Mano patarimas:
Dėkite ne nuorodas, o receptų kopijas, nes laikas eina ir straipsniai yra išimami, nukeliauja į nepasiekiamus archyvus ar tiesiog nuorodos "nulūžta".
ArvydoG nuorodą nukopijavau į failą, prikabinu. Oops, neleidžia PDF prikabinti, o kopijuojant tekstą gaunasi tik betvarkė
Ten lyg ir nebuvo tokio dar vieno labai įdomaus sūrio (tikriau fermento naudojimo konkretaus aprašymo):
Graikiškas naminis sūris
Šis sūris daromas naudojant raugą , pagamintą iš žinduklio paršelio skrandžio .
Skrandį perplauk šiltu vandeniu , kruopščiai nugramdyk buku peiliu gleivinę ,
apibarstyk druska , suvyniok ir 3 dienas laikyk vėsiai , kad įsisūrėtų . Po to nuo
skrandžio nupurtyk druską , jį išversk ir saulėje arba šiltoje patalpoje išdžiovink .
Tuomet atpjauk pusę paruošto skrandelio , įdėk į trilitrinį stiklainį , pripilk šviežių
pieno išrūgų , įdėk 50 g džiovintų vaisių ir 50 g grūdų ( miežių ) . Stiklainį pastatyk
šiltai ir laikyk , kol paršelio skrandis iškils į paviršių ( raugas jau paruoštas ). Kitą
skrandelio pusę laikyk sausoje ir vėsioje vietoje - ateičiai .
Sūriui suslėgti reikia 5 litrų šviežio , šilto ( apie 40 laipsnių temperatūros )
karvės , ožkos ar avies pieno ir stiklinės paruošto raugo . Į pieną supilk raugą ,
indą uždenk tankiu audiniu ir palik 15 min. pastovėti . Po nurodyto laiko turi
pasirodyti sutraukto pieno tirščiai ,- tuoj juos išmaišyk šaukštu ar mentele . Po
5 - 10 min. sutraukto pieno masė nusės ant dugno . Tuomet pasemk stiklinę
išrūgų ir supilk į stiklainį su raugu , įberk ketvirtį šaukštelio druskos , uždenk
dangteliu ir pastatyk tamsioje vėsioje vietoje . Taip vis papildomas raugas gali
laikytis visus metus ,- jo pakaks ir kaimynams , ir draugams .
Gautą varškę sukrėsk į drobinį maišelį , leisk ištekėti išrūgoms , paslėk , po to
įdėk į sūrymą ( pagal skonį ) ir laikyk vėsiai rūsyje . Kuo sūresnis sūrymas , tuo
ilgiau sūris išsilaiko šviežias , baltas ir skanus . Be to , į 5 litrus sūrymo galima
įdėti 50 g cukraus ir 20 - 30 g raugo ( nors nebūtinai ) . Tokį sūrį galima ragauti
2 - 3 dieną , bet skaniausias jis bus tik po 2 savaičių .
Tiesa , raugui gaminti tinka ne tik žinduklio , bet ir jau įmitusio paršo skrandis
ar net iš vaistinės pirktas pepsinas , tačiau iš tokio raugo suslėgtas sūris bus
jau ne graikiškas .
Iš
https://sites.google.com/site/probobute/naminis-suris - Bobulės užrašai
