saulius » Ket Gru 08, 2011 2:38 pm
Ne taip mane supratai. Aš jokiu būdu ne už vienkartines pakuotes. Ir tas žodis "pakuotė" man nepatinka, pavartojau tik apibendrinimui.
Kalbant apie valgytojus- jų reikalas kur jie dės duoną ar pieną, bet mes turim jaust pagarbą savo maistui ir to neslėpt. Pvz. duona visada buvo vyniojama į drobinį rankšluostį (bent jau mūsų kraštuose). Rankšluostis buvo specialus, dažnai siuvinėtas ar specialiai austas, visada labai švarus. Tai buvo daroma iš didelės pagarbos duonai, nes ji tuomet žmogui kainavo nemažas pastangas. Dabar nei duona iš krautuvės, nei kitas koks produktas mums tiesioginių pastangų nekainuoja, todėl ir pagarbos tam nėra. Turim iš ko pasimokyt kaip laikyt ir pateikt valgytojui duoną ar sūrį, ar ką kita.
Pienas buvo laikomas moliniuose induose, apsuktuose šlapiu rankšluosčiu (kad vėsiau būtų). Indai, kuriuose laikomas pienas, buvo skirti tik pienui. Senoviniai- vėlgi gražiai puošti. Nepildavo į bet kokį bliūdą. Vėlgi iš pagarbos, nes pienas buvo labai vertinamas. Nesvarbu, į ką pieną pils vagytojas, bet mes jį turėtumėm patiekt su derama pagarba.
Pvz. grybaujant ar uogaujant labai didelis skirtumas į ką: ar į maksiminį maišelį ar kibirą, ar į rankų darbo kašikėlį. Ne tik dėl kenksmingų plastiko savybių, tiesiog ta uoga ar grybas visai kitas emocijas kelia, minkštai kašike gulėdamas. Tą galim pritaikyt ir daržovėms.
Aš dar suprantu, kad tradicinio (blogąja prasme) ūkio pienas pilamas į bambalius ar stiklainius, nes ten nėra pagarbos nei gyvuliui, nei jo produktui (čia iš tos serijos apie nuosmukį nuo žmogaus iki ūkininko), bet niekaip neįsivaizduoju tikrai gero, pelnytai gerbiamos karvės pieno trilitriniame stiklainyje... Jo bus mažai, jis bus ypatingas- verta ir ąsotį jam turėt ypatingą. Ir puodelį- kaušelį sau ar kito žmogaus pavaišinimui liepinį, savo rankomis kruopščiai išdrožtą...
Saulius Jasionis