Maisto gamybos receptai

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Maisto gamybos receptai

Post by nawjia »

Taip taip! labai būtų įdomu :)
`šėršė lia fam`
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Maisto gamybos receptai

Post by Vėjai »

Jei paprastai ir greitai , tai tik galiu pasakyti kad naudoju ir pupeles, ir lęšius, ir avinžirnius daržovinių troškinių "užpildui". Visus pupelinius tik užplikau, palaikau 2 -3 val., tada apie 25 min. verdu - neverdu zepter puode nedideliam kiekyje vandens. Matuoju vadenį ir pupelių kiekį, todėl nusunkti vandens nereikia. Ten tokio tikro virimo nėra, bet čia jau ilga istorija.
Daržoves įvairiom kombinacijom ( gryna improvizacija) sudrožiu skiedromis, tada dedu į įkaitintą zepter keptuvę ir kažkiek pakepinu su prieskoniais. Įpilu šlakelį vandens , uždengiu ir vėl troškinu jau išjungus kaitlentę ( liekamąja šiluma) apie 15 min. Tada sumaišau daržoves su pupelėm ( lęšiais, avinžirniais) įpilu truputį grietinėlės ir priberiu žalių, šaldytų ar džiovintų žolių. Pietus pasiruošiu per 30 - 40 min. Viską pasiruošiu, sudedu į puodą, palaukiu kol įkaista, tada išjungiu, nustatau laikmatį ir einu braižyti. Suskamba skambutis ir einu valgyti.
Visko ruošiu tik tam pavalgymui, niekada nieko nešildau kitam kartui.
Dar daug mišrainių su pupelėmis, sriubos su lęšiai, šaldytais žirniais, avinžirniai išvirti ir pakepinti su prieskoniais, trinta avinžirnių košė su prieskoniais - kaip užtepas ant duonos, dar visokie troškiniai orkaitėje.
Šparagines pupeles šaldau ir vėl ruošiu vienas ar su kuo nors maišau. Šparaginės man skaniausia su pievagrybiais.
Čia, kur rašau šaldytos daržovės, tai rudenį ir žiemą. Vasarą viską stengiuosi valgyti tiesiai darže ir virtuve mažai naudojuos.
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Maisto gamybos receptai

Post by lugne »

Ačiū, Rita, bet turėdama laiko vis papildyk ten tom sriubom ir troškiniais orkaitėj. Skaniai skamba ;)
Jurga Stoškutė
dobilė
Posts: 13
Joined: Sun Sep 05, 2010 11:03 pm
Contact:

Re: Maisto gamybos receptai

Post by dobilė »

Norėjau pasakyt, kad ir stiklainyje rauginant paslėgti galima, kad oras neprieitų ir nepelytų. Paprasčiausia, reikia į polietileninį maišelį įpilti vandens ir įdėti į stiklainį. Jis prispaudžia rauginamus produktus.
Dar, kalbant maisto tema, norėjau pasidalinti džiaugsmu apie tai, kad įsigijom labai gerą sraigtinę sulčiaspaudę ir kiekvieną dieną geriam šviežias, savo užaugintų daržovių, vaisių, daržo ir laukinių žolių sultis. Smagu tai, kad žinom, jog geriam TIKRAS, o ne iš prekybos centro sultis, kurias išspaudę, išgeriam per 15 min., su visais vitaminais, mineralais, gyvais enzimais. Pasijutom tikrai sveikesni. Ir to kito, apdoroto, virto maisto organizmas reikalauja mažiau. Ši sulčiaspaudė gera tuo, kad viduj ne centrifuga, kuri įkaitina, susluoksniuoja sultis ir sunaikina daugelį vitaminų, bet sraigtas, kuris sutraiško ir išsunkia sultis net iš žolių. Lengvai išardoma ir sudedama, tyliai dirba. Išspaudas,pvz., morkų, moliūgų ir kt., panaudoju sriuboms, troškiniams, užtepėlėms, pyragams ir dar kiaulėms lieka. Iš sulčių darau ledus, padažus, marinatus, iš riešutų- pienelį. Žodžiu, geras daiktas, naudingas. Tiesa,- brangus: 1300lt su trupučiu . Investavom, bet džiaugiamės. Dėl sveikatos. Tuo labiau, kad savi produktai. Jei kas susidomėsit, rašykit man. Parekomenduosiu kur ir kaip.
Dovile
Posts: 84
Joined: Mon Jul 13, 2009 6:54 pm
Location: Vilniaus raj.
Contact:

Re: Maisto gamybos receptai

Post by Dovile »

Seniai ir aš žiūrinėjuos tą sraigtinę sulčiaspaudę - tikrai superinis dalykas, tik kaina kandžiojasi :/ Dabar jau gailiuosi, kad iš JAV neatsivežiau. Ten ta pati 600 lt. pigiau nei Lietuvoj.
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Maisto gamybos receptai

Post by Laimis Žmuida »

Galima spausti sultis su mėsmale. Kainuoja apie 40 litų, nereikalauja elektros, reiškia galima išsispausti ir kaime, kuriame nėra elektros, be to, nekainuoja, rankų darbas, reiškia gaunasi homeopatinės sultys. :) Plius tinkliuką išspaudoms atskirti nuo sulčių reikia įsigyti arba naudoti marlę arba drabužį.
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Maisto gamybos receptai

Post by nawjia »

Bet gi mėsmalė geležinė.....vitaminas C bye bye turbūt....
`šėršė lia fam`
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Maisto gamybos receptai

Post by Laimis Žmuida »

Taip, metalinė. O ta sulčiaspaudė nemetalinė?
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Maisto gamybos receptai

Post by Vėjai »

O aš, išsikraustydama iš miesto, net dvi mėsmales išmečiau. Nes seniai gulėjo nebenaudojamos. O tos sraigtinės sulčiaspaudės principas toks ir yra kaip mėsmalės - tiesiog traiško?
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Maisto gamybos receptai

Post by nawjia »

Nesu tikra, bet kažkur lyg ir skaičiau, kad būna nemetalinių. Bet negaliu pasakyt tikrai, gal aš klystu.
`šėršė lia fam`
Post Reply

Return to “Maisto gamyba ir konservavimas”