Page 11 of 16

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Sun Jul 24, 2011 10:48 am
by saulius
Ir be kvapo aišku. Užšaldai daržovę ar vaisių, atšildai ir matai, ar pasikeitė būsena. Atšilusi daržovė jau nepanaši į save ir maistine prasme tai yra toks pat šlamštas, kaip valgyt sušlapintą popierių. Džiovinimas, rauginimas- kas kita. O jei rimtai- žiemą daržovių nėra, reiškia jų ir nereikia. Maisto sezoniškumas- ne šiaip išsigalvojimas, o labai rimtai pagrįstas dalykas.

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Sun Jul 24, 2011 1:19 pm
by povils
Dėl viso pikto pabandykit pagal mano receptą užsišaldyti porą maišiukų ir palaukit žiemos.
Anksčiau ir aš bandžiau atskiras daržoves šaldyti. Tikrai nepatiko. Nieko gero nei su uogom ir vyšniom, nors žmona su dukra jų prisišaldo ir valgo. Iš slyvų tik vienos veislės labai skanios atšilę. Tai švediška "Eksperimentalfeltets". Jos atžalas atsivežiau iš žmonos gimtinės, o į ten buvo atkeliavus iš Latvijos.
Žmona vasara labai mėgsta šaldytą sulą. Kai dar turėjau kas kaime padaro tikro naminio alučio, tai ir to užsišaldydavau, kad retkarčiais pasmaguriaučiau.

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Thu Jul 28, 2011 12:11 am
by Žibutė
supermaximum » Šeš Kov 19, 2011 4:58 pm

Gal kas zinot kaip paruosti arbata tarkim avieciu sakeliu, akd neisvirti ir nesunaikinti aukstoj temperaturoj visu naudinguju medziagu ?
visose vaistažolėse veiklioji medžiaga yra iridoidai. (tai gana naujas terminas, pastaraisiais metais pradėtas naudoti pasaulyje)

Iridoidai nebijo nei šaldymo, nei terminio apdorojimo.
Drąsiai džiovink laukinių aviečių stiebelius su lapais bei uogelėmis, ir vartok žiemą į sveikatą. Bet piktnaudžiauti nerekomenduočiau, visgi vaistažolė :)

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Thu Jul 28, 2011 12:52 pm
by laisvas kaimietis
Kiek suprantu, iridoidai yra tik dalis to gėrio, kuris randamas vaistažolėse. Tarkime, kad iridoidai nesuyra, o kaip gi visa kita? Manau šita pasaka skirta užmigdyti žmonių budrumui ir tiek ;)

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Thu Jul 28, 2011 12:57 pm
by saulius
O kam tos vaistažolės reikalingos? Stenkitės gyvent taip, kad jų nereikėtų- bus daug paprasčiau. Juk žmogaus gyvenime kaip ir agronomijoj (GŽ agronomijoj): jei yra profilaktika ar gydymas- reiškia kažkas ne taip su gyvenimo būdu. Augalams stengiamės sukurt sąlygas pagal jų prigimtį, tai ir sau tas pačias taisykles taikykim.

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Thu Jul 28, 2011 1:05 pm
by Mama Smilga
Žaliavalgiai duotų atsakymą, kad aukštesnėje nei 40 su uodegėle laipsnių temperatūroje žūva VISI fermentai ir dauguma vitaminų. Jie džiovintus augalus užpila trupučiu šalto arba šilto skysčio (vandens,sulčių,rūgpienio) ir sumala blenderiu. Taip gaunama sriuba, košė, padažas, kokteilis, tyrelė ledams susišaldyti, net nevirta vaistažolių arbata.

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Thu Jul 28, 2011 1:15 pm
by Mama Smilga
Tikra tiesa, Sauliau, bet jei žmogus 60 metų valgė balažin ką, tik šiemet užmulčiavo savo suakėtą kolektyvinį sklypuką, derlius - ašaros... Kur tada staigiai paimt sveikatos? Vienas variantas. Iš laukinių augalų. O dar ir nestandartinės situacijos nutinka - trauma, vaiko tryda, ir t.t.

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Thu Aug 25, 2011 7:38 am
by Audronė
Kaip su tuo džiovinimu? Aišku, geriausiai ant krosnies ar orkaitėje - vaisius, grybus, vaistažoles - palėpėj. O kaip dėl elektrinių vaisių džiovyklių? Ar jos tinka? Laukiu komentarų.

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Thu Aug 25, 2011 8:55 am
by vigintas
Pradiniam pasizaidimui buitines dziovykles pilnai pakanka. Tik paziureti, kad butu temperaturos reguliavimas ir geriau kai vietoje kaitinimo spirales Infraraudonuju spinduliu elementas. O veliau jau su patirtimi suprasi, ko ir kodel reikia :) Pomidorai dziovinti ant akmens saulekaitoje ir tie patys dziovinti vejo tunelyje skiriasi skoniu. Slyvas delikatesu padaro jei jos gauna siek tiek salto vandeningo dumo :)

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Thu Aug 25, 2011 9:09 am
by dage
Naudoju elektrinę džiovyklę, džiovinu slyvas, obuolius, kriaušes, abrikosus, pomidorus, žoles, uogas, grybus. Išdžiūna gerai, o dėl vitaminų ar kitų medžiagų negaliu pasakyti, nesu specas.