Puslapis 25

Re: Duona duonelė

StandartinėParašytas: Ant Vas 14, 2012 5:35 pm
povils
Žmona jau beveik metai kepa duoną. Gavo receptą, raugo ir iš karto jai pasisekė. Labai skanu ir visi namai kvepia. Žiemos pradžioj duonelė kiek suprastėjo. Tada kaip šildytuvą panaudojom atitarnavusį palydovinį imtuvą. Dar iš viršaus uždengia anklodėle. Simas visiškai teisus – skonis iškart pagerėjo. Kiek ten temperatūros – nematavau.

Re: Duona duonelė

StandartinėParašytas: Ant Vas 14, 2012 9:49 pm
Laimutė
Kepiau visus metus duonelę,elektrinėj orkaitėj. Gaudavos vis kitokia, bet nė karto nesigavo nevalgoma.Kai užėjo praeitos vasaros karščiai, padariau ilgą pertrauką, nebesinorėjo dar vieno kaitros šaltinio virtuvėj. Ir vis svajojau svajojau, kada vėl tą duonelę pasikepsiu..Tai laiko nėr, tai nuotaikos, tai raugo nebeturiu. Bet čia ne problema, kai išmokau kepti- visas drauges bendradarbes buvau apdalinus raugu ir receptūra, tai gavau to raugo...Pagaliau pasikepiau prieš porą dienų iš 2 kg miltų..spėkit, kiek liko.. ;) daviau tam, anam, o ir pati be duonos- nė dienos negaliu, gal sveika duoną valgyt, gal nesveika..man duona duonelė- vienintelis Dalykas, kurio atsisakyt negaliu ir nenoriu. O dar jei pačios kepta..Nesu didelė šeimininkė, laikas, praleistas prie puodų- man tuščiai praleistas laikas, bet laikas, kurio reikia duonelę išsikept- šventė namuose..tas kvapas..tas skonis..Et, duonos duonelės nevalgytojai, apie ką su jumis kalbėt..

Re: Duona duonelė

StandartinėParašytas: Sek Kov 04, 2012 8:06 pm
zoot
Ar kas mokate gaminti nekeptus produktus iš grudų?

Re: Duona duonelė

StandartinėParašytas: Sek Kov 04, 2012 8:47 pm
Ecka
Papraščiausias- sudaigini per 3-4 dienas ir visur dėti. Tik kasdien 2k/dienoje nuskalauti vandeniu. Galima į mišraines, galima kaip desertą su medum, galima vienus valgyti (labai sotu). Ankščiau daigintus sumaldavau ir kepdavau kotletus, bet dabar net negadinu grūdų.

Re: Duona duonelė

StandartinėParašytas: Sek Kov 04, 2012 10:14 pm
zoot
Taip jau darau, klausimas kaip panašius daigintus pasidaryti paplotėlius iki 40 celsijaus kad DNR struktūra išliktų.Kažkaip juos išdžiovina?
Kaip sėmenis daiginti ir kaip iš jų paplotėliu daro? Žaliavalgių forumas tuo klausimu tyli?

Re: Duona duonelė

StandartinėParašytas: Sek Kov 04, 2012 11:20 pm
Marijos
Sėmenų smarkiai daiginti nereikia, pamirkykite vandenyje parą ir pamatysite, kaip jie apsivelia gleivėmis, tampa tokie susiklijavę. O tada džiovinkite ten, kur randate tinkamą jums temperatūrą.

