Grambuoliai, karkvabaliai

Nuo amarų iki bebrų. Kitoks požiūris į kenkėjus

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: karkvabaliai

Post by saulius »

Kažką sumaišei, karkvabaliai skraido gegužės mėnesį. Ir pradeda skraidyt vakare.
Saulius Jasionis
sigitas
Posts: 5
Joined: Mon Mar 22, 2010 4:29 pm
Contact:

Re: karkvabaliai

Post by sigitas »

Prieš porą dienų tikrai skraidė.
ritiniux

Re: karkvabaliai

Post by ritiniux »

:lol: vakare vakare :lol: . Mes po darbo važiuojam į savo sodybėlę, ir būnam iki nakties... o vakar nesulaukėm-prasidėjo liūtis su audra.
rasuolė

Re: karkvabaliai

Post by rasuolė »

Pas mus šiemet karkvabalių vienas kitas tik dūzgė. Kur praitais metais medžius nugraužė - nudžiųvo, ten kur kirtimas buvo, kitur sulapojo, lyg negraužti. Darže, po mulču išties jų lervų nerandu, bet pievoj - daugiau nei sliekų. Skaičiau kad juos mėgsta gervės - tai jų aplink irgi pilna :) , kas ryta aplinkinėse pievose šoka bent kelios jų porelės, o užaugau jų nemačius.
Bruknė

Re: karkvabaliai

Post by Bruknė »

Jau iš rudens lysvėje, kur augo pomidorai, bazilikai ir cukinijos, mačiau daug grambuolių lervų. Naiviai tikėjausi, kad žiema, jei bus šalta, padarys savo darbą ir tų lervų neliks. Vakar pakėliau mulčią - kvepiantį miško žeme :D - o ten tos lervos tiesiog paviršiuje - tokios riebios :? Kaži, kaip viskas vyks toliau - ar viskas, ką toje lysvėje sodinsiu ar sėsiu, iš anksto pasmerkta tapti tų grambuolių maistu? Planavau vėl ten pat pomidorus sodinti - gerai jiems ten buvo.... Kurmiai darže apsilanko, mačiau, kad kitose lysvėse maisto ieškojo (nes ir dar vienoj tų lervų mačiau, bet kur kas mažiau). Turbūt belieka tikėtis, kad paieškos maisto ir šitoj lysvėj?
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: karkvabaliai

Post by saulius »

Grambuolių lervų ir pas mus yra, labai daug ir visur. Jos minta negyva organika, bet neatsisako ir gyvos. Aš nekreipiu dėmesio, jokios žalos nepadaro. Kol kurmių yra.
Saulius Jasionis
Bruknė

Re: karkvabaliai

Post by Bruknė »

Vadinasi, galima tikėtis, kad kurmiai ir pakankamas kiekis negyvos organikos neutralizuos jų blogąją veiklą.
Bruknė

Re: karkvabaliai

Post by Bruknė »

Galėčiau įtarti, kad grambuolių lervas atsinešiau su kompostu, nes lysves pernai dariau pagal Kurdiumovą, GŽ atėjo tik vasaros pabaigoje :( Komposte buvo ir mėšlo, ir šiaip visokio pūvančio gėrio. Bet lysvėje augo pomidorai, ir augo labai sėkmingai, kažkodėl tos lervos jų šaknų nesugraužė. Cukinijos irgi vešėjo kaip išprotėjusios, net vietos per maža buvo. Bet va visą vasarą gan gausiai mulčiavau takelius tarp lysvių, mulčio teko ir pomidorams, ir cukinijoms, ir tarpueiliams, na, gal kiek mažiau, nes mulčiavau intuityviai, tiesiog siekiau, kad žolės neaugtų... (toks pirmapradis supratimas tada buvo apie mulčio naudą :lol: ). Tai vadinasi, toms lervoms užteko kito maisto, augalų šaknų neprireikė? Bet kaip jos dabar išlindo į paviršių, juk žemė tai dar įšalusi? Žodžiu, sodinsiu 10 pomidorų, jei du nuės, aštuoni liks :lol:
vidmantas
Posts: 8
Joined: Mon Sep 20, 2010 10:50 am
Contact:

Re: karkvabaliai

Post by vidmantas »

Karkvabalio lervos labai siaubia tradiciniame (švariai nuravėtame) darže. Kai gerai pamulčiuojio kai dar yra kurmių, tai didelių eibių paprastai nepridaro, nebent jaunas braškes nuėda.
Post Reply

Return to “"Kenkėjai"”