Auginame pardavimui. Akcentuot šviežumą, neskatint konservavimo?

Kas yra kokybiškas ir šviežias maistas?

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Auginame pardavimui. Akcentuot šviežumą, neskatint konservavimo?

Standartinė saulius » Ant Sau 04, 2011 12:37 pm

ir iš jų pagamintų produktų

Čia vertas dėmesio dalykas. Ir kiti pagalvokit apie ne tik šviežią maistą, bet ir įvairius produktus, kuriuos galima ruošt vasarą, o realizuot rudenį- žiemą.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Ieškomi augintojai

Standartinė Laimis Žmuida » Ant Sau 04, 2011 3:31 pm

Chemizuotas ūkis yra grįstas konservais. Kitaip ir negalima. Juk išauginami didžiuliai kiekiai vienu metu. Jų visų iš karto suvalgyti neįmanoma, todėl išrastas konservavimas ir kultūros, kurios ilgai gali stovėti - pvz., javai.

Gamtinė žemdirbystė turėtų eiti priešingu keliu - kiekių mažinimu, įvairovės didinimu ir šviežio maisto didinimu ir konservų mažinimu.

Žinoma, iš konservų galima daugiau uždirbti. Ir patogiau. Bet ar tuo keliu turėtų eiti gamtinė žemdirbystė? Kaip tik turėtume orientuotis į šviežią, nekonservuotą maistą. Jei pasuksime konservų ir pinigų keliu, tai nueisime ten kur dabar nuėjo chemizuotas ūkis. Manau, reikėtų atrasti naujus būdus kaip išlaikyti maistą šviežią, kaip pasigaminti jo net žiemą. Pavyzdžiui, daiginti sėklas, auginti ūgliukus šiltesnėse vietose, vandenyje prie šaltinių, išmokti iš po sniego šviežio maisto išsiimti, daryti šiltlysves, išnaudoti pietinius šlaitus, dengimą lapais, auginimą ant palangių ir pan.

Nesakau, kad visai turėtume atsisakyti konservų. Jei neįmanoma kitaip, tai žinoma, turime konservuoti ir džiaugtis. Tik sakau, kad prioritetas turėtų būti šviežias maistas, turėtume taisyklėmis ir kitaip skatinti būtent šviežią maistą ir neskatinti konservų. Konservai labai vilioja, nes už juos galima daugiau pinigų gauti, o mes turim padaryti atvirkščiai, kad šviežia produkcija būtų labiau vertinama, kad šviežia produkcija turėtų didesnę kainą už konservus. Juk ji žymiai geresnė. Ji turi ir kainuoti brangiau. Deja, dabar to nėra. Net uogos va auginamos plantacijomis ir kai leidžiama nusiskinti patiems, tai jos pigesnės (šviežios pigesnės už pastovėjusias!), nei kad pastovėjusios ir pateiktos į parduotuvę.

Gamtinės žemdirbystės išskirtinumas yra šviežumas, jį turėtume tausoti ir kažkaip apeiti konservus.
Laimis Žmuida
 
Pranešimai: 1173
Užsiregistravo: Tre Gru 17, 2008 1:00 pm

Re: Ieškomi augintojai

Standartinė saulius » Ant Sau 04, 2011 3:52 pm

Nu aš net nekalbu apie marinavimą ar kaitinimą. Bet sūdymas, rauginimas- kodėl gi ne?
Juk gal ne viską galės parduot, gal bus tokių produktų, kurie pavieniui ir didesniais kiekiais sunkiai realizuojami (pvz. prieskoniniai), o padarius iš jų mišinius žiemą galima prekiaut. Aš va triufelius galėčiau rinkt. Kas gi pirks šviežius? O susūdyčiau į sloikučius, padaryčiau mišinius kokius gudrius- kitas reikalas! :D
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Ieškomi augintojai

Standartinė saulius » Ant Sau 04, 2011 4:03 pm

O jei gyvuliniai produktai? Nebūtina pardavinėt tik šviežią pieną ar mėsą. Padarykit gerą dešrą ar skilandį- būsiu pirmas pirkėjas ir mokėsiu brangiai ;). Jau seniai niekur nėra tokių dalykų- kodėl nepasinaudot augintojui? Ar žuvis gera lengvai sūdyta... Mmmmm...
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Ieškomi augintojai

Standartinė Laimis Žmuida » Ant Sau 04, 2011 4:07 pm

Juk gal ne viską galės parduot, gal bus tokių produktų, kurie pavieniui ir didesniais kiekiais sunkiai realizuojami (pvz. prieskoniniai), o padarius iš jų mišinius žiemą galima prekiaut.


Taip, prekiauti galima. Ir uždirbti iš to galima žymiai geriau. Tačiau ar tik nenuslysime į pinigus ir realizaciją, ir nepamiršime šviežumo? Labai lengva nuslystį. Kodėl turėčiau stengtis saugoti šviežumą, raginti žmones vartoti šviežius produktus, jei ir man pačiam paprasčiau ir net daugiau uždirbu iš konservuotų, džiovintų produktų? Gi taip lengviau, pelningiau, kodėl turėčiau tada šviežius gaminti? Galiu gaminti konservuotus, pardavinėti visą žiemą, o už sukauptus pinigus vasarą važiuoti į keliones, kam man auginti šviežius?

Dabar va pavyzdžiui daug kas pradeda darytis džiovintus žolių mišinius, prieskonių mišinius. Juos gali dėtis visur - į sriubas, košes, troškinius, mišraines, dėtis ant duonos su sviestu, net vienus valgyti ar į vandenį mirkyti. Taip. Ir tą lengva padaryti, iš to versliuką lengvai galima užsukti ir užsidirbti. Taip. Bet blemba kur tada šviežumas? Žmogus tiesiog raginamas daryti džiovintus produktus, konservuotus ir niekaip neskatinamas gaminti ir tiekti šviežią maistą. Kur link einam?

Aš va triufelius galėčiau rinkt. Kas gi pirks šviežius? O susūdyčiau į sloikučius, padaryčiau mišinius kokius gudrius- kitas reikalas!
Nu aš net nekalbu apie marinavimą ar kaitinimą. Bet sūdymas, rauginimas- kodėl gi ne?


Todėl, kad pinigų lengviau prasimanyti su konservavimo technologija ir GŽ ūkininkai labai lengvai pasuks šiuo keliu, jei neskatinsime šviežumo kelio. Kam auginti kitaip, rūpintis kokybe, jei galime puikiai pragyventi iš konservų?
Laimis Žmuida
 
Pranešimai: 1173
Užsiregistravo: Tre Gru 17, 2008 1:00 pm

Re: Ieškomi augintojai

Standartinė Laimis Žmuida » Ant Sau 04, 2011 4:13 pm

O jei gyvuliniai produktai?


Čia nieko negaliu pasakyt, nes nevartoju gyvulinių produktų. Įdomu būtų sužinoti daugiau apie gyvulinių produktų šviežumą. Ar šviežumas gyvuliniuose produktuose taip pat svarbus kaip ir augaliniuose? Ta prasme ar mėsai, pienui stovint prarandamos medžiagos? Čia gal reikėtų keltis į kitą temą.
Laimis Žmuida
 
Pranešimai: 1173
Užsiregistravo: Tre Gru 17, 2008 1:00 pm

Re: Ieškomi augintojai

Standartinė ArvydasG » Ant Sau 04, 2011 6:25 pm

Jei nekonservuoti sau ir kitiems ziemai uzaugintu produktu, tai gal Laimis gali papasakot kaip islaikyt sviezius agurkus iki pavasario. Ar pirkti centruose geriau . Suprantu kad galim apseiti, bet ........
ArvydasG
 
Pranešimai: 488
Užsiregistravo: Ant Rgp 10, 2010 11:03 pm
Miestas: Sodyba Vilniaus raj. Grybenai

Re: Ieškomi augintojai

Standartinė saulius » Ant Sau 04, 2011 6:33 pm

Labai jau nukrypom..., bet tema reikalinga. Reikia mums žiemą rūgšties, niekur nedingsi. Todėl mėgstam raugintus kopūstus, agurkus. Aišku, gamtoj yra tam pakaitalų- visos rūgščios uogos, kurios šviežios puikiai laikosi per žiemą. Bet... vistiek aš nieko blogo nematau rauginime. Juk auginam gerą produktą, rauginimas jo nepagadina.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Ieškomi augintojai

Standartinė Laimis Žmuida » Tre Sau 05, 2011 12:13 am

Jei nekonservuoti sau ir kitiems ziemai uzaugintu produktu, tai gal Laimis gali papasakot kaip islaikyt sviezius agurkus iki pavasario. Ar pirkti centruose geriau . Suprantu kad galim apseiti, bet ........


O kas sakė, kad nekonservuoti? Aš sakiau štai taip:

Nesakau, kad visai turėtume atsisakyti konservų. Jei neįmanoma kitaip, tai žinoma, turime konservuoti ir džiaugtis.
Laimis Žmuida
 
Pranešimai: 1173
Užsiregistravo: Tre Gru 17, 2008 1:00 pm

Re: Ieškomi augintojai

Standartinė MantasBarsys » Pen Sau 07, 2011 2:49 pm

Na taipogi, daržovių išlaikymas ilgesniam laikui tai ne tik konservavimas. Nežinau ar nesikerta principinės GŽ taisyklės, bet džiovinimas, aliejaus spaudimas taip pat puikios alternatyvos maistinių medžiagų išlaikymui ir papildomoms pajamoms Lietuvos klimato salygomis žiemą.
MantasBarsys
 
Pranešimai: 116
Užsiregistravo: Pen Lap 26, 2010 8:21 pm
Miestas: Rokiškio apylinkės


Grįžti į Maisto kokybė ir šviežumas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

cron