Puslapis 1217

Re: Maisto gamybos receptai

StandartinėParašytas: Ket Rgp 25, 2011 9:09 am
dage
Naudoju elektrinę džiovyklę, džiovinu slyvas, obuolius, kriaušes, abrikosus, pomidorus, žoles, uogas, grybus. Išdžiūna gerai, o dėl vitaminų ar kitų medžiagų negaliu pasakyti, nesu specas.

Re: Maisto gamybos receptai

StandartinėParašytas: Ket Rgp 25, 2011 9:55 am
vigintas
Dziovinimo tematikoje labai svarbi fermentacijos tema, priskink zemuogiu lapu ir isdziovin, veliau uzplikyk is ju arbata. o kitu lapu sauja fermentuok pries dziovinant, sudeliok lapelius ant lininio audinio, stipriai susuk ir suspausk kartu su audiniu, pridenk kokiu juodu dalyku (pvz plevele) ir padek ant palanges pietu puseje 2-3 dienoms, lapai turi pajuoduoti, vyksta mikrobu darbas juose :) po to fermentuotus lapus isdziovink ir uzplikyk vandeniu.... ir labai lengvai pradesi skirti kur sudas kur bandele :)

Re: Maisto gamybos receptai

StandartinėParašytas: Ket Rgp 25, 2011 10:14 am
dage
Ačiū, būtinai išbandysiu, kažkaip iki šiol labai nesigilinau, o , pasirodo, vertėtų:)

Re: Maisto gamybos receptai

StandartinėParašytas: Ket Rgp 25, 2011 10:17 am
Audronė
Ačiū Vygintui.

Re: Maisto gamybos receptai

StandartinėParašytas: Tre Rgs 14, 2011 9:07 pm
lugne
Gavau dovanų tikro kiauliuko tikros nugarinės šmotelį. Norėčiau susivytint, gal kas kokį patarimą mesteltų ;) Kaip darot. Aš laikydavau sūryme kelias paras, po to džiovindavau, bet kad paskui druska iš mėsos sunkiasi...

Re: Maisto gamybos receptai

StandartinėParašytas: Tre Rgs 14, 2011 9:33 pm
saulius
Nereikia sūryme mirkyt, o jei mirkai- reikia sūrymą daryt nesūrų. Bet galima ir paprasčiau- tiesiog įtrint druska su prieskoniais. Kilogramui mėsos- kaupinas šaukštas druskos ir tiek pat cukraus, prieskonių pagal skonį. Palaikyt kokią savaitę pavartant ir galima vytint.
O senoviškesnis kumpių receptas mūsų giminėj buvo panašiai toks (jau neatsimenu tikslių proporcijų, bet teko taip daryt). Pirmiausia kumpis įtrinamas druska su cukrumi ir palaikomas tris dienas. Tada išverdamas sūrymas iš druskos, pipirų, lapelių ir pan. Pagal skonį, kaip sūroka sriuba. Kumpis merkiamas į sūrymą, laikomas savaitę. Tada išimamas, pakabinamas, nuvarvinamas. Kai nuvarva dar gerai nušluostomas, įvyniojamas šį skudurą ir stipriai suveržiamas šniūru. Tada pakabinamas ir apdžiovinamas.

Re: Maisto gamybos receptai

StandartinėParašytas: Tre Rgs 14, 2011 9:36 pm
saulius
Dabar mes vytinam tik žvėrieną, nes kiaulienos geros neįmanoma gaut. Su ja paprasčiau: įtrini druska su cukrumi, palaikai tris dienas ir pakabini. Ji nevandeninga, todėl niekas nesugenda. Ir visai be druskos gerai suvysta.
Tiesa, kiaulienos kumpio skonis labai skiriasi nuo kiaulės apdorojimo. Jei kiaulė iš skerdyklos, plikyta- skanaus kumpio niekaip nepadarysi, turi būt svilyta.

Re: Maisto gamybos receptai

StandartinėParašytas: Ket Rgs 15, 2011 4:41 pm
lugne
Dėkui, aš ir turiu svilytą, tai vadinas gerai. Nežinojau tokių plonybių. Einu sūdyt :D

Re: Maisto gamybos receptai

StandartinėParašytas: Šeš Rgs 17, 2011 8:11 pm
saulius
Šiandie močiutė papasakojo kaip jų namuose prieš karą ruošdavo stirnieną, gal kam pravers.
Kumpį gerai išvirdavo, vandenį išpildavo paršam, o mėsą supjaustydavo smulkiai, kaip guliašui. Tada į špyžinį puodą dėdavo sluoksnelį mėsos, sluoksnelį bulvių riekutėmis, pjaustytų svogūnų, pipirų, lapelių. Toliau vėl eilutė ta pačia tvarka. Ir taip iki puodo viršaus. Pabaigos prispirgindavo skarvadą smulkiai supjaustytų lašinių ir viską supildavo ant viršaus. Puodą kišdavo į bebaigiantį kūrentis duonkepį kelioms valandoms. Viskas, skanaus :D.

Re: Maisto gamybos receptai

StandartinėParašytas: Šeš Rgs 17, 2011 8:16 pm
saulius
Beje, kad tokiu būdu, senų maisto gamybos receptų rinkimu ir rašymu, prisidėt prie forumo gerovės- tikrai nereikia jokios patirties daržininkystėj. O reikalas reikalingas, net labai. Yra gi įvairūs rauginimai, pieno produktų receptai, kumpiai, dešros, skilandžiai... Gi tuoj nebus, jau vienetai žmonių atsimena kaip tą daryt. O gi čia šimtametė ar net tūkstantmetė žmonių patirtis- lobis, kurį praradę jau neiškapstysim iš niekur.