Maisto gamybos receptai

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė saulius » Sek Lie 24, 2011 10:48 am

Ir be kvapo aišku. Užšaldai daržovę ar vaisių, atšildai ir matai, ar pasikeitė būsena. Atšilusi daržovė jau nepanaši į save ir maistine prasme tai yra toks pat šlamštas, kaip valgyt sušlapintą popierių. Džiovinimas, rauginimas- kas kita. O jei rimtai- žiemą daržovių nėra, reiškia jų ir nereikia. Maisto sezoniškumas- ne šiaip išsigalvojimas, o labai rimtai pagrįstas dalykas.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė povils » Sek Lie 24, 2011 1:19 pm

Dėl viso pikto pabandykit pagal mano receptą užsišaldyti porą maišiukų ir palaukit žiemos.
Anksčiau ir aš bandžiau atskiras daržoves šaldyti. Tikrai nepatiko. Nieko gero nei su uogom ir vyšniom, nors žmona su dukra jų prisišaldo ir valgo. Iš slyvų tik vienos veislės labai skanios atšilę. Tai švediška "Eksperimentalfeltets". Jos atžalas atsivežiau iš žmonos gimtinės, o į ten buvo atkeliavus iš Latvijos.
Žmona vasara labai mėgsta šaldytą sulą. Kai dar turėjau kas kaime padaro tikro naminio alučio, tai ir to užsišaldydavau, kad retkarčiais pasmaguriaučiau.
povils
 
Pranešimai: 125
Užsiregistravo: Ket Geg 05, 2011 1:17 am
Miestas: Panevėžys

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė Žibutė » Ket Lie 28, 2011 12:11 am

supermaximum » Šeš Kov 19, 2011 4:58 pm

Gal kas zinot kaip paruosti arbata tarkim avieciu sakeliu, akd neisvirti ir nesunaikinti aukstoj temperaturoj visu naudinguju medziagu ?


visose vaistažolėse veiklioji medžiaga yra iridoidai. (tai gana naujas terminas, pastaraisiais metais pradėtas naudoti pasaulyje)

Iridoidai nebijo nei šaldymo, nei terminio apdorojimo.
Drąsiai džiovink laukinių aviečių stiebelius su lapais bei uogelėmis, ir vartok žiemą į sveikatą. Bet piktnaudžiauti nerekomenduočiau, visgi vaistažolė :)
Žibutė
 
Pranešimai: 468
Užsiregistravo: Pir Rgs 06, 2010 11:17 pm
Miestas: Vilnius

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė laisvas kaimietis » Ket Lie 28, 2011 12:52 pm

Kiek suprantu, iridoidai yra tik dalis to gėrio, kuris randamas vaistažolėse. Tarkime, kad iridoidai nesuyra, o kaip gi visa kita? Manau šita pasaka skirta užmigdyti žmonių budrumui ir tiek ;)
Žilvinas Žurauskas
laisvas kaimietis
 
Pranešimai: 1083
Užsiregistravo: Šeš Rgp 28, 2010 11:02 am
Miestas: Virbalų k., Ukmergės raj.

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė saulius » Ket Lie 28, 2011 12:57 pm

O kam tos vaistažolės reikalingos? Stenkitės gyvent taip, kad jų nereikėtų- bus daug paprasčiau. Juk žmogaus gyvenime kaip ir agronomijoj (GŽ agronomijoj): jei yra profilaktika ar gydymas- reiškia kažkas ne taip su gyvenimo būdu. Augalams stengiamės sukurt sąlygas pagal jų prigimtį, tai ir sau tas pačias taisykles taikykim.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė Mama Smilga » Ket Lie 28, 2011 1:05 pm

Žaliavalgiai duotų atsakymą, kad aukštesnėje nei 40 su uodegėle laipsnių temperatūroje žūva VISI fermentai ir dauguma vitaminų. Jie džiovintus augalus užpila trupučiu šalto arba šilto skysčio (vandens,sulčių,rūgpienio) ir sumala blenderiu. Taip gaunama sriuba, košė, padažas, kokteilis, tyrelė ledams susišaldyti, net nevirta vaistažolių arbata.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė Mama Smilga » Ket Lie 28, 2011 1:15 pm

Tikra tiesa, Sauliau, bet jei žmogus 60 metų valgė balažin ką, tik šiemet užmulčiavo savo suakėtą kolektyvinį sklypuką, derlius - ašaros... Kur tada staigiai paimt sveikatos? Vienas variantas. Iš laukinių augalų. O dar ir nestandartinės situacijos nutinka - trauma, vaiko tryda, ir t.t.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė dage » Tre Rgp 24, 2011 11:23 am

Gal kam Kaune užsukamų stiklainių reikia? Atiduočiau.
Dalia
dage
 
Pranešimai: 542
Užsiregistravo: Pen Geg 20, 2011 3:07 pm
Miestas: Kaunas

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė Audronė » Ket Rgp 25, 2011 7:38 am

Kaip su tuo džiovinimu? Aišku, geriausiai ant krosnies ar orkaitėje - vaisius, grybus, vaistažoles - palėpėj. O kaip dėl elektrinių vaisių džiovyklių? Ar jos tinka? Laukiu komentarų.
Audronė
 
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: Ant Rgp 31, 2010 9:49 am
Miestas: Vilnius- Daugirdiškės (Trakų raj.)

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė vigintas » Ket Rgp 25, 2011 8:55 am

Pradiniam pasizaidimui buitines dziovykles pilnai pakanka. Tik paziureti, kad butu temperaturos reguliavimas ir geriau kai vietoje kaitinimo spirales Infraraudonuju spinduliu elementas. O veliau jau su patirtimi suprasi, ko ir kodel reikia :) Pomidorai dziovinti ant akmens saulekaitoje ir tie patys dziovinti vejo tunelyje skiriasi skoniu. Slyvas delikatesu padaro jei jos gauna siek tiek salto vandeningo dumo :)
vigintas
 
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: Ant Bir 15, 2010 11:52 am

AnkstesnisKitas

Grįžti į Maisto gamyba ir konservavimas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias