Page 1 of 1

Skonis, kvapas ir adaptacija

Posted: Mon Nov 23, 2015 2:43 pm
by Mama Smilga
Jei skonis ir kvapas - tai fermentai. O fermentai - tai grybienos ir dirvos bakterijų (?) nuolaužos, primityviai sakant.

Skaniausi mano ragauti obuoliai - sumiškėjusiose sodybose. Dabar suprantu - neardoma dirvos grybiena, kita mikroflora, o jai savo ruožtu visad yra maisto - negrėbiami lapai, nešienaujamos dilgėlės, nerenkami krituoliai ir šakų lūženos.

Pirmąsyk fermentavau gaurometį - nuo jo ištuštintas stiklainis ilgai kvepėjo..avietėmis.
Kai fermentuoja aviečių lapus - nenuostabu, kad taip pakvimpa. Bet gaurometis? Išeina, susidaro tokie pat fermentai?

Skariai - sako, pati kvapniausia pomidorų veislė.
Rusai turi liaudišką pomidorų veislę Jabločnyj Lipeckij (gavau, auginsiu) - visi išskiria už kvapą, skonį. O juk paprasti - raudoni, apvalūs.

Ilgai kultivuojama veislė prisitaiko prie vietinės mikrofloros, aktyviau su ja sąveikauja - ir surenka daugiau fermentų?