Apie šviežumą apskritai

Kas yra kokybiškas ir šviežias maistas?

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Šviežumas

Standartinė Laimis Žmuida » Ant Sau 04, 2011 3:56 pm

Gamtinės žemdirbystės išskirtinumas yra šviežume. Tai mūsų arkliukas ir ant to turėtume važiuoti. Tačiau apie tai kol kas labai mažai šnekame. Manau reikia ne tik temą iškelti apie šviežumą, bet ir visą forumo skiltį padaryti apie tai. Forumo skiltyje galėtų būti tokios temos:

Kuo šviežias maistas skiriasi nuo nešviežio.
Šviežias maistas žiemą.
Konservavimo būdai, kurie neužmuša šviežumo.
Natūralūs konservavimosi procesai gamtoje (šias žinias paskui galėtume panaudoti kuriant šviežius produktus ar jų gavimo technologijas).
Daigintos sėklos - šviežias maistas žiemą.
Kaip pažadinti šakniavaisius?
Naujos technologijos pakeisiančios konservavimą.
Mano gaminami šviežūs produktai pardavimui žiemą.
Laimis Žmuida
 
Pranešimai: 1173
Užsiregistravo: Tre Gru 17, 2008 1:00 pm

Apie šviežumą apskritai

Standartinė Laimis Žmuida » Ant Sau 04, 2011 5:20 pm

Įvairūs vaisiai, daržovės ir uogos šviežumą išlaiko skirtingą laiko tarpą. Uogos šviežumą išlaiko vos 15 minučių, kai kurios uogos pusvalandį. Žolės kai kurios ilgiau. Vaisiai ilgiau nei valandą. Šakninės daržovės ilgai, mėnesį. Kai kurie produktai sugeba užsikonservuoti keliems metams ir užpylus vandeniu atsigauna ir būna šviežūs - pupos, sėklos, žirniai, grūdai...

Šviežias produktas turi daug žmogaus organizmui reikalingų bioaktyvių medžiagų (fermentų, vitaminų, hormonų). Neužtenka pasakyti, kad produkte yra DAUG bioaktyvių medžiagų (BM). Pavyzdžiui, pūvančiame ir rūgstančiame produkte BM yra netgi daugiau. Svarbu kokios tos BM. Geras BM nuo blogų galime atskirti pagal kvapą. Šviežias maistas kvepia, pastovėjęs ar prarūgęs smirda (su išskirtiniais atvejais). Gamta taip sukūrė produktus, kad mes juos valgytume šviežius. Visi gyvūnai taip daro ir žmonėms taip geriausia. Kai ką gyvūnai slepia po žeme ir taip konservuoja, bet jeigu yra šviežio maisto, tai valgo jį šviežią. Galima išmokti atskirti gerų BM kvapą nuo blogų. Reikia dažniau uostyti šviežius produktus, tokius kokius sukūrė gamta ir ilgainiui išmoksi atskirti kvapą.

Produktams prarandant šviežumą, dingsta kvapas, o kartu ir vitaminai, kitos BM. Gamtinėje žemdirbystėje mums šviežumas yra labai svarbus, nes tai yra išskirtinė GŽ savybė. Jeigu išauginame tos paties rūšies produktą pagal GŽ technologijas ir ne pagal GŽ, tai kol produktas šviežias, tai jis stipriai skiriasi savo kvapu, aromatu ir skoniu nuo paprastai išauginto. Kai produktai pastovi, nebetenka šviežumo, tai GŽ ir tradicinės žemdirbystės produktų kokybė ima vienuodėti. Žinoma mineralų GŽ vis tiek daugiau turės, vitaminų irgi liks daugiau net ir džiovintame produkte, tačiau tokio ryškaus skirtumo kaip lyginant šviežius produktus (GŽ ir ne GŽ) nebebus.

Štai būtent todėl ir turėtume labiausiai rūpintis šviežumu. Galime konservuoti, džiovinti, sūdyti, virti, kepti... visais atvejais GŽ produktai vis tiek bus geresni už įprastus produktus. Tačiau turime stengtis kuo daugiau šviežumo išsaugoti, nes tame mūsų srities stiprybė.
Laimis Žmuida
 
Pranešimai: 1173
Užsiregistravo: Tre Gru 17, 2008 1:00 pm

Re: Apie šviežumą apskritai

Standartinė Laimis Žmuida » Ant Sau 04, 2011 5:22 pm

Man štai kyla klausimų kas yra tas šviežumas. Galima nesigilinti ir kliautis kvapu. Bet galima gi ir moksliniais kokiais darbais šį dalyką patvirtinti. Taigi, jei kas ras kokių darbų apie šviežumą, per kiek laiko ir kokios medžiagos kokiuose produktuose prarandamos, tai būtinai įmeskite čia. Arba paaiškinkite savais žodžiais jei suprantate ir žinote.
Laimis Žmuida
 
Pranešimai: 1173
Užsiregistravo: Tre Gru 17, 2008 1:00 pm

Re: Apie šviežumą apskritai

Standartinė Laimis Žmuida » Ant Sau 04, 2011 5:36 pm

Taip pat dar klausimai būtų apie sėklas ir šakniavaisius. Šakniavaisiai pavyzdžiui, jeigu juos parneši į šiltą patalpą, atgyja. Jie pradeda leisti lapelius. Gyvi pasidaro. O sėklos, grūdai ir ankštiniai atgyja pamerkus, išleidžia daigelius. Kaip čia su šviežumu?

Žinoma, tik ką išrautos morkos skonis, kvapas kitoks nei pastovėjusios ir atgaivintos. Sėklų ir ankštinių atgaivintų irgi truputį skiriasi. Įdomu kiek čia prarasta BM. Čia gi reikia turėti galvoje, kad prasideda dar priedo ir naujas procesas. Vėl atgyja daržovė ar sėkla, ji pradeda imti medžiagas vėl iš oro ar iš dirvos, vandens, mikrobų. Gal yra sėklų ir šakniavaisių atgaivinimo būdų, kurie jiems suteikia šviežumo? Na, pavyzdžiui, jei jie ima medžiagas ir iš oro, tai jei gaivinti sėklas tyrame ore, jei gaivinti jas su kokiomis nors bakterijomis, kurios išskiria fermentus, gaivinti vandenyje su bakterijomis arba šakniavaisius gaivinti įkišus į aktyvią dirvą... Čia klausimai ateičiai. :)
Laimis Žmuida
 
Pranešimai: 1173
Užsiregistravo: Tre Gru 17, 2008 1:00 pm

Re: Apie šviežumą apskritai

Standartinė saulius » Ant Sau 04, 2011 11:29 pm

Gerų tu čia klausimų padavei, net susinepatoginau...
Trumpai apie šakniavaisių "gaivinimą": krakmolas skils iki gliukozės, kuri reikalinga kaip energija augančiam augalui. Pats šakniavaisis taps jau nelabai šakniavaisiu, o labiau šaknimi, maistingumas jo sumažės, skonis pablogės, energija sueis į augančius lapus. Be abejo, lapuose BM bus daug daugiau, nei buvo šakniavaisyje.
Su sėklomis panašiai. Didelis fermentų šuolis, krakmolas skyla iki gliukozės, BM labai padaugėja. Žalias daigas tampa labai vertingu produktu, o pats grūdas- atvirkščiai.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm


Grįžti į Maisto kokybė ir šviežumas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

cron