Pievagrybiai

Augalų simbiozė su grybais - jų gyvenimo pagrindas

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Gabriele
Posts: 121
Joined: Fri Dec 12, 2008 9:59 pm
Contact:

Pievagrybiai

Post by Gabriele »

Renata wrote:Teisingai daržininkauti labai naudinga dar ir todėl, kad galima gauti papildomo - visai netikėto- derliaus :D
Savaitgalį apsilankiusi savo mulčiuojamame braškyne ( vagos kartą sukastos, paskui visą laiką tik mulčiuotos čia pat nupjauta žole) aptikau gausų grybų derlių. Iš pradžių jų buvo dvylika, stambiausio kepurėlė per visą delną, koto ilgis virš sprindžio.
Grybai gelsvai rudi, kepurėlė, kotas, lakšteliai, sijonėlis - praktiškai tos pačios spalvos su variacijomis. Apžiūrėjau, pauosčiau, pakramčiau, kaimynui parodžiau...Nusprendėm, kad turėtų būti valgomas daiktas, kažkoks pievagrybis:) Kruopščiai apjieškoję visą daržą prisisrinkom jų kibirą. :D
Šiandien gerą valandą internete naršiau, tų pievagrybių visokių visokiausių gyva galybė :D Galų gale apsistojau ties paprastuoju pievagrybiu, jis man paveiksliuke bei aprašyme pasirodė panašiausias į rastuosius. Pagal aprašymą, jie auga ant komposto, šieno, šiaudų, pievose...:)
Tai skanus, šelnaus skonio, net išvirtas šiek tiek saldokas.
Kaip mano dukrytė pasakė - spalvos kaip baravyko :D (išvirto grybo).
saulius wrote:Labai gražu :D . Tik dabar jau mulčio nejudink, nepurenk ir nieko nedaryk, tik nuolat papildyk, kad sluoksnis neplonėtų. Kasmet grybų turi būt vis daugiau. Pas mus, deja, tik visokiausi šungrybiai auga. Gražūs, ale nevalgomi.
Renata wrote:Dukra kelis su šaknimis išrovė :( belieka tikėtis, kad tai ne labai pakenkė grybienai...
Paklausysiu patarimo ir su kąstuvu prie esamo daržo niekam net prieiti nebeleisiu :D
Laimis Žmuida wrote:Grybas auga giliai po žeme. Jis būna apraizgęs kokio nors augalo šaknis. O tas grybukas - kotukas su kepurėle - yra tik grybo "žiedas". Grybas iškelia kepurę į paviršių tik tam, kad sporas išbarstyti ir taip pasidauginti. O pats grybas yra po žeme.

Nuskindami grybą su šaknimis turėtume pakenkti grybienai tiek, kiek pakenkiame obeliai ar serbentui nurovę žiedelį. Augalas ir toliau augs ir derės. Taigi jokio skirtumo ar grybą išrovei su šaknimis ar nupjovei. Grybiena saugi po žeme.
Renata wrote:Po savaitės nuvažiavusi radau dar keturis gražuolius.
Girdėjau sakant, kad labai džiaugtis neverta, grybai - reikalas neprognozuojamas :D Vienais metais daug, o paskui kelis metus gali nerast nieko...
Bet aš noriu tikėt, kad bent jau karts nuo karto grybukų rasiu ;) Kad jau jie kartą pas mane įsikūrė, tai jiems čia patiko :) Gal ir vėliau į svečius užsuks :)
LiVa wrote:Matai, kaip jums pasisekė :D .Aš prie savo pušaičių (už mane mažesnės) radau keletą kazlėkų.Tikiuosi bus ir kitą met daugiau.O pievagrybių seniau prisirinkdavau aplinkinėse pievose, kai dar ten ganėsi arkliai.Geri grybai, vertingi, maistinėm savybėm neatsilieka nuo baravykų.Dabar jau nėra taip įdomu, nes gali nusipirkti kada panorėjęs.Man irgi atsitiko įdomus dalykas braškėse-pridygo smidrų-bus paukščiai pasėję tikriausiai.
Renata wrote:Smidrai - gerai :) Persodink kitur ir po poros metų pavasarį galėsi gardžiuotis delikatesais - šparagais ;)
LiVa wrote:Skaičiau, kad šparagais galima pradėti gardžiuotis tik trečiais metais, kai krūmas būna stiprus ir leidžia daug ūglių.tai dar teks palaukti to neragauto skanėsto.
saulius wrote:Pavėlavau, bet kitiems metams pravers: jeigu lysvėje pradeda augti grybai, būtinai patikrinkit greta augančių daugiamečių augalų šaknis. Ant jų gali būti grybų hifų- tokių baltų siūlelių.
Renata wrote:O ko tas saknis judint? Ir taip aisku, kad be grybienos nera ir grybu :D
saulius wrote:Grybiena tai žinia, kad yra, bet labai svarbu išsiaiškint, ką ji ten veikia :D . Šiaip jau visi šampinjonai yra saprotrofai, t.y. valgo negyvą organiką (taip teigia mokslas), bet dabar pradeda aiškėti, kad daugelis saprotrofų tam tikromis sąlygomis gali tapti simbiontais. Taigi, reikia pasižiūrėt, gal kartais jie pradeda rimčiau draugaut su braškėmis ar pan. O jeigu pradeda- čia jau rimtas reikalas :D . Perprasti grybus ir su jais "susidraugauti"- būtų sodininkystės aukštasis pilotažas. Sunku net įsivaizduot, kokios atsivertų galimybės. Grybų gyvenimą perpratęs sodininkas galėtų auginti bet ką ir bet kur, taip pat pagal savo norą modeliuoti įvairiausius augalo parametrus, net vaisių skonį ir vertingąsias savybes. Ir svarbiausia, tai būtų natūralus būdas, ne kokia nors modifikacija. Juk grybai valdo :D
Renata wrote:Va, geras pastebėjimas :) Tie grybai įsikūrė žole mulčiuotose lysvėse su braškėmis, arba jų kaiminystėje.
Bet taip pat vieną šeimynėlę radau tolėliau. O kiek dar neradau aukštoje žolėje.... :roll: Nemanau, kad įmanoma būtų nustatyti paprastom priemonem, ar tai tas pats grybas - turiu omeny micelio tinklas, ar jau kitas.
Gal, sakau, pievagrybiai tiesiog draugauja su pieva? :D
saulius wrote:Ne tiek gal su pieva, kiek su negyva žole, bent tiek apie juos žinoma. Bet visgi pasižiūrėkit, ar ant braškių šaknų yra micelio.
Rita wrote:O IŠ KUR EMET GRYBIENOS SĖLKAI? AR BŪNA SPORŲ PIRKT? LABAI ATSIPRASAU, JEI KVAILAI PAKLAUSIAU, BET VIS PASVAJODAVAU, KAD GERA BŪTŲ GRYBUKŲ PRIE NAMŲ TURĖTI...
saulius wrote:Dažniausiai grybai patys pasisėja, tik sąlygas reikia sudaryt. Bet galima ir padėt jiems pasisėt. Ir grybai sode reikalingi ne tiek valgymui, kiek augalams.
Rita wrote:pasirodo, kažkokių neaiškios kilmės pas mane vejoj vis uždera... juos vis į komposta nukreipdavau... o turbūt nešt po vaismedžiais ir po vaiskrūmiais reikėjo? :roll: aciū už siuntinuką, gal perskaičius nebekils kvailų klausimų ir nekvaršinsiu galvos sapaliojimais :D
saulius wrote:Pirmiausia reikia išsiaškint, kas ten tokie :D
Rita wrote:tokie šviešūs, sūnus visa gerkle rėkė, kad pievagrybiai (atseit kaip parduotuvėj), bet ilgas kotas ir pats grybas toks purvinokas atrodo...iš apačios kaip "pagyvenęs" pievagrybis...
na, pasimokiau...nuo šiol fotkinsiu viska kas auga darže...kad turėčiau nenuginčijamus invazijos įrodymus... :roll:
saulius wrote:Taip, geriausia nufotografuot, tuomet nesunkiai išsiaiškinsim.
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Pievagrybiai

Post by Vėjai »

Gal kas žinot ir bandėt kokią paprastą, buitinę nedidelio kiekio pievagrybių auginimo technologiją.
Dėžutėje, rūsyje ar pan. Kad žiemą galima būtų auginti savo poreikiams.
Ir kur gauti pievagrybių micelio?
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pievagrybiai

Post by saulius »

Micelio galima nusipirkt."Naujasis limas" prekiaudavo įvairių grybų miceliu, gal ir dabar turi. Internete turi būt telefonas, galima paskambint ir paklaust. Čia Kaune.
Saulius Jasionis
Jurga

Re: Pievagrybiai

Post by Jurga »

http://www.e-seklos.lt/lt/asortimentas/grybienos_grudai . Įdomu būtų realiai auginusio komenterų paskaityti.
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Pievagrybiai

Post by Vėjai »

Taip ir aš susiradau tas e - sėklas, ir gausiu pas kaimyną perpuvusio arklio mėšlo.
Bet pagal jų aprašymą tai rūsį nelaikysi, nes reikia +15 - 20 laipsnių.
Tai ir ieškau, gal kas bandė ir galėtų patarti kokie niuansai.
Atrodo reiks pabandyti ir tada su kitais pasidalinti patirtimi.
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Pievagrybiai

Post by Vėjai »

Renata, o kaip prisiveisėt pievagrybių?
Renata
Posts: 214
Joined: Wed Dec 17, 2008 8:59 am
Location: Vilnius
Contact:

Re: Meškabudė

Post by Renata »

Jie patys prisiveisė :) Akivaizdžiai jiems patinka braškių ir žolės mulčo derinys. Pirmiausia išdygta braškių lysvėse. Ir ne tik. Tiesiog pievoj, tarp aukštų žolių, juos sunkiau rasti.
Užpernai jų priaugo LABAI daug, pernai buvo mažai, kaip bus šiemet - neįmanoma prognozuot. Nutariau, kad šiemet ne tik lauksiu, ką jie bus sumanę, bet ir pati užsiimsiu papildomu tikslingu "platinimu".
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Meškabudė

Post by Vėjai »

Mano braškės mulčiuotos. Taip mišriai šiaudais, sausa žole, pjuvenom, bet pievagrybių nei kvapo. Kitokių visokių grybų yra - ir nevalgomų ir valgomų. Bet pievagrybių ne.
O tie "laukiniai" taip pat atrodo kaip parduotuviniai ? Gal Renata "tikslingą platinimą" galėsi praplėsti ir už savo pievos ribų?
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Meškabudė

Post by saulius »

Jei po šiaudais arklio šūdo pakrėst- dar geriau pievagrybiai auga.
Saulius Jasionis
SKazas
Posts: 34
Joined: Tue Sep 21, 2010 11:56 am
Location: Vilnius
Contact:

Re: Pievagrybiai

Post by SKazas »

Tos e-sėklos neprekiauja "dėl techninių kliūčių" :)
Kur dar galima gauti grybienos?
Post Reply

Return to “Mikorizė”