Gyvos mielės
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Gyvos mielės
Kaip suprantu, mielės yra grybai. Jei mielių nepirkti, gal kas gali patarti iš kur jos, kaip jas... kaip pasigaminti gyvų mielių maisto gamybai, kad ir kepiniams ar girai.
Re: Gyvos mielės
Lietuvos vidurio šiauriniuose rajonuose, kur darydavo naminį alų, iš po jo visada turėdavo ir naminių mielių. Kiek pamenu, duoną kepdavo su raugu, o šventinius pyragus lyg ir su mielėm. Tiesa, duonos raugas yra pieno rūgšties bakterijų ir laukinių mielių mišinys
Re: Gyvos mielės
Pernai dariau senovišką rusišką girą iš ruginių miltų ir duonos raugo- alkoholio nesijautė. Cukraus nebuvo dėta, į girą jo ir nereikia- tada, kai atsirado gira, apie cukrų niekas nežinojo.
Saulius Jasionis
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Gyvos mielės
Duonos rauge "pagautos" vietinės mielės ir pieno rūgšties bakterijos. Jei žaliava girai mažai cukringa, gausite rūgščią beveik bealkoholinę girą (neužsisvajokit, ir kefyre, ir raugintose daržovėse, ir duonos rauge susidaro ne tik pieno rūgštis, begalė kitų rūgščių -acto, gintaro, obuolių, bet ir ...spiritas. Mažai, bet yra).
Jei žaliava cukringesnė, pirmomis dienomis bus saldi negirta gira. Su kiekviena diena mielės suvalgo vis daugiau cukraus ir pagamina vis daugiau alkoholio.
Jei žaliava cukringesnė, pirmomis dienomis bus saldi negirta gira. Su kiekviena diena mielės suvalgo vis daugiau cukraus ir pagamina vis daugiau alkoholio.
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Gyvos mielės
Taip, cukraus nebuvo. Dygstančiuose grūduose susidaro fermentai, gebantys krakmolą versti įvairiomis saldžiosiomis medžiagomis: gliukoze, maltoze, fruktoze ir pan. Šie fermentai maksimaliai veiklūs maždaug 62-65 laipsnių temperatūroje. Tokia susidaro, šuntant grūdams krūvoje. Salindavo ir patys, šutindami sudaigintus grūdus krosnyje arba vandenyje.
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Gyvos mielės
Pats prieinamiausias mielių "gaudymo" aprašymas http://giedrius-v.livejournal.com/100217.html
To paties Giedriaus salyklo ir giros pradžiamokslis: http://giedrius-v.livejournal.com/130836.html
To paties Giedriaus salyklo ir giros pradžiamokslis: http://giedrius-v.livejournal.com/130836.html
Re: Gyvos mielės
Čia daugybė girų receptų be mielių, taip pat ir raugai:
http://www.sarmatija.lt/index.php/kulin ... as?start=3
http://www.sarmatija.lt/index.php/kulin ... as?start=3
Jurga Stoškutė
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Gyvos mielės
Termofilinės - išvertus "mėgstančios šilumą". Visos mielės (duonos,alaus,vyno) daugiau ar mažiau tokios - šilumoje dauginasi aktyviau, vėsoje lėčiau. Ir visos denatūruojasi, paveiktos karščiu. Antraip kepta duona toliau kiltų, pasterizuota gira toliau rūgtų, kol indas susprogs...