Gyvos mielės

Kuo jos mažiau - tuo geriau:-)

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Gyvos mielės

Standartinė Marijos » Ket Gru 29, 2011 8:00 pm

Kaip suprantu, mielės yra grybai. Jei mielių nepirkti, gal kas gali patarti iš kur jos, kaip jas... kaip pasigaminti gyvų mielių maisto gamybai, kad ir kepiniams ar girai.
Marijos
 
Pranešimai: 86
Užsiregistravo: Pir Geg 16, 2011 8:42 pm
Miestas: Vilnius

Re: Gyvos mielės

Standartinė povils » Šeš Gru 31, 2011 2:07 am

Lietuvos vidurio šiauriniuose rajonuose, kur darydavo naminį alų, iš po jo visada turėdavo ir naminių mielių. Kiek pamenu, duoną kepdavo su raugu, o šventinius pyragus lyg ir su mielėm. Tiesa, duonos raugas yra pieno rūgšties bakterijų ir laukinių mielių mišinys
povils
 
Pranešimai: 125
Užsiregistravo: Ket Geg 05, 2011 1:17 am
Miestas: Panevėžys

Re: Gyvos mielės

Standartinė saulius » Pir Sau 02, 2012 3:20 pm

Pernai dariau senovišką rusišką girą iš ruginių miltų ir duonos raugo- alkoholio nesijautė. Cukraus nebuvo dėta, į girą jo ir nereikia- tada, kai atsirado gira, apie cukrų niekas nežinojo.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Gyvos mielės

Standartinė nawjia » Pir Sau 02, 2012 4:02 pm

Nesu ragavusi giros be cukraus - o tai ji vistiek saldi gaunas?
`šėršė lia fam`
nawjia
 
Pranešimai: 1020
Užsiregistravo: Šeš Spa 23, 2010 8:20 pm
Miestas: Vilnius

Re: Gyvos mielės

Standartinė saulius » Pir Sau 02, 2012 4:28 pm

Rūgšti. Tai vadinama "baltoji" gira.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Gyvos mielės

Standartinė Mama Smilga » Pir Sau 02, 2012 5:13 pm

Duonos rauge "pagautos" vietinės mielės ir pieno rūgšties bakterijos. Jei žaliava girai mažai cukringa, gausite rūgščią beveik bealkoholinę girą (neužsisvajokit, ir kefyre, ir raugintose daržovėse, ir duonos rauge susidaro ne tik pieno rūgštis, begalė kitų rūgščių -acto, gintaro, obuolių, bet ir ...spiritas. Mažai, bet yra).
Jei žaliava cukringesnė, pirmomis dienomis bus saldi negirta gira. Su kiekviena diena mielės suvalgo vis daugiau cukraus ir pagamina vis daugiau alkoholio.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Gyvos mielės

Standartinė Mama Smilga » Pir Sau 02, 2012 5:24 pm

Taip, cukraus nebuvo. Dygstančiuose grūduose susidaro fermentai, gebantys krakmolą versti įvairiomis saldžiosiomis medžiagomis: gliukoze, maltoze, fruktoze ir pan. Šie fermentai maksimaliai veiklūs maždaug 62-65 laipsnių temperatūroje. Tokia susidaro, šuntant grūdams krūvoje. Salindavo ir patys, šutindami sudaigintus grūdus krosnyje arba vandenyje.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Gyvos mielės

Standartinė Mama Smilga » Pir Sau 02, 2012 7:03 pm

Pats prieinamiausias mielių "gaudymo" aprašymas http://giedrius-v.livejournal.com/100217.html

To paties Giedriaus salyklo ir giros pradžiamokslis: http://giedrius-v.livejournal.com/130836.html
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Gyvos mielės

Standartinė lugne » Ant Sau 03, 2012 12:44 pm

Čia daugybė girų receptų be mielių, taip pat ir raugai:
http://www.sarmatija.lt/index.php/kulin ... as?start=3
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Gyvos mielės

Standartinė Mama Smilga » Ket Sau 05, 2012 6:01 am

Termofilinės - išvertus "mėgstančios šilumą". Visos mielės (duonos,alaus,vyno) daugiau ar mažiau tokios - šilumoje dauginasi aktyviau, vėsoje lėčiau. Ir visos denatūruojasi, paveiktos karščiu. Antraip kepta duona toliau kiltų, pasterizuota gira toliau rūgtų, kol indas susprogs...
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Kitas

Grįžti į Buitis

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

cron