Page 2 of 6

Re: GŽ ir gyvulininkystė

Posted: Sun Mar 06, 2011 9:39 am
by Vėjai
Atsiprašau, katinas išsiuntė nebaigtą sakinį.
Norėjau pasakyti, kad visur panaši situacija, ne tik su pienu. Nubuldozerinti vienkiemiai - pristatyta silikatinių klaiknamių gyvenviečių. Iškirto ramiai Ivanausko obelų kolekciją ir visi sodinasi "greito vartojimo" sodus.
Senoviški autentiški baldai į šiukšlyną, o jų vietoj drožliaplokštės dėžutės. O ką mes čia bandom daryti - atkūrinėjam dirvožemius ir ekosistemas.
Bet jei tiesa, kad Sakas nesidalina receptais, tai blogai. Gal atsirastų toks autentiškų pieno produktų atkūrimo entuziastų forumas. Nes konstatuoti , kad blogai tai ir aš galiu.

Re: GŽ ir gyvulininkystė

Posted: Sun Mar 06, 2011 5:01 pm
by laisvas kaimietis
Kazkur prie Ukmerges geras moteru kooperatyvas, valgiau ju surius tikrai nuostabus, jos ir mokymais uzsiima
Štai čia: http://www.amatunamai.info/

Re: GŽ ir gyvulininkystė

Posted: Sun Mar 06, 2011 6:19 pm
by rasute
galiu pasakyt, kaip paprastai pasidaryti tepamo sūrio (mūsų mėgiamiausias). Paimi pakelį kefyro, dedi į šaldiklį-užšąla. Dedi į rėti, po apačia dubuo išrūgoms nubėgti. Per naktį ištirpsta, gaunasi iš pakelio 250 gramų ricotos sūrio. Galima dėti druskos, krapų, ar kitų mėgstamų žolių, ar česnako, čia pagal skonį. Iš išrūgų kepama duona, ar dar bile kas. Ant šviežiai iškeptos duonos - fantastika!!

Pienas ir jo produktai

Posted: Sat Dec 31, 2011 11:00 pm
by Žibutė
Image Pienas ir viskas ką skanaus iš jo mokame padaryti



Šioje temoje dalinamės visokiais receptais ką galima padaryti iš pieno. O jis gi nebūtinai karvutės :D bet ir ožkytės, avytės, o gal ir dar koks nors :D


:!: Temoje nepliurpiame, nespaminame, nediskutuojame, Visos žinutės "ne į temą" bus trinamos, todėl labai prašome gerbti moderatorių laiką

Re: Pienas ir jo produktai

Posted: Fri Feb 22, 2013 11:11 am
by nawjia
Mano patarimas:

Dėkite ne nuorodas, o receptų kopijas, nes laikas eina ir straipsniai yra išimami, nukeliauja į nepasiekiamus archyvus ar tiesiog nuorodos "nulūžta".

ArvydoG nuorodą nukopijavau į failą, prikabinu. Oops, neleidžia PDF prikabinti, o kopijuojant tekstą gaunasi tik betvarkė :roll:

Ten lyg ir nebuvo tokio dar vieno labai įdomaus sūrio (tikriau fermento naudojimo konkretaus aprašymo):
Graikiškas naminis sūris

Šis sūris daromas naudojant raugą , pagamintą iš žinduklio paršelio skrandžio .
Skrandį perplauk šiltu vandeniu , kruopščiai nugramdyk buku peiliu gleivinę ,
apibarstyk druska , suvyniok ir 3 dienas laikyk vėsiai , kad įsisūrėtų . Po to nuo
skrandžio nupurtyk druską , jį išversk ir saulėje arba šiltoje patalpoje išdžiovink .
Tuomet atpjauk pusę paruošto skrandelio , įdėk į trilitrinį stiklainį , pripilk šviežių
pieno išrūgų , įdėk 50 g džiovintų vaisių ir 50 g grūdų ( miežių ) . Stiklainį pastatyk
šiltai ir laikyk , kol paršelio skrandis iškils į paviršių ( raugas jau paruoštas ). Kitą
skrandelio pusę laikyk sausoje ir vėsioje vietoje - ateičiai .

Sūriui suslėgti reikia 5 litrų šviežio , šilto ( apie 40 laipsnių temperatūros )
karvės , ožkos ar avies pieno ir stiklinės paruošto raugo . Į pieną supilk raugą ,
indą uždenk tankiu audiniu ir palik 15 min. pastovėti . Po nurodyto laiko turi
pasirodyti sutraukto pieno tirščiai ,- tuoj juos išmaišyk šaukštu ar mentele . Po
5 - 10 min. sutraukto pieno masė nusės ant dugno . Tuomet pasemk stiklinę
išrūgų ir supilk į stiklainį su raugu , įberk ketvirtį šaukštelio druskos , uždenk
dangteliu ir pastatyk tamsioje vėsioje vietoje . Taip vis papildomas raugas gali
laikytis visus metus ,- jo pakaks ir kaimynams , ir draugams .

Gautą varškę sukrėsk į drobinį maišelį , leisk ištekėti išrūgoms , paslėk , po to
įdėk į sūrymą ( pagal skonį ) ir laikyk vėsiai rūsyje . Kuo sūresnis sūrymas , tuo
ilgiau sūris išsilaiko šviežias , baltas ir skanus . Be to , į 5 litrus sūrymo galima
įdėti 50 g cukraus ir 20 - 30 g raugo ( nors nebūtinai ) . Tokį sūrį galima ragauti
2 - 3 dieną , bet skaniausias jis bus tik po 2 savaičių .

Tiesa , raugui gaminti tinka ne tik žinduklio , bet ir jau įmitusio paršo skrandis
ar net iš vaistinės pirktas pepsinas , tačiau iš tokio raugo suslėgtas sūris bus
jau ne graikiškas .
https://sites.google.com/site/probobute/naminis-suris - Bobulės užrašai :lol:

Re: Pienas ir jo produktai

Posted: Mon Mar 04, 2013 5:28 pm
by ArvydasG
Gal yra koks meistras, mokantis padaryti kieta fermentini suri. :shock: ir galintis isduoti recepta ;)

Re: Pienas ir jo produktai

Posted: Mon Mar 04, 2013 6:01 pm
by saulius
Mantas lyg daro, jeigu dar daro. Nežinau ar kietus, bet jo reikia klaust.

Re: Pienas ir jo produktai

Posted: Tue Nov 26, 2013 9:56 pm
by lugne
Gal žinot, kodėl pjaustomas rūgštaus pieno varškės sūris limpa prie peilio? Ką ne taip darau?

Re: Pienas ir jo produktai

Posted: Tue Dec 03, 2013 3:02 pm
by laisvas kaimietis
Fermentinio sūrio kietumas priklauso nuo brandinimo laiko - kuo ilgiau brandintas, tuo kietesnis.

Re: Pienas ir jo produktai

Posted: Tue Dec 03, 2013 3:36 pm
by saulius
Čia nuo kietumo nepriklauso- minkštas sūris taip pat nelimpa. O kodėl limpa- nežinau, nemačiau tokio... Paklausk bet kurios moteriškės kaime ir pasakys :)