Duona duonelė

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

kice
Posts: 30
Joined: Thu Apr 26, 2012 9:56 pm
Location: Pakruojis
Contact:

Re: Duona duonelė

Post by kice »

Nu baik.. žuvys - pats grožis..
Čia ka tik paleista akva: http://public.fotki.com/kicekice/uyyt/pic-1755.html
O cia po metu: http://images01.olx.lt/ui/11/49/73/1295 ... yvunai.jpg
Malonumas ;)
vytautasst
Posts: 75
Joined: Sun Apr 11, 2010 10:51 am
Contact:

Re: Duona duonelė

Post by vytautasst »

apie duoną, raugą ir mieles. Duonos rauge taip pat yra mielės, tik kitos kultūros, kaip kad ir alaus mielės. Raugas susisdeda iš mielių , pieno rugšties bakterijų ir dar šio bei to. Kiekvieno raugo skonis šiek tiek skiriasi, todėl , kai duona skani gaunasi raugą reikia išsaugoti. Galima kažkiek sudžiovinti, jei medinio duonkubilio nėra. Čia tam atvejui, jei nepasiliksite ar suges per ilgai stovėdamas. Į raugą mielės papuola natūraliai, jų yra ant kiekvieno grūdo. Jos skaido baltymus į amino rūgštis dygimo metu.
Mielės iš parduotuvės yra kitokios, jų pradžia buvo alkoholio gamyba - labai vislios ir atsparios. Pakelia aukštą temperatūrą, kepiniuose nežūsta (ar ne visos žūsta - dar planuoju padaryti eksperimentą , kad patikrinti šį faktą). Todėl dauginasi žarnokuose ir tai mums visai netinka. Patarčiau vengti mielinių kepinių. Duonos raugo mielės kepant žūsta, lieka tik jų veiklos produktų likučiai (labai naudingi) po terminio apdorojimo. O alaus mielės mums vienos naudingiausių, tad gerkite tik nepasterizuotą ir tikrą alų :)
Duonos kepimas duonkepyje yra 2-4 valandų procesas. Esminis skirtumas nuo šiuolaikinių orkaičių - temperatūros rėžimas. Tikram duonkepyje temperatūra krenta apie 70 laipsnių per valandą. Pradžioje didelis karštis , apkepa pluta, po to, temperatūrai krentant, galima sakyti, vidurys iššunta ir kiek pradžiūsta. Kepant paprastoje orkaitėje, galima tai kiek imituoti reguliuojant temperatūrą. Tik temperatūrų diapazonas bus daug mažesnis.
Duonos receptai įvairūs, bet mes naudojam tokią sudėtį : rupūs pilno grūdo ruginiai miltai, virtos su lupynomis, sumaltos bulvės (kad ne taip greitai žiedėtų), antaninių obuolienė pagal skonį. Čia iš Dzūkijos parsivežėm, pasipraktikuoti galima pas Rūtą Sakalienę prie Marcinkonių (pagooglinkit). Skanaus :)
zoot
Posts: 684
Joined: Sun Feb 13, 2011 8:01 pm
Location: Kauno raj Karmėlava
Contact:

Re: Duona duonelė

Post by zoot »

Visu šimtu pitariu kad mieliagrybiai yra nuodas,kad mielių kultūra ant grūdo ir dirbtinė iš spirito pr. yra baisus blogis, Beje spiritui yra naudojama keletas štamų priklausomai nuo žaliavos ir nuotechnologinės sch. Vat čia galętų ir mokslas mikrobiologai tarti žodį, yra puikių dok filmų apie mieliagrybius žmg . org.
Valdas
kice
Posts: 30
Joined: Thu Apr 26, 2012 9:56 pm
Location: Pakruojis
Contact:

Re: Duona duonelė

Post by kice »

