos siaudus neblogai susmulkina ir gaunasi labai geras ir patogus mulcas darzui. Galima naudoti tam turbut betkokia organika.
Bandysiu sodinti avietyna , ji storai uzmulciuoti ir ten laikyti vistas. Avietes duos pavesi ir sauguma vistom plius bus dar ir avieciu jai nenumarins jos ju vis bekapstydamos. Gal kas jau bandes taip.
Sito minusas jog reikia daug siaudu ar sieno bet laikant gyvuliustiktu ir meslas . Mano ozkos labai daug kazkaip isdrabsto ir sumina tad ten beveik sienas o ne meslas. Reikia tik isiaiskinti ploto vieneta vistai ir tas aptvaras gal netokia ir didele beda tiem kas negali paleisti i laukus miskus.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Produkcijos kokybės skirtumai

Post by saulius »

Numarins.
Saulius Jasionis
Augis
Posts: 11
Joined: Mon Mar 21, 2011 7:26 pm
Contact:

Re: Produkcijos kokybės skirtumai

Post by Augis »

Dar dėl kokybės, šį karta apie daržoves. Mano didžioji dalis draugų nesusiję su žemdirbyste ir kai aš jiems karts nuo karto bandau papasakoti apie GŽ (nes pats ir teoriškai nemažai domiuosi ir bandau praktikuoti) ar plačiau apie žemdirbystės ir gero maisto problemas, tai labai retam kuriam tai būna įdomu. O kai daviau vienam kitam paragauti savo lauke augintų ir mulčiuotų pomidorų ir agurkų, tai sako taip - čia tikras skonis. Bet jei aš jiems duočiau paragauti šiltnamyje biologiškai aktyvioje bei mulčiuotoje dirvoje augintų pomidorų, tai efektas, beveik įsitikinęs, būtų tas pats. Anksčiau GŽ, kiek atsimenu, buvo kategoriškai prieš šiltnamius. Šia žinute norėjau pasakyti, kad kažkiek praplėtus gamtinės žemdirbystės produkcijos, bent jau daržovių, auginimo standartus, tuo siekiant sumažinti savikainą (tuo pačiu ir kainą) bei padidinti asortimentą, galima būtų ženkliai padidinti potencialios rinkos dydį. Kitaip sakant - tikras skonis ir švariai užaugintas produktas. Tada matyčiau realias viso GŽ judėjimo augimo-plėtimosi perspektyvas.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Produkcijos kokybės skirtumai

Post by saulius »

Jeigu teisingai supratau, tas tikras skonis jaučiamas lyginant su maksiminėmis daržovėmis?
Pomidorų skirtumas iš tikrųjų yra, tarp lauko ir šiltnaminių. Jeigu auginami vienodomis sąlygomis (ta pati dirva, tas pats mulčias, ta pati veislė), lauko pomidorai bus gerokai kvapnesni. Bet tas skirtumas išsilaiko neilgai kai kurių kelias valandas, kai kurių ilgiau. Ką tik nuskinti net labai ryškiai skiriasi. Nors teko ragaut šiltnamy augintų pomidorų (pas S.Rudaitį), kurių kvapas ir skonis buvo stipresni už mūsų augintus lauke po mulčiu. Nu bet ten jau technologinės plonybės. Bet nežinau kiek tas skirtumas išsilaikytų. Greičiausiai, kol nukeliautų iki vartotojo, jo jau neliktų. GŽ kaip žemdirbystės būdas negali būt nei už kažką, nei prieš, nes tai negyvas daiktas. Už aš prieš gali būt tik žmonės, kurie vienaip ar kitaip diktuoja GŽ madas. Būtų mano valia, aš būčiau ne tik prieš šiltnamius, bet ir prieš daržininkystę apskritai :). Labai jau mažai tame gamtiškumo... Nu bet čia ne apie tai.
Dabar apie antrą pastraipą. Jeigu mes sumažinsim kainą (nekalbant apie savikainą) ir ji susilygins su masine, tegul ir ekologiška, produkcija, turėsim du pasirinkimus: daržininkai galutinai nuskurs arba turės keist kryptį, augint kažką kitą, bet tik ne daržoves. Rinka padidės, bet bijau, kad neatsiras durnių, kurie tuo naudosis. Kas toliau? Technika, monokultūra? Vardan ko?
Todėl matau tik vieną išeitį: išlaikyt didelę kainą ir dar ją padidint, kartu mažinant savikainą ir naudojantis tam tikrų produktų paklausa ir trūkumu rinkoje. Žinoma, kokybė pirma visko, produktai turi realiai būt pranašesni už masinę ir net ekologišką produkciją.
Saulius Jasionis
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Produkcijos kokybės skirtumai

Post by nawjia »

Yra labai nebloga niša, kuri, kaip bebūtų gaila, didėja - tai alergiški/sergantys žmonės, ypač vaikai.
Manau, kad GŽ ar panašūs (nu kaip Saulius sako, daržas iš vis nelabai ten GŽ, bet tarkim) augaliniai ir gyvuliniai produktai turi orientuotis į šį segmentą.
Kai jau blogai, tai randi laiko ir noro pasidomėti, kaip savo sveikatą pagerinti. Ir pinigų negaila (bei, kadangi daug kainuoja, mažiau iškeliauja į šiukšles).

O kas liečia skonį, tai čia neverta plėšytis. Daugumos skonio receptoriai yra pratę prie didelio intensyvumo (skonio stiprikliai, prieskoniai), ir plonybės (neskainant akivaizdžiai plastmasinių pomidorų) yra ne daug kieno pagaunamos. Yra kas atskiria lauko ar šiltnamio pomidorą - puiku, galim pasidžiaugti, bet ne tame esmė.
`šėršė lia fam`
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Produkcijos kokybės skirtumai

Post by saulius »

Kad net nežinau ar yra problema su nišom ir ar kam nors yra kokia problema parduot gerą produktą. O kas nori parduot tą pačią morką už trigubą kainą ir nepavyksta, tai čia viskas normalu. Tie alergenai irgi nemokės trigubai, kai tą patį gali nusipirkt pigiau iš bet kokio ekoūkio. Čia tiesiog apie kokybės skirtumus kalbam.
Saulius Jasionis
Post Reply

Return to “Gamtinės žemdirbystės išlikimo ir plėtros klausimai”