Page 13 of 16

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Sat Sep 17, 2011 9:13 pm
by lugne
Darysiu šiemet skilandį, ne rūkytą, tą džiovintą, pjaustytą gabalais, ne maltą. Jau sutariau, kas parodys, tik pasirodo kiaulė turi būti pjauta žiemą, tai laukiam...

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Sat Sep 17, 2011 9:15 pm
by lugne
Kiaulės auginimas be abejo labai svarbus dalykas skilandžio kokybei, bet jau darysim iš to, kokią pavyks gauti kol kas. Juk svarbiausia technologiją įsisavint, o skonines savybes tobulinsim su savo išaugintais paršeliais kada nors :)

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Sat Sep 17, 2011 10:08 pm
by saulius
Tai skilandis ir turi būt pjaustytas ir brandintas, ne rūkytas. Aš prisimenu dar kaip darydavo, vaikas buvau, bet pas mus kišdavo į kiaulės pūslę, ne į skrandį kaip suvalkiečiai. O tu, lugne, pasidomėk visom mėsos technologijom, nes Dzūkija šitoj vietoj turi išskirtinumų. Pvz. jūsų krašte labai gerai sūdo lašinius, irgi nerūkina, niekas taip nemoka sūdyt lašinių kaip šiliniai dzūkai. Ir samagoną daro neprilygstamą- irgi paveldas. Niekur kitur nei rugiai tokie neužauga nei jų sultys tokios švelnios nebūna. Ir šiaip, niekas nepraleiskit progos pasikalbėt su senom gaspadinėm.

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Sat Sep 17, 2011 10:28 pm
by lugne
Taip taip, mes laukiniai, žalią mėsą valgom - ne iš vieno girdėjau :lol: , t.y. ne rūkytus, o sūdytus lašinius. Ir dar grikiai mūsų duona. Pvz. paprastas vasaros valgis - išplakti grikinius miltus su rūgusiu pienu, vadinasi grikinė buzaitė. Tikrai skanu.

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Mon Sep 19, 2011 9:42 am
by lugne
Sprendžiu dilemą apie džiovinimą. Pasirinkimas iš duonkepio pečiaus ir elektrinės džiovyklos. Ir te ir ten temperatūra neaiški... Rinkčiaus pečių, ką Jūs patartumėt? Džiovinsiu laukinius obuolius ir kriaušes

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Mon Sep 19, 2011 9:59 am
by lugne
Kaip atrodo sunokę laukinės kriaušės? Kurias skyniau nuo medžio, tai viduj prapjovus gražios, gelsvos, bet sėklos tai dar šviesios, tai šitos turbūt dar nesunokę. O tos, kurias rinkau iš po medžio, prapjovus atrodo kaip supuvę, rudos, nors iš išorės kietos. Ir sėklos jau jų tamsios. Tai kurias dabar reik vartoti džiovinimui, sultims, uogienėms? Seniau pas mus rinkdavo tas "papuvusias" ir džiovindavo...

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Mon Sep 19, 2011 10:09 am
by Mama Smilga
Uogienėms abiejos tinka, virdavom, skonis nelabai skiriasi. Jei dalis jau nukrito - reiškia, ir nuo medžio metas rinkti. Džiovindavo tas rudas, paveldu pripažinta. O aš naują desertą gaminu: sumalu blenderiu ir užšaldau. Ambrozija! Galit ir nemalti, man tai vietos trūksta.

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Mon Sep 19, 2011 3:54 pm
by Ineta
nežinau ar patarimas padės, bet...

turiu elektrinę džovyklę namuose. Jei turėčiau pečių, tai jos nenaudočiau. Skleidžia triūkšmą erzinantį - kaip mikrobangų krosnelė, tik kriaušėms džiovinti neužtenka ir vienos paros. Galima išprotėti nuo to garso, jei visą dieną esi tame pačiame kambaryje.

pečius turi tik vieną trūkumą - temperatūros tiksliai nenustatysi ir 'feno' / 'vėjelio' neturi, tai su mažesne temperatūra sunkiai, ilgai džiūsta, gali pradėti ir gesti vaisiai. Reikia karšto pečiaus, o tada džiovintų vaisių sąvybės prastesnės.

Mano vaikai labiausiai pamėgo džiovintas kriaušes, nors džiovinau braškes, žemuoges, avietes, mėlynes, obuolius. Mano močiutė pasakojo, kad anksčiau džiovindavo ir morkas. Kai vaikams norėdavosi saldumo, tai tėvai duodavo džiovintų morkų. Prisiminimuose jos būdavo labai saldžios ir skanios.
Pabandžiau ir aš - morkos gavosi tokios karčios, kad neįmanoma valgyti. Tokių veislių, tokių saldžių morkų kažin ar dar galima gauti?

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Wed Sep 21, 2011 12:56 pm
by laisvas kaimietis
pečius turi tik vieną trūkumą - temperatūros tiksliai nenustatysi ir 'feno' / 'vėjelio' neturi, tai su mažesne temperatūra sunkiai, ilgai džiūsta, gali pradėti ir gesti vaisiai. Reikia karšto pečiaus, o tada džiovintų vaisių sąvybės prastesnės.
Manau reikia gerai iškūrenti duonkepį ir palikt uždarytą per naktį. Ryte jau nebus per karštas, bet temperatūrą dar ilgai laikys. Tada galima džiovint.

Re: Maisto gamybos receptai

Posted: Wed Sep 21, 2011 1:06 pm
by saulius
Dar apie mėsos ruošimą. Darau išvadą, kad kuo paprasčiau- tuo geriau gaunasi. Primityviai marinuotą mėsą pas mus paragauja visi kas nori ir visi kaip vienas tvirtina, kad tai pats skaniausias mėsos patiekalas, kokį yra ragavę. Gal pataikauja, bet gi nesinori tuo tikėt :D. Receptas tas pats visai nevandeningai mėsai ir lašišinei žuviai: supjaustyt norimo dydžio gabalais, kilogramui mėsos- šaukštas druskos ir šaukštas cukraus. Į mėsą dar galima česnako, o į žuvį jokiu būdu daugiau nieko. Viskas sumaišoma bliūde, laikoma vėsiai kasdien permaišant. Jei mažesni gabaliukai valgoma jau kitą dieną, jei didesni- atitinkamai vėliau. Stovi bile kiek.