Maisto gamybos receptai

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė saulius » Šeš Rgs 17, 2011 8:36 pm

Dar apie kiaulienos ruošimą atsargai. Jokios dešros, kumpiai laikymui ir skilandžiai nebuvo daromi iš bekonų- paršas turi būt bent pusantrų metų amžiaus, jo mėsa mažiau vandeninga, geriau laikosi. Ir šiaip senesnio gyvulio mėsa vertingesnė, negu jauno. Taigi, GŽ paršininkai turėtų įsidėmėt, kad gyvulukai turėtų pagyvent kuo ilgiau, kad nauda iš jų būtų didesnė.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė Mama Smilga » Šeš Rgs 17, 2011 8:50 pm

O skilandis, pripažintasis tautinis paveldas, buvo skaninamas ne česnaku, o dirvinės čiužutės sėklomis.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė saulius » Šeš Rgs 17, 2011 9:09 pm

O gal žinot kas dar prisimena kaip buvo daromas skilandis, išskyrus V.Sako aprašytą receptą? Nes tautinis paveldas tai pripažintas, bet kad jo niekur nėra :shock:.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė lugne » Šeš Rgs 17, 2011 9:13 pm

Darysiu šiemet skilandį, ne rūkytą, tą džiovintą, pjaustytą gabalais, ne maltą. Jau sutariau, kas parodys, tik pasirodo kiaulė turi būti pjauta žiemą, tai laukiam...
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė lugne » Šeš Rgs 17, 2011 9:15 pm

Kiaulės auginimas be abejo labai svarbus dalykas skilandžio kokybei, bet jau darysim iš to, kokią pavyks gauti kol kas. Juk svarbiausia technologiją įsisavint, o skonines savybes tobulinsim su savo išaugintais paršeliais kada nors :)
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė saulius » Šeš Rgs 17, 2011 10:08 pm

Tai skilandis ir turi būt pjaustytas ir brandintas, ne rūkytas. Aš prisimenu dar kaip darydavo, vaikas buvau, bet pas mus kišdavo į kiaulės pūslę, ne į skrandį kaip suvalkiečiai. O tu, lugne, pasidomėk visom mėsos technologijom, nes Dzūkija šitoj vietoj turi išskirtinumų. Pvz. jūsų krašte labai gerai sūdo lašinius, irgi nerūkina, niekas taip nemoka sūdyt lašinių kaip šiliniai dzūkai. Ir samagoną daro neprilygstamą- irgi paveldas. Niekur kitur nei rugiai tokie neužauga nei jų sultys tokios švelnios nebūna. Ir šiaip, niekas nepraleiskit progos pasikalbėt su senom gaspadinėm.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė lugne » Šeš Rgs 17, 2011 10:28 pm

Taip taip, mes laukiniai, žalią mėsą valgom - ne iš vieno girdėjau :lol: , t.y. ne rūkytus, o sūdytus lašinius. Ir dar grikiai mūsų duona. Pvz. paprastas vasaros valgis - išplakti grikinius miltus su rūgusiu pienu, vadinasi grikinė buzaitė. Tikrai skanu.
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė lugne » Pir Rgs 19, 2011 9:42 am

Sprendžiu dilemą apie džiovinimą. Pasirinkimas iš duonkepio pečiaus ir elektrinės džiovyklos. Ir te ir ten temperatūra neaiški... Rinkčiaus pečių, ką Jūs patartumėt? Džiovinsiu laukinius obuolius ir kriaušes
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė lugne » Pir Rgs 19, 2011 9:59 am

Kaip atrodo sunokę laukinės kriaušės? Kurias skyniau nuo medžio, tai viduj prapjovus gražios, gelsvos, bet sėklos tai dar šviesios, tai šitos turbūt dar nesunokę. O tos, kurias rinkau iš po medžio, prapjovus atrodo kaip supuvę, rudos, nors iš išorės kietos. Ir sėklos jau jų tamsios. Tai kurias dabar reik vartoti džiovinimui, sultims, uogienėms? Seniau pas mus rinkdavo tas "papuvusias" ir džiovindavo...
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė Mama Smilga » Pir Rgs 19, 2011 10:09 am

Uogienėms abiejos tinka, virdavom, skonis nelabai skiriasi. Jei dalis jau nukrito - reiškia, ir nuo medžio metas rinkti. Džiovindavo tas rudas, paveldu pripažinta. O aš naują desertą gaminu: sumalu blenderiu ir užšaldau. Ambrozija! Galit ir nemalti, man tai vietos trūksta.
Mama Smilga
 
Pranešimai: 1831
Užsiregistravo: Tre Bal 06, 2011 12:48 am

AnkstesnisKitas

Grįžti į Maisto gamyba ir konservavimas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias