Bulvės

Apie auginimą ne tik sau...

Moderator: saulius

saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Bulvės

Post by saulius »

Tai sudėliokim trumpiau: pailgos, spalvotos, ankstyvesnių veislių?
Saulius Jasionis
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Bulvės

Post by Mama Smilga »

Taip, tik dėl ankstyvumo gal nebūtinai. Auginau tokias latviškas - labai geltonas, labai skanias, bet labai vėlyvai nubundančiomis akutėmis. Reikia žiūrėti veislių aprašymus, ypač dėl baltymų kiekio - jo iš akies nenustatysi.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Bulvės

Post by saulius »

Na, baltymais iš bulvių neapsirūpinsi, ten jų apie du procentus ir tie nepilnaverčiai, todėl nemanau, kad reikėtų į juos kreipt ypatingą dėmesį. Be to, baltymas keičia struktūrą verdant, žalias bulves mažai kas valgo ;). Gal reikėtų labiau žiūrėt kitų savybių.
Saulius Jasionis
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Bulvės

Post by Mama Smilga »

Jei šalia bulvių stovės kortelės, viena skelbs, kad baltymų daugiau, o krakmolo mažiau, nei gretimos krūvelės bulvėse - spėkit, kurias labiau pirks? Lieknėjantys, diabetikai, sveikuoliai, mamos? Apie virimą nekalbėkim, ne visi lietuviai žaliavalgiai, mėsą, pvz.,verda, ir, kad ir kaip keista, pasisotina.
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Bulvės

Post by Mama Smilga »

O kad augalas turėtų visų aminorūgščių, tai čia reta. Lyg brokolius dėl to liaupsina, bet kaip ten iš tiesų... Nekorektiška gal lyginti, bet ir žalmargės susirankioja aminorūgštis iš įvairių augalų, ne iš vieno dobilo, ką ir Tamsta akcentuojat. Ir žmogui ne vien bulves palaiminta valgyti.

Atkreipiau juk dar dėmesį, kad baltymingos laikosi geriau. Tai vertina visi specialistai, ir tai vienas iš nemelagingų kriterijų (skirtingai nuo atsparumo Raundapui,pvz.).
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Bulvės

Post by saulius »

viena skelbs, kad baltymų daugiau, o krakmolo mažiau, nei gretimos krūvelės bulvėse - spėkit, kurias labiau pirks?
Aišku, pirks kur daugiau baltymų.
Apie virimą nekalbėkim, ne visi lietuviai žaliavalgiai, mėsą, pvz.,verda, ir, kad ir kaip keista, pasisotina.
Tik norėjau pasakyt, kad negalim akcentuot bulvės kaip baltymų šaltinio- būtumėm nesąžiningi ;). Yra geresnių.
bet ir žalmargės susirankioja aminorūgštis iš įvairių augalų, ne iš vieno dobilo, ką ir Tamsta akcentuojat
Pas žalmarges skrandžiai kitokie, ten aminorūgštis gamina bakterijos, iš augalų joms nereikia. Todėl karvių šėrimas baltymingais pašarais sugadina joms skrandžius ir reikia antibiotikų ;).
Atkreipiau juk dar dėmesį, kad baltymingos laikosi geriau.
O čia labai svarbus pastebėjimas, čia baltymingumas- tikrai privalumas.
Saulius Jasionis
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Bulvės

Post by Mama Smilga »

Sauliau, o ką valgo tie karvukių mikrobai? Patinka jums ar ne, bet dobilienoje pieno(ir varškės iš jo) pagausėja. Na, nesakysit gi, kad ant dobilų tiesiog mikrobų daugiau sėdi! Tebūnie, kad mikrobai skaido augalų baltymus, yra teorija, kad ir žmogaus žarnyne panašiai vyksta, ypač žaliavalgiai daro tokią prielaidą.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Bulvės

Post by saulius »

Karvukių mikrobai "valgo" celiuliozę. Iš jos gaunama gliukozė- energija. Taip, mikrobai skaido visus augalus su viskuo, kas juose yra. O karvė virškina pačius mikrobus, kai jų (ir jais mintančių infuzorijų) prisiveisia daug- jie tiesiog užliejami rūgštimi ir suvirškinami.
Saulius Jasionis
MantasBarsys
Posts: 116
Joined: Fri Nov 26, 2010 8:21 pm
Location: Rokiškio apylinkės
Contact:

Re: Bulvės

Post by MantasBarsys »

Mano nuomone ir labai maža šiemetine patirtimi labai svarbūs šie aspektai:

1. Estetika (valgome ne tik burna bet ir akimis). Labai svarbu maloni, galbūt kartais ir neįprasta spalva. Pardavinėjau 2 rūšių bulves, nors skoniu jos nelabai skyrėsi, bet visi prašydavo raudonų bulvių)
2. Labai daug informacijos apie įvairiausius produktus, labai svarbu ugdyti pirkėjus tinkamu mitybos supratimu. Geros, lengvai prieinamos informacijos apie mitybą, įpač apie sezoninę mitybą trūksta. Jeigu atsirastų padedančiūjų užsiimčiau informacijos apie mityba sklaida.
3. Būtinos degustacijos, ne brangios ir prabangios, o nemokamos. Įrodykime produkto vertę praktiškai, o po to tikėkimes pirkėjų.
4. Rodykime savo ūkius, traukime kuo daugiau žmonių, parodykime tą kardinalų skirtumą nuo tradicinės žemdirbystės sodybų. Estetinis vaizdas daržo taip pat labai svarbus.
5. Manau, kad daugeliui galinčių sau leisti vartoti brangesnę, kokybiškesnę produkciją, ne tiek svarbu agrotechnika kurią visur akcentuojame, o pats produktas. Svarbi didelė paspirtis šiuo klausimu, kalbėti moksliniais faktais ir žmonių atsiliepimais apie produkto vertę ir skonį, duoti paragauti ir pauostyti, ir galų gale pasivaikščioti ar sudalyvauti renginyje, gražiame, žydinčiame ne pramoniniame darželyje. Smulkmenų nėra, todėl išskirti kažkokį vieną ar kitą aspektą negalime.

Siūlomi sprendimo būdai:

1. Siūlausi užsiimti komunikacija apie produktų vertę. Reikia pagalbos rašant straipsnius, mokslinės informacijos, palyginimų su kitų agrotechnikų produktais.
2. Siūlausi organizuoti ir pradėti GŽ turizmo veiklą jau šiais metais. Pirtinininkas ir Laimis susidomėjo, todėl konkrečiai su jais ir aptarsime konkrečius veiksmus. Pagrindinis turizmo tikslas ne pinigų iš to gavimas, o parodymas mūsų išskirtinumo, daromo teigiamo poveikio aplinkai, filosofijos ir gyvenimo būdo.
3. Siūlausi ir būtinai surengsiu nemokamus, viešus piknikus savo valgytojų bendruomenei ir visiems norintiems sudalyvauti produktų ragavimui. Norintieji prisijungti, kad ir simboliškai atsinešdami kelias morkas ar pundelį prieskonių labai laukiami. Preliminari vieta ir laikas vėliau, bet tikriausiai, kad pirmąją rengsiu Vilniuje ir tuo metu kai dera rųškiausią skirtumą atskleidžiantys produktai: pomidorai, jaunos bulvės, jaunos morkytės ir pan. Norintieji parašykite prašau man asmeniškai, aptarsime ir sudėliosime viską konkrečiai.

Pradžiai manau užtektų šių veiksmų, kad pajudėtų tiek augintojų tiek valgytojų ratas.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Bulvės

Post by saulius »

Matai, Mantai, moksliškai įrodyt ypatingą bulvės mitybinę vertę nelabai pavyks, nes tos vertės kaip ir nėra ;). Kur kas lengviau parodyt tam tikros veislės prigimtinį ar agrotechnikos suformuotą skonio išskirtinumą. Čia jau su mokslu nepadraugausi, gelbės tik degustacijos ir asmeninis kiekvieno ragaujančio pasirinkimas. Todėl labai svarbu ir bulvių paruošimas bei pateikimas, todėl pirmai degustacijai buvo pasirinktas geras restoranas su gerais savo darbo meistrais. O tokį renginį padaryt nemokamą nelabai realu...
Aišku, galima degustacijas daryt paprasčiau, nemokamas, akcentuojant visai kitus paruošimo būdus. Bulvių veislių labai daug, vien savame rate turim virš keturiadešimties Lietuvoje daugiau niekur neauginamų veislių, visos turi savų išskirtinumų, vienos skaniausios virtos su lupena, kitos keptos orkaitėje, kitos lauže ir pan. Ir tai dar ne viskas, kolekcijas dar pildysim. Žodžiu, degustuot čia yra ką ;)
Saulius Jasionis
Post Reply

Return to “Verslas”