Ecka » Pir Bal 01, 2013 11:35 pm
Savaitgalį sugalvojau galutinai " sunaikinti" likusius moliūgus ir cukinijas. Sveiki čipsai jau žinomi, gal net atsibodo per žiemą, norėjosi kažko naujo ir "nesveiko" pabandyti. Nors vaisiai atrodo gerai, bet jau randi viduje dygstančių sėklų. Pasinaudojau Dagės receptu 'moliūginiai saldainiai" (kažkur skyriuje apie atskiraus augalus).
Išdarinėjus ir supjauščius 1,5-2 cm gabaliukais gavosi cukinijų ir moliūgų apie 3,2 kg. Užpyliau apie 1,5 kg cukraus. Viską pradėjau ryte. Po 5-6 val skystį nupyliau, jį užviriau, įdėjau citrinos , apelsino žievelės, citrinos sulčių, kad jaustųsi rūgštelė. Recepte- buvo laikyii iki 12 val, pilti citrinos rūgštį. Palaikiau karštame sirupe kol atšalo (porą valandų, nors recepte gal vėl 12 val).Po to pradėjau virti ant lėtos ugnies, gal 30 min, kol tapo skaidrūs, tada į džiovyklę ant rėmelių kokiom 6 val. Žodžiu, laiką pagal receptūrą baisiai trumpinau, pradėjus vieną rytą, baigiau džiovinti kitos per pietus (naktį nedžiovinau)
Gavosi išeiga- iš 3,2 kg daržovių + 1,5 kg cukraus liko 1,7 l sirupo ir gal 700 mg saldainių.
Išvada- skanu, bet daug ir ilgokos terlionės, nenaudinga sveikatai dėl cukraus ir finansiškai (cukrus, elektra, dujos...). Neturiu kur dėti sirupo (mažai naudoju). Taip gali žaisti tik dėl vaikų (geriau nei maksiminiai). Patogus būdas vienu metu daug panaudoti šių daržovių. Toks receptas geras pavasariop, kai daržovės jau sausesnės, kietesnės, mažiau vandens turi.
Patarimas- atsargiai su apelsino žievele (permušė viską, gavosi kaip cukatai). Man skanesni net cukinijos gabaliukai (mėsingesni, neutralaus skonio).