Puslapis 24

Re: Sviestas

StandartinėParašytas: Tre Gru 31, 2014 12:33 pm
saulius
Apie kepimą tai čia jau naujųjų laikų išradimas, gali būt, kad tikrai nesveikas. Senovėj gi nebuvo plytos, nebuvo ir ant ko kept.

Re: Sviestas

StandartinėParašytas: Tre Gru 31, 2014 12:39 pm
lugne
tai gali gi ir ant laužo kept

Re: Sviestas

StandartinėParašytas: Tre Gru 31, 2014 12:41 pm
lugne
Sviesto lydymo metu kiek aš suprantu turėtų susidaryt tas oksicholesterolis. Tolesnis kepimas jau gal ne tiek įtakos turi.

Re: Sviestas

StandartinėParašytas: Tre Gru 31, 2014 12:44 pm
saulius
Tai gal priklauso nuo temperatūros? Kuo aukštesnė temperatūra, tuo daugiau jo susidaro? Todėl ir rašoma, kad slaviškas būdas, kai lydoma pečiuj neaukštoj temperatūroj, geresnis? Nu reikia laukt specialistų, kad išaiškintų.

Re: Sviestas

StandartinėParašytas: Tre Gru 31, 2014 1:14 pm
Aradija
aš irgi norėčiau viską kepti ant sviesto, bet per biedna esu   o gal reiktų pradėti taupyti kitur ir leisti sau šitą malonumą   Beje kiek pamenu Vincento Sako viename straipsnyje buvo parašyta apie žemaičių naudota pagarda sriuboms ir visam kitam - spec išlydyti riebalai su prieskoninėm žolelėm, gal kur nors dar ir naudoja

Re: Sviestas

StandartinėParašytas: Tre Gru 31, 2014 1:25 pm
saulius
O, įdomu. Tai čia bus tas pats: pas mus laikė kiaules, tai turėjo daug taukų, o sibiriakai laikė daug karvių, tai turėjo daug sviesto. Bet abiejose vietose riebalus naudojo gausiai ir lygiai taip pat.

Re: Sviestas

StandartinėParašytas: Tre Gru 31, 2014 5:08 pm
Mama Smilga
Pas mus kaime laikymui lydo kiaulės vidinius taukus (jei neturi kiaulių, tai nusiperka tų taukų, ir vis vien patys lydo). Teigia, kad mėsą kept tik ant jų ir tinka, o aliejuje atseit kepa tik kvailiai.

Re: Sviestas

StandartinėParašytas: Tre Gru 31, 2014 5:19 pm
lugne
Tik lydyt geriau viską per vandens vonelę, o ne tiesiogiai kaitinant.

Re: Sviestas

StandartinėParašytas: Tre Gru 31, 2014 5:21 pm
Mama Smilga
Mes lydėme sviestą "iš biednumo" - nes neįgalėjom antros karvės nupirkt. Geriau būtume vartoję šviežius pieno produktus iš antros karvė pieno, kol pirmoji užtrūkusi. Jei prisimint tai, kad šviežiame piene daugiausia vitaminų ir fermentų, o su kiekvienu perdirbimu ir laikymu produktas vis skurdesnis. Arba galima elektros krūvių teoriją prisimint, irgi tiks. Varškė dar ir daug gerų baltymų į išrūgas atidavusi.

Re: Sviestas

StandartinėParašytas: Tre Gru 31, 2014 5:40 pm
Mama Smilga
O ką KLAJOKLIAI sviestu laistė, nesupratau? Daržovių patiekalus, ar, khem, miltinius?! Kažkokiu romantizmu kvepia. Nematau nieko sektino. Ir kur dėdavo varškę, kurios lieka dar daugiau, nei sviesto, jei nesuvartoji pieno? Džiovino sūrius? O kam tada nuriebinti pieną? Sūris kuo riebesnis, tuo skanesnis. Gal riebiame sūryje laikymo metu riebalai apkarsta, todėl darė liesus?