Page 1 of 2
Gyvos mielės
Posted: Thu Dec 29, 2011 8:00 pm
by Marijos
Kaip suprantu, mielės yra grybai. Jei mielių nepirkti, gal kas gali patarti iš kur jos, kaip jas... kaip pasigaminti gyvų mielių maisto gamybai, kad ir kepiniams ar girai.
Re: Gyvos mielės
Posted: Sat Dec 31, 2011 2:07 am
by povils
Lietuvos vidurio šiauriniuose rajonuose, kur darydavo naminį alų, iš po jo visada turėdavo ir naminių mielių. Kiek pamenu, duoną kepdavo su raugu, o šventinius pyragus lyg ir su mielėm. Tiesa, duonos raugas yra pieno rūgšties bakterijų ir laukinių mielių mišinys
Re: Gyvos mielės
Posted: Mon Jan 02, 2012 3:20 pm
by saulius
Pernai dariau senovišką rusišką girą iš ruginių miltų ir duonos raugo- alkoholio nesijautė. Cukraus nebuvo dėta, į girą jo ir nereikia- tada, kai atsirado gira, apie cukrų niekas nežinojo.
Re: Gyvos mielės
Posted: Mon Jan 02, 2012 4:02 pm
by nawjia
Nesu ragavusi giros be cukraus - o tai ji vistiek saldi gaunas?
Re: Gyvos mielės
Posted: Mon Jan 02, 2012 4:28 pm
by saulius
Rūgšti. Tai vadinama "baltoji" gira.
Re: Gyvos mielės
Posted: Mon Jan 02, 2012 5:13 pm
by Mama Smilga
Duonos rauge "pagautos" vietinės mielės ir pieno rūgšties bakterijos. Jei žaliava girai mažai cukringa, gausite rūgščią beveik bealkoholinę girą (neužsisvajokit, ir kefyre, ir raugintose daržovėse, ir duonos rauge susidaro ne tik pieno rūgštis, begalė kitų rūgščių -acto, gintaro, obuolių, bet ir ...spiritas. Mažai, bet yra).
Jei žaliava cukringesnė, pirmomis dienomis bus saldi negirta gira. Su kiekviena diena mielės suvalgo vis daugiau cukraus ir pagamina vis daugiau alkoholio.
Re: Gyvos mielės
Posted: Mon Jan 02, 2012 5:24 pm
by Mama Smilga
Taip, cukraus nebuvo. Dygstančiuose grūduose susidaro fermentai, gebantys krakmolą versti įvairiomis saldžiosiomis medžiagomis: gliukoze, maltoze, fruktoze ir pan. Šie fermentai maksimaliai veiklūs maždaug 62-65 laipsnių temperatūroje. Tokia susidaro, šuntant grūdams krūvoje. Salindavo ir patys, šutindami sudaigintus grūdus krosnyje arba vandenyje.
Re: Gyvos mielės
Posted: Mon Jan 02, 2012 7:03 pm
by Mama Smilga
Pats prieinamiausias mielių "gaudymo" aprašymas
http://giedrius-v.livejournal.com/100217.html
To paties Giedriaus salyklo ir giros pradžiamokslis:
http://giedrius-v.livejournal.com/130836.html
Re: Gyvos mielės
Posted: Tue Jan 03, 2012 12:44 pm
by lugne
Čia daugybė girų receptų be mielių, taip pat ir raugai:
http://www.sarmatija.lt/index.php/kulin ... as?start=3
Re: Gyvos mielės
Posted: Thu Jan 05, 2012 6:01 am
by Mama Smilga
Termofilinės - išvertus "mėgstančios šilumą". Visos mielės (duonos,alaus,vyno) daugiau ar mažiau tokios - šilumoje dauginasi aktyviau, vėsoje lėčiau. Ir visos denatūruojasi, paveiktos karščiu. Antraip kepta duona toliau kiltų, pasterizuota gira toliau rūgtų, kol indas susprogs...