Sveiki.
Kažkam gali pasirodyti "kvailas" toks skyrelis, gal nevisai apie Gamtinę žemdirbystę, bet mane vis kamuoja klausimas:
Kaip Jūs pasiruošiat žiemai?
Lyg kai kurios daržovės gali likti iki pavasario lysvėse, bet va pakasti jų žiema - be šansų. O rūsyje nesilaiko. Atsisakyti jų?
Kažkas rašė, kad raugia kopūstus be cukraus (užsirašiau, įsiminsiu ir tikrai naudosim, Ačiū). Saulius minėjo, kad galima morkas ir burokėlius rauginti... bet va man nesurantama: Kaip visa tai saugoti? Ir netgi kaip tai teisingai užraugti? Esu miesto vaikas ir man tokie klausimai visai neaiškūs. (iki šiol auginam daržoves ir laikom jas rūsyje ar buto sandeliuke, pomidorus, sparagines, agurkus konservuojam).
O juk man atrodo, galima džiovinti, bet tai pomidorų nedžiovinsim, o labai norėtūsi žiema pavalgyt. O agurkai? juos galima užraugti be druskos?
(Tiesa, turiu sandeliuke 1 agurką (vienintelis išaugo), kuris laikosi kaip cukinija, net negalvoja pūti , bet spėju,jis nelabai valgomas)
Mes dabar daug uogų prisišaldom. Kas savaitę atidarom po litriuką. Bet Gal kažkas turi ledainę?
Pasidalinkit, kaip jūs saugot, savo gerybes žiema.
------------------
Kristina
Atsargos žiemai
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Atsargos žiemai
Kai ką rasit Derliaus skyrelyje viewforum.php?f=21
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Atsargos žiemai
Štai čia kai kas originalaus apie rauginimą viewtopic.php?f=22&t=565
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Atsargos žiemai
Tema apie laukinius augalus su originaliais rauginimo receptais viewtopic.php?f=23&t=55
Re: Atsargos žiemai
Deja, ne natūraliai - džiovyklėje (galima ir orkaitėje). Perpjaunu į 2 dalis, jei dideli-į 4. Šaukštelių išimu skystį su sėkomis. Dedu į džiovyklę ir džiovinu, viskas:)
Italijoje, Ispanijoje džiovina ant karštų skardinių stogų, bet pas mus retai tokia vasara pasitaiko, kad galėtum tiesiog saulėje džiovinti. Nors obuoliukai dažniausiai išdžiūna saulėje ant skardos.
Tiesa, džiovintus pomidorus laikau užpylusi aliejumi, su žolelėm, čsnakais ir pan. Bet galima ir sausus laikyti.
Italijoje, Ispanijoje džiovina ant karštų skardinių stogų, bet pas mus retai tokia vasara pasitaiko, kad galėtum tiesiog saulėje džiovinti. Nors obuoliukai dažniausiai išdžiūna saulėje ant skardos.
Tiesa, džiovintus pomidorus laikau užpylusi aliejumi, su žolelėm, čsnakais ir pan. Bet galima ir sausus laikyti.
Dalia
Re: Atsargos žiemai
Dziovinant labai svarbus temperaturinis rezimas. antaniniai obuoliai dziovinti orkaiteje ar aukstesneje temperaturoje lieka nemaloniai rugstus, o dziovinti nors ir buitineje dziovykloje darosi maloniai saldus. Anuko testas (vaikas 16 men) - iki kaledu suvalge 18 litru dziovintu antaniniu, deseriniai dziovinti bus mulciui, pirmoje vietoje dziovinti laukiniai obuoliai, malonus sodrus skonis, iki rudens gilesnio nedagyveno. Naudojant kontrastinia dziovinimo schema, kai temperatura tolygiai plaukioja nuo +4 iki +32 ir atgal, net dziovinta citrina pasidaro saldoka. As jau nekalbu apie negryztamai pakitusias medziagas kooguliacijos metu, bet skonis ir kvapas labai svarbus dalykas Juk buitine dziovykla, su reguliuojama temperatura dabar jau kainuoja maziau nei 100 lt