Page 2 of 3

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Posted: Thu Jan 05, 2012 12:35 pm
by lugne
Internete radau (supermamoj - cha cha cha) kaip susivytint visą cielą kumpį. Labai knieti pabandyt, dalinuosi, gal dar kam toks noras užeis, nes kaip suprantu daryti galima tik žiemą (na bent jau pagal kalendorių tai žiema gi dabar :D ):
Visas galinis kiaulienos kumpis (apie 13-14 kg). 2kg druskos, 300g maltų juodųjų pipiru, 1 pakelis lauro lapu ir daug smulkintų česnakų. Viską sumaišyti ir įtrinti kumpį. Kelias dienas laikyti namie (didelėje vonelėje), vėliau išnešti į vėsesnę vietą, laikyti dar apie 10-12 dienų (vartyti kas antrą dieną). Paskui paimti visą kumpį ir pakabinti ant didelio kablio, apdengti marle ir laikyti kokius 3 mėn. Geriausia tokiam kumpiui būna minusinė temperatūra, tada šaltis ištraukia visą nereikalingą drėgmę iš mėsos.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Posted: Thu Jan 05, 2012 3:17 pm
by laisvas kaimietis
Kai buvau mažas, kaime toks kumpis kamaroj kabodavo, tik nesuvyniotas ir jau prapjautas :twisted: Peiliukas kišenėj labai padėdavo, kai niekas nematė :lol:

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Posted: Thu Jan 05, 2012 7:54 pm
by saulius
Jeigu čia kalbi apie cielą kumpį su kaulu- biskį abejotinas receptas, gali pilnai neįsisūrėt iki kaulo. Cieliems kumpiams druska nenormuojama, jie užkasami druskoj ir laikomi priklausomai nuo svorio- vienam kilogramui viena para.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Posted: Thu Jan 05, 2012 8:04 pm
by laisvas kaimietis
Va išklausinėjau mamos, kaip jie tuos kumpius ruošdavo.
Tradiciškai kiaules pjaudavo prieš Kalėdas ir prieš Velykas. Kalėdinę kiaulę suvalgydavo, dar kažkiek dešrų padarydavo, o velykinės kiaulės kumpį gerai įtrindavo druska ir pakabindavo kamaroj. Ten jis sušaldavo ir taip kabojo, kol oras atšildavo - tik tada tas kumpis įsisūrėdavo. Jau įsisūrėjusį kumpį nuplaudavo, įtrindavo pipirais ir dūminėj pirty išrūkydavo - tada atgal kamaron ant kablio.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Posted: Thu Jan 05, 2012 8:09 pm
by laisvas kaimietis
Dar pamiršau parašyt, kad pirtį kūrendavo obelinėmis malkomis, pridėdami kadagio šakelių. Kūrendavo labai nedaug - tik dėl dūmų.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Posted: Thu Jan 05, 2012 10:20 pm
by lugne
Pas mus tai tikrai nerūkyti būdavo, kaip ir kindziukai. Bet gi skirtingai Lietuvoj darydavo.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Posted: Thu Jan 05, 2012 10:22 pm
by lugne
o druskos tai galima ir daugiau dėt, neturėtų būt per sūru, nes gi lašiniai aplinkui.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Posted: Thu Jan 05, 2012 11:37 pm
by laisvas kaimietis
Per Kalėdas valgėm kindziuką. Pasakiau, kad anksčiau kindziukų nerūkydavo, tai dzukeliai mane išdurnino.
O ta istorija apie kumpį - aukštaitiška.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Posted: Thu Jan 05, 2012 11:59 pm
by Žibutė
Ir teisingai išdurnino.
Skilandžiai rūkomi ir paskui brandinami.

Re: Mėsa ir žuvis (receptai ilgesniam saugojimui)

Posted: Fri Jan 06, 2012 12:19 am
by lugne
Nesiginčykit, niekas tikro kindzio dzūkijoj nerūkino, kaip ir lašinių, kaip ir dešrų :!: