Page 2 of 3

Re: Burokėliai

Posted: Sat Feb 12, 2011 11:16 pm
by Renata
Gerai kad priminėt kapčius. Nes akivaizdi probelma iškyla - jei ką išauginčiau, nebūtų kur laikyt. O kapčius - idėja! Kiek žinau, net kopūstų galvas galima duobėse laikyt. Pelės gal neprisikastų, bet va žmonės...hmm...gal nesusivoktų? Bulvių iš po šieno nenusikasa. Normaliam kaimiečiui galvon nešauna, kad tam sašlavyne kažkas naudingo glūdi. :D

Re: Rūsiai, kaupai

Posted: Tue Jul 26, 2011 12:17 am
by Žibutė
Kaip ilgai išlaikyti kopūstų galvas rūsyje:

rudeninius kopūstus reikia išrauti su visomis šaknimis ir palikti su visais lapais. Jei šlapi, nudžiovinti ir va tokius, ką išrausite, pririšus sukabinti už kotų žemyn galvomis virš ... na pvz. burokėlių.

Lapai palaipsniui apvysta, susitraukia, ir labai gražiai apglaudžia galvas. Kada reikia kopūsto valgymui - nuvalote visus nereikalingus lapus, ir verate sriubą ar balandėlius :D
Taip kopūstai gali išsilaikyti net iki pavasario, jei nebus perdaug drėgna. Perdidelis drėgmės kiekis pradeda pūdyti.

Dėl "perdaug sausa" nežinau - tėvai laikydavo drėgnokame rūsyje

Pavasarį nupjautus kotus su pirmaisiais lapais neišmesti, bet paprasčiausiai pasodinti - iš jų galima išsiauginti savų kopūstų sėklų :D

Re: Rūsiai, kaupai

Posted: Mon Oct 10, 2011 8:34 pm
by saulius
Kopūstai ir paprastam kaupe gerai laikosi. O (jau seniau kažkur rašiau) prieš kokia penkiolika metų pavasarį ardamas lauką radau rudenį pamestą kopūsto galvą, nuriedėjusią į griovį, buvo kaip šviežia. Išbuvo po sniegu. Auginau tada kažkokią olandišką vėlyvą veislę.

Re: Rūsiai, kaupai

Posted: Fri Apr 13, 2012 1:26 pm
by inga30
Reiktu visiem pasidalinti patirtim kaip sekėsi viska sandėliuoti.
Pas mus drėgnam rusyje kuris kieme po žeme gerai laikėsi bulvės morkos burokai. Kopūstai sukabinti už kotu kai kurie supuvo, bet kai kurie iki vasario isilaikė,tik nuo sausio jau toks prieskonis suplėkimo jautėsi,moliūgai irgi panašiai iki vasario supuvo .
Žiema būna apie pora laipsniu šilmos.
Kaip vėjam sekėsi info apie rūsius rinkti?

Re: Rūsiai, kaupai

Posted: Fri Apr 13, 2012 6:12 pm
by Vėjai
Daugiau surinkau info apie įvairių daržovių laikymo sąlygas ir išlaikymo būdus. Daug ką reikia dar pabandyti. Kad ir galimybę palikti dalį derliaus tiesiog žemėje, užklojant storai šiaudais ir sniegu - jei pasiseks su žiema.
Turiu dar vieną sveiką belukštį moliūgą. Laikiau kambaryje ant lentynos apie +18. Kiti seniai suvalgyti arba pradėjo pūti ir buvo sušaldyti. O tą vieną bandysiu išlaikyti iki birželio ir tada pažiūrėti ar jis dar turi ką viduje, gal jau ten tik muliažas.

Re: Rūsiai, kaupai

Posted: Fri Apr 13, 2012 6:32 pm
by Marijos
Paskutinį moliūgą iki kovo išlaikiau labai šiltuose namuose, apie +24.
Jau viduje sėklos pradėję dygti, bet visai valgomas buvo. Neabejoju, kad išlaikyčiau dar ilgiau, ale susivalgo visi.
Moliūgus visad per žiemą laikome bute, rūsio nėra. Pastebėjau, kad išlaikymas visgi labai priklauso nuo rūšies - vieni genda jau po mėnesio, kiti iki vasaros iškenčia. Tik skonis tų ilgai išlaikytų... toks nebelabai žavintis:)

Re: Rūsiai, kaupai

Posted: Fri Apr 13, 2012 6:57 pm
by Ecka
šiemet turėjau gal 4 rūšių moliūgus. Tie mėsiniai švelniaodžiai paeiliui vis gesdavo , bet atspariausi išsilaikė iki vasario . Dabar ir pas mane liko vienas belukštis. prieš 2 dienas priešpaskutinis buvo labai geras, sėklos nesudygusios. Iš viso pridariau čipsų, jau baigiam suvalgyti. Visus laikiau vienodai, + 16-20 C ant šildomų grindų.
Mano patirtis- šiemet sodinsiu kokia 10 rūšių visokio kalibro ir valgysim iš eilės, kas jau rodys pernokimo požymius. Vienareikšmiai pasiteisino belukščiai- nors skonis neypatingas, bet atperka ištvermė iki pavasario. labai patiko sėklos. Pavasariop net oda tapo minkštesnė, jau nereikėjo vyriškos talkos, kad perpjauti.
Skirtingas rūšis reikia sodinti toliau vienas nuo kito.

Re: Rūsiai, kaupai

Posted: Wed May 09, 2012 5:21 pm
by Lai
Praėjusiais metais pirmą kartą auginau moliūgus. Nepaskaičiavus paleidau 8 vienetus, tai užbujojo per pusę sodo, gerai, kad aplink turėjo kur eiti. Tai derliaus irgi buvo ohoho. Kokius 5 dovanojom vietoj gėlių tam tikromis progomis. Apie 10 pasilikom žiemai. Kai nuiminėjom moliūgus, lapai buvo ką tik nusibaigę, tačiau moliūgai buvo žalios spalvos. Geltonieji (kita veislė) apskritai kažkaip neišgyveno, supuvo dirvoj. Taigi tie žalieji buvo laikomi 3 kambary - graži dekoracija, kur temperatūra pastoviai buvo plius 21, kiti keliavo į sandėliuką, kuriame, manyčiau, buvo dar šilčiau ir sausiau. Po kiek laiko moliūgai galutinai prinoko - pageltonavo. Supūti pavyko tik vienam ir gana vėlai, pavasarį, kuris gyveno tiesiai virš viryklės ant spintelės - nepastebėjom klastos. Kiti gi išsilaikė kuo puikiausiai - minkštimas kaip šviežio, oda įpjaunama, sėklos skanios. Paskutinį skerdėm po velykų - 3savaites nepuvęs laikėsi šaldytuve, o skanumas - kaip šviežio - net šuo su pasigardžiavimu valgo mūsų moliūgus. Išvada: laikyti šiltai ir sausai; skinti ne iki galo sunokus.

Re: Rūsiai, kaupai

Posted: Wed May 16, 2012 9:23 am
by marius
Sveiki,
Įrenginėjame rūsį po namu derliui saugoti ir norėtume kompetentingų žmonių patarimo. Perskaičiau ką radau šiame forume apie rūsius. Susidariau tokią nuomonę (ištraukos/citatos iš pasisakymų žemiau):
a) turi būti 2 patalpos:
Pirmoji patalpa: lentynos kompotams, uogienėms (stiklainiai) ir dėžėms su šv. vaisiais (obuoliai);
Antroji patalpa: aruodai bulvėms, morkoms, burokėliams, kopūstams, porams, raugintiems agurkams ir kopūstams.
b) Sąlygos rūsyje (sienos gerai apšiltintos): santykinė drėgmė apie 60 % ir temperatūra apie 7-10 laipsnių ir žiemą, ir vasarą (vasarą gal pora laipsnių daugiau);
c) Vėdinimas:
du kaminukai rūsyje - vieno anga lubose, kito prie grindų priešingame kampe. Tai užtikrina gerą vėdinimą, šalins drėgmės perteklių (kai šalta kaminukus uždaryti šiaudais);
Kai tik sunešu obuolius, uždarau tik tinklines duris nuo pelių. Iš lauko vėsesnis oras leidžiasi žemyn ir aušina sandėliukus. (Ant bulvių dėl viso pikto sumetu agroplėvelę). Tai neblogai veikia ir rudenį ir ypač pavasarį, kai dar visi pašaliai įšalę ir pažeme vaikšto šaltas oras. Žiemą duris uždarau tik kai temperatūra visai nakčiai nukrenta žemiau dviejų laipsnių. Šiais mėnesiais gal tik porą kartų buvau uždaręs. Pavasarį, gerokai atšilus orams, obuolių likučius perkeliu į kitoj rūsio patalpoj laikomą atsarginį šaldytuvą ir tai pratesiu savo pusryčius mėnesiui iki pat braškių ir šilkmedžio uogų.

Klausimai:
a) ar teisingi aukščiau surašyti forumo dalyvių teiginiai;
b) ar abejose patalpose turi būti vienodas drėgnumas ir temperatūra;
c) ar tinka abiejų patalpų ištraukimą daryti per kamino angą patalpos viršuje, o patekimą per skyles durų apačioje;

iš anksto didelis dėkui už atsakymą. Geros dienos

Re: Rūsiai, kaupai

Posted: Wed May 16, 2012 12:28 pm
by povils
Obuoliams tempera geriau kad neviršytų penkių laipsnių (aišku, neskaitant laikymo pradžios).
Šiais mėnesiais gal tik porą kartų buvau uždaręs.


Kadangi prie citatos nėra parašymo datos, tai turėčiau patikslinti, kad tai buvo nešalta žiemos pradžia, 2012 m. sausio 9 d.