Tas raugas, kuris pasigamina naturaliai, is ruginiu miltu, rugimo metu - tikrai yra bnezalingas.. Duona kepdama rauga gaminuosi pati, tuo paciu senovisku budu, kaip ir mociute pries gera 100 metu.. Kadangi duona kepu retokai, duonkubilio neturiu, tai kikviena karta kepdama rauga gaminuosi is naujo.. Visada pavyksta.. Problema buna tik pavasari ir rudeni, kol oras nera siltas, o kurenimo sezonas neprasidejes..
Naturalaus raudo gamyba yra itin paprasta - reikia 1 stikline ruginiu miltu uzpilti 1 stikline silto vandens, ir palaikyti, kol isrugs- suskystes ir atsiras daug mazu burbuliuku :)
ir viskas.. Pieno rugstis ir visi kiti geri dalykai rauge pasigamina patys..
kice
Posts: 30
Joined: Thu Apr 26, 2012 9:56 pm
Location: Pakruojis
Contact:

Re: Duona duonelė

Post by kice »

O tai, kad nezusta mieliagrybis kepimo metu - kokiu turite irodymu? patys darete ekspermentus, turite moksliniu straipsniu ? Ar tik spejimas?
Nu niekaip negaliu ptiketi "VBS" agenturos ziniomis.. :D
p.s. VBS - viena boba sake..
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Duona duonelė

Post by saulius »

Gal kas žinot, kur gaut malūną (girnas)grūdams malt duonos kepimui? Girnų temoje nuoroda neveikia. Ir gal žinot, kas gali pastatyt gerą duonkepį pečių?
Saulius Jasionis
zoot
Posts: 684
Joined: Sun Feb 13, 2011 8:01 pm
Location: Kauno raj Karmėlava
Contact:

Re: Duona duonelė

Post by zoot »

Apie krosnis knygoje kaimo statyba http://www.sarmatas.lt/atsisiuntimai/
Apie mieliagrybius ir apie grybelius aplamai Gyd. Butakovos paskaita , http://www.youtube.com/watch?v=jdG2Miov ... re=related
Yra ir yrodymai ir ne VRS agenturos o per tamsaus lauko mikroskopa galite patys pamatyti
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... F6LuO7IadE :lol:
Gal nesinor4s valgyti grybelius?
Valdas
Ineta
Posts: 43
Joined: Mon Feb 07, 2011 11:35 am
Location: Vilnius
Contact:

Re: Duona duonelė

Post by Ineta »

Aš tai neesu tokia kategoriška. Baravykas irgi yra grybas. Grybų būna visokių ir mikroskopinių. Kaip ir augalų. Grybai netgi valgomi žali. Taip kaip augalams augti reikalingi grybai, tai taip ir žmogaus mikloflorai palaikyti tam tikri grybai gal reikalingi. Duoną galima kepti ir ne mielėmis kildinant, o raugu (ruginiu ar kvietiniu).

Yra toks posakis. Grybai buna naudingi ir nuodingi. Taip ir žmonės.... buna naudingi ir nuodingi.
Utenos rajonas, Užpalių parapija, Remeikių kaimas
zoot
Posts: 684
Joined: Sun Feb 13, 2011 8:01 pm
Location: Kauno raj Karmėlava
Contact:

Re: Duona duonelė

Post by zoot »

Tai akivaizdu kad yra gerieji ir blogieji grybai. Lietuvos kepejai naudoja ,,NEVADA,,n mieles su emulsikliu,esu mates spiritines sacharomyces dar TSRS laikais na bet palyginus su amerikoniskomis ten kazkokie monstrai ,isdziovintos vakumuotos gali isguleti keliolika metu ,o imetus i saldu vandeni jau po nepilnos min atgyja. Gaila neturiu mikroskopo?
labai butu idomu pakisti ta stebuklinga rauga,ir tas ,,NEVADA,, :lol:
Valdas
Ajida
Posts: 81
Joined: Sun Jun 13, 2010 12:56 pm
Location: Vilkaviškis
Contact:

Re: Duona duonelė

Post by Ajida »

Gal kas žinot, kur gaut malūną (girnas)grūdams malt duonos kepimui? Girnų temoje nuoroda neveikia. Ir gal žinot, kas gali pastatyt gerą duonkepį pečių?
Žinau žmones Šakiuose, kurie turi girnas pasijungę prie elektros variklio ir sumala miltus duonai. Nežinau ar apsiimtų malti didesniais kiekiais, bet po maišą sumala.
Post Reply

Return to “Maisto gamyba ir konservavimas”