inga30
Kokioj aplinkoj ar salygose geriausiai džiūsta,norėtusi pabandyt,tik nesinori gadinti mėsos bandymais?
saulius
Gerai džiūsta ant saulės, tik nuo musių reikia saugot. O geriausia prie laužo. Sukabini ant šniūrų toj pusėj, į kurią dūmus neša ir džiovini per dieną lengvoj šilumėlėj, kol paviršiuj tokia odelė užsitraukia. Bet, kartoju, mėsa turi būt nevandeninga, kiauliena gali netikt.
inga30
O malkos betkokios tinka?
saulius
Bet kokios. Svarbu, kad šiluma būtų, o dūmų kvapo nelieka. Aš džiovinimui pjaustau maždaug 2 X 2 cm storio juostelėmis.
angela
Kai jau musių nėra, tai patogu mėsą džiovinti virš dujinės. Pernai žiemą dažnai taip džiovindavau, net ir storesnius gabalėlius kiaulienos. O skonis priklauso nuo prieskonių.
zenzenas
Išmokau pasigaminti vytintos mesytės, tad pats pradėjau vytinti, skonis dieviškas
Zenzeno vytintos mėsos receptas:
Imu kiaulienos, jautienos, stirnienos ar sernienos ispjovas (nesu vegetaras), t.y. mazdaug po 300-400 gramu ir ziuriu, kad butu pailga, paprasciau gaminti.
Nupjaustau visus riebalus, nes turi buti tik raumuo.
Imu indeli su dangteliu, sudedu mesa ir uzpilu pilnai druska ir saldytuvan.
Karta per diena apvartau ir siektiek dapilu druskos, kad mirktu druskoje.
Saldytuve laikau penkias paras.
Kadangi darau pirmadieniais, tai sestadieni isimu is saldytuvo, imu kibira, pripilu salto vandens ir ten sudedu mesa, kuria pries tai nuplaunu. Mirkoma dvi valandas, keiciant vandeni kas pusvalandi, t.y. vandeni ispilant ir uzpilant svariu vandeniu.
Isemes dedu ant ranksluoscio, uzdengiu kitu, dedu medine ar plastikine lentute ir uzdejes ant virsaus uzspaudziu svoriu, paslegiu. Svori naudoju kazkur 5-6 kg. Taip laikau para, kad visas vanduo pasisalintu.
Isemes darau taip:
saukstelis pipiru, sausktelis garstyciu, saukstelis kmynu ir saukstelis saldzios dziovintos paprikos, na as dar dadedu astrios. Juos sumalu kavamale ar galima sugrusti uzpilu truputuka vandens, kad butu tirsta pasta ir ja aptepu mesyte.
Mesyte vel sudedu i dezute ir dviem parom i saldytuva, tik vartyti reikia daznai, kad prieskoniai isigertu tolygiai. Tada po tu dvieju paru isimu ir graziai irengiu i marles rubeli, nestorai apvynioju marle ar bintu (kaip mumija), perrisu siulu ir kabinu ar virs krosnies ar ties radiatoriumi (vasara nesu i prapuciama malkine). Laikau apie 7-14 dienu, nes megstu sausesne mesyte.
Kils klausimu-rasykite i AZ