Re: Duona duonelė

StandartinėParašytas: Pir Kov 05, 2012 7:18 pm
Ecka
Aš jau seniai darau džiovintus trapukus. galima saldžius, galima sūrius.
Žiemą naudoju moliūgų, morkų, pastarnokų, cižukinijų masę ar tarkes (po sulčių išspaudimo, net geriau, nes mažiau vandens, o sultis iš karto išgeri). Dėl klijavimo dedi linų sėmenų mirkytų gal 2-3 valandas. Dėl riebumo- mirkytų saulėgražų ar mirkytų riešutų..........Mirkyti viską , kas atgytų sėkla. Dėl staybinės medžiagos- grubių dribsnių ar net ruginių miltų su sėlenom.......principas toks, o paskui skoniai. Esu dėjus ir brinkintų -džiovintų baltų grikių (traškūs gaunasi).
Jei saldumo- datulės, medus.
Rūgštumo- žalios spanguolės, labai skanu bruknės ir kitos uogos(aš jų beveik maišymo pabaigoje).
Jei sūru- himalajų druskos, galima džiovintų pomidorų.
Dar galima savo džiovintų žalelių, kmynų,.....
Ant viršaus- sezamas, žolelės......
Siūlau eksperimentuoti, ir surasti savo skonį. Man ne karto nepavyko vienodai, nes dėti viską iš eilės , ką turi ir ko norisi. Vieną kartą padarai ir supranti, kaip reikia.
Išdžiūsta žiemą per parą ant radiatoriaus, tik dedu tą tirštą suformuotą 5-7 mm storio masę TIK ant sviestinio popieriaus. kitaip prlips. gaunasi 2x 1 cm sausainiukai. Iš karto į burną, ten pradeda tirpti. man skaniausi 2-3 dienų. Didelių nedarau, nes dantų gaila. Po savaitės tampa gana kieti, bet skonis nesikeičia.

Re: Duona duonelė

StandartinėParašytas: Pir Kov 05, 2012 10:06 pm
zoot
Dekoju. O kaip žiūrite į el.džiovykles ,pas mane su termoreguliatoriumi,ar į jas irgi reikia sviestinio popieriaus?

Re: Duona duonelė

StandartinėParašytas: Ant Kov 06, 2012 1:09 am
pirtininkas
netyčiom pas mane sudžiūvo jau sudaiginti kviečiai - paragavau džiovintus - OGI JIE SALDŪS - daug saldesni nei TIK daiginti.

Re: Duona duonelė

StandartinėParašytas: Ant Kov 06, 2012 1:33 am
Ecka
Turiu gal 3 džiovykles, dėja, senesnio modelio, be reguliatoriaus. Patinka ten tik grybus džiovinti. Beveik viską nuo pat rudens džiovinu ant radiatoriaus. Nei daboti, nei elektros, nei sudegs- kokybė garantuota. Žolės- sėklos eina į maišelius ir pakabinus vis pajudinamas, kad vienodai džiūtų. Pvz, salierų lapus džiovinu pagalvės užvalkale, per 2 dienas išdžiūsta iki traškesio, tuoj pat maišą pakočioju, paskui per sietą prasijoju ir taip prisidarau po kelis litrus tokių įvairių žolių. Dedu tiesiai į maistą ar į sriubos lėkštę. Atsisakiau visokių šaldymų, sūdymų ir pan, terlionės.
Visokie trapukai, džiovinti vaisiai, daržovės(pvz moliūgų čipsus), mėsos vytinimas dedami ant radiatoriaus viršaus, panaudoju tų pačių džiovyklių skylėtus plastikinius rėmelius. Ant popieriaus dedu tik trapukų košę- nevarvėtų, bet gali sulįsti į skylutes. Kadangi dabartinis popierius su silikonu, niekad nepridžiūna.
Tikros žaliavalgių džiovyklos turi silikoninius keturkampius padėklus, pažiūrėkit youtube. Galima apsisukti be tokių pirkinių.
va , dabar valgau gal prieš 2 sav darytus trapukus, geriau už saldainius.
Dėl sėklų, jei sėklas pamirkai, jos pradeda dygti , išbrinksta ir paskui ,kai vėl išdžiūsta, jau nebus tokios kietos (pvz, sėmenys jau bus įkandami). Sezamo nemirkau (gal ir reiktų, bet nebandžiau). Anakardžiai negyvi riešutai, nedygs. Žaliavalgių principas- valgyti gyvą maistą. O tam šio forumo dalyviai turi visas sąlygas :P