Maisto išsaugojimas per žiemą
Posted: Sun Jan 08, 2012 12:49 pm
Sukūriau temą šitame forume, gal čia ramiau ir konstruktyviau susišnekėsim. Gaila visų švaistomos energijos, kai reikia per kelis puslapius ginčytis ir galiausiai niekas nebesupranta apie ką buvo pradėta kalbėtis. Vien Sauliaus ginčas su Vygintu ir Arvydu dėl 2 arų daržo ko vertas, nekalbant apie pirtininko diagnozę.
Dabar tas maisto išsaugojimas gal ir nėra labai aktualus, nes tikrai, pripažinkim, dar nelabai turim ką saugoti. Dar sau kažką turim, bet kaip supratau vargšai augintojų valgytojai tai jau tikrai leteną čiulpia per žiemą.
Geriausia kai kiekvienas užsiima tuo, kas jam labiausiai patinka. Man labiausiai patinka susigalvoti, susiprojektuoti ir bandyti pasidaryti visokius minimalius gerus patogius daiktus to maisto saugojimui. O kokie ten cheminiai ar dar kokie procesai vyksta su tuo maistu vienaip ar kitaip juos bandant išlaikyti ilgesnį laiką, man sunkiai suprantami. Tiksliau įsigilinus aš išsiaiškinčiau, bet man tas pats informacijos ieškojimo procesas nepatinka ir atima labai daug laiko nuo man mielų darbų. O nawjai patinka tokia veikla. Tai aš siūlau kooperuoti pajėgas.
Dabar surašysiu problemas ir bandom išsiaiškinti kokiems produktams (ir augaliniams ir gyvūliniams) koks saugojimo būdas labiausiai tinka:
1.Džiovinimas - ką džiovinti, kaip džiovinti - temperatūra, šviesa ar tamsa, vėdinimas. Pjaustyti - nepjaustyti , nes supjausčius prasideda oksidacija. Fermentacija prieš džiovinimą?? Kada smulkinti sudžiūvusias dalis ir kaip optimaliausiai jas laikyti.
2. Šaldymas. Pvz. kuri morka geresnė sausio mėn. - ar išlaikyta rūsyje, ar rudenį tik išrovus iš lysvės tuoj pat sutarkuota ir sušaldyta? Kuris iš dviejų blogų variantų geresnis.
3. Laikymas rūsyje. Kokie temperatūriniai ir drėgmės rėžimai idealiausi skirtingoms daržovėms ar kokiems kitiems produktams. Sako po Naujų metų jau rūsio daržovėse nieko nebelieka. O kažkur skaičiau kad galima pvz. salierus susodinti į smulkaus žvyro kibirus ir ne tik gumbai išsilaikys, bet ir dar žalių lapų bus. Dar man įdomu toks klausimas - išsilaikyti tai išsilaiko, bet kiek ten ko lieka??
4. Rauginimas. Visi sutinka, kad tai puiku. Bet agurkai raugiami vasarą ir norint juos išlaikyti iki pavasario reikia kišti į stiklainius. T. y. kaitinti. O kaip galima išlaikyti visą bačkutę užraugtų agurkų??
5. Konservavimas. Ar kam nors tinka ar visai atmetam kaip cukraus ir acto ar druskos negeroves?
5. Sūdymas??
6. Mėsos, žuvies vytinimas.
Gal sakysit tokios info yra daug. Bet ji tokia paviršutiniška, padrika, netiksli ar prieštaringa. kad viską reikia rankioti po gabalėlį. Dar abejoti ar šaltiniai patikimi, ar visiškos nesamonės.
Jei rimtai padirbėsim, tai gal susikursim kažkokią GŽ kulinarijos sistemą. GŽ maistui reikia ir kokybiško požiūrio į maisto išlaikymą. Aišku galima pasakyti, kad tikras GŽ maistas tai tik iš lysvės ar šviežiai pamelžtas. Bet tada žiema belieka eiti į didžparduotuvę kur visada rasi ir šviežios mėsos, ir šviežių braškių.
Dabar tas maisto išsaugojimas gal ir nėra labai aktualus, nes tikrai, pripažinkim, dar nelabai turim ką saugoti. Dar sau kažką turim, bet kaip supratau vargšai augintojų valgytojai tai jau tikrai leteną čiulpia per žiemą.
Geriausia kai kiekvienas užsiima tuo, kas jam labiausiai patinka. Man labiausiai patinka susigalvoti, susiprojektuoti ir bandyti pasidaryti visokius minimalius gerus patogius daiktus to maisto saugojimui. O kokie ten cheminiai ar dar kokie procesai vyksta su tuo maistu vienaip ar kitaip juos bandant išlaikyti ilgesnį laiką, man sunkiai suprantami. Tiksliau įsigilinus aš išsiaiškinčiau, bet man tas pats informacijos ieškojimo procesas nepatinka ir atima labai daug laiko nuo man mielų darbų. O nawjai patinka tokia veikla. Tai aš siūlau kooperuoti pajėgas.
Dabar surašysiu problemas ir bandom išsiaiškinti kokiems produktams (ir augaliniams ir gyvūliniams) koks saugojimo būdas labiausiai tinka:
1.Džiovinimas - ką džiovinti, kaip džiovinti - temperatūra, šviesa ar tamsa, vėdinimas. Pjaustyti - nepjaustyti , nes supjausčius prasideda oksidacija. Fermentacija prieš džiovinimą?? Kada smulkinti sudžiūvusias dalis ir kaip optimaliausiai jas laikyti.
2. Šaldymas. Pvz. kuri morka geresnė sausio mėn. - ar išlaikyta rūsyje, ar rudenį tik išrovus iš lysvės tuoj pat sutarkuota ir sušaldyta? Kuris iš dviejų blogų variantų geresnis.
3. Laikymas rūsyje. Kokie temperatūriniai ir drėgmės rėžimai idealiausi skirtingoms daržovėms ar kokiems kitiems produktams. Sako po Naujų metų jau rūsio daržovėse nieko nebelieka. O kažkur skaičiau kad galima pvz. salierus susodinti į smulkaus žvyro kibirus ir ne tik gumbai išsilaikys, bet ir dar žalių lapų bus. Dar man įdomu toks klausimas - išsilaikyti tai išsilaiko, bet kiek ten ko lieka??
4. Rauginimas. Visi sutinka, kad tai puiku. Bet agurkai raugiami vasarą ir norint juos išlaikyti iki pavasario reikia kišti į stiklainius. T. y. kaitinti. O kaip galima išlaikyti visą bačkutę užraugtų agurkų??
5. Konservavimas. Ar kam nors tinka ar visai atmetam kaip cukraus ir acto ar druskos negeroves?
5. Sūdymas??
6. Mėsos, žuvies vytinimas.
Gal sakysit tokios info yra daug. Bet ji tokia paviršutiniška, padrika, netiksli ar prieštaringa. kad viską reikia rankioti po gabalėlį. Dar abejoti ar šaltiniai patikimi, ar visiškos nesamonės.
Jei rimtai padirbėsim, tai gal susikursim kažkokią GŽ kulinarijos sistemą. GŽ maistui reikia ir kokybiško požiūrio į maisto išlaikymą. Aišku galima pasakyti, kad tikras GŽ maistas tai tik iš lysvės ar šviežiai pamelžtas. Bet tada žiema belieka eiti į didžparduotuvę kur visada rasi ir šviežios mėsos, ir šviežių braškių.