Kopūstai

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Renata
Posts: 214
Joined: Wed Dec 17, 2008 8:59 am
Location: Vilnius
Contact:

Re: Kopūstai

Post by Renata »

Mano kopūstai (kalafijorai) pievon dar neišsodinti, laukia eilės. Bet ką pastebėjau. Tie, kur daiginau ant palangės ir sodinau mažučius į vagą ir tie, kuriuos sėjau į vagą atrodo vienodai. Sėjimas ir sodinimas vyko tuo pačiu metu. Tik pirmieji buvo porą savaičių kaip sudygę.
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Kopūstai

Post by Laimis Žmuida »

Naikinimas vabzdziu lyg ir priestarauja Gz. bet ir kopustu noris turet .
Neperdėkite, GŽ yra ilgas procesas. Kol susibalansuoja ekosistema, kol dirva susistruktūralizuoja, atsigauna, turi praeiti keletas metų. Dažnai žmonės uždeda mulčio ir jau galvoja, kad jau viskas, kad augs ir klestės daržovės, nes GŽ yra super ir išspręs visas problemas. Ne, to nepakanka. GŽ ilgas procesas ir tikrai jo nepavyks įgyvendinti pirmais ar antrais metais. Žinoma, daržovės užaugs kokybiškesnės, skanesnės, bet atsparumo visoms ligoms pirmais metais negausit. Tam reikia laiko.

Pirmais metais apskritai būna, kad pasodini ir į lysvę sušoka daug "kenkėjų". Kodėl? Todėl, kad atsiranda daug naujo maisto, tai sušoka ir daug kenkėjų - valgytojų. Antrais metais atsiranda tų valgytojų valgytojai ir pamažina kiekį kenkėjų. Trečiais ketvirtais metais jau sistema susibalansuoja ir nusistovi pastovūs rezultatai. O pirmais metais gali būti netikėti šuoliai.

Konkrečiai su kopūstais, tai yra tokia problema, kad nėra gerų sėklų. Kopūstai auginami su purškimais, jie praranda natūralų sugebėjimą gintis nuo kenkėjų. Kam gintis, jei kasmet žmogus purškia ir apsaugo nuo vabzdžių? Va ir praranda jis tą savybę. O sėklas gauname būtent iš tokių kopūstų. Ir kaip jie elgiasi? Kad ir kokias geras sąlygas suteiksi, jiems neįprasta gintis nuo kenkėjų. Reikia išsivesti savas sėklas iš savų kopūstų, tada nebus šios problemos, o kol kas, jei norima kopūstų ir jie paprastai neužauga - "purškit druska" ar ką norit darykit ką tradiciniai ūkininkai daro (mes niekad nedarėm, tai nežinom). Ne pagal GŽ, bet užtat kopūstų bus. :)

Nereik persistengt. Va kai užsiauginsit sėklų ir viską pagal GŽ padarysit, tada galėsit su ligom nekovoti, o pirmaisiais metais arba padarius tik dalį GŽ reikalavimų nieka nebus. :)
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Kopūstai

Post by laisvas kaimietis »

Pas mane už 20 metrų prasideda krūmai ir miškas niekad neliestas tad ekosistema jau turėtu būti. net šunų arti nėra,o vakare ežei po darža vaikšto,šale padaryta nemaža krūva iš plytgalių,šakųir kaladžių padėjėjam gyvent kurioj pilna driežų varlių ir dar nežinia ko? tad kodėl kažkas puse kopūstų nugraužė niekaip nesuprantu?
reiks kitais metais sėklų užsiaugint,ojai ir tai nepadės tada jau nebežinosiu ka ir bedaryt.
Tada reiks dar augint savo sėklų ir dar ir dar... Kiek laiko kopūstams reikėjo, kad prarastų savigynos priemones? O kiek laiko prireiks, kad vėl jos atsirastų? Gali užtrukti ne vienerius metus. Bet aš vis tiek mieliau valgysiu kirmėlių apgraužtą, nei pesticidais nupurkštą :lol:
Žilvinas Žurauskas
egsa
Posts: 83
Joined: Mon Aug 30, 2010 2:05 pm
Location: Kauno raj. Šlienava
Contact:

Re: Kopūstai

Post by egsa »

Sako nuo baltukų padeda sukaišioti ant vytelių kiaušinių lukštai (liekantys, kai išpūti kiaušinio turinį pro galuose padarytas skylutes). Pati dar nebandžiau, tai tvirtinti negaliu, bet būdas natūralus, o ir įsivaizduoju, kad atrodo iš šono neblogai (turėtų kokias gėles priminti), tai gal verta išbandyti ;)
Kvaki

Re: Kopūstai

Post by Kvaki »

Nereik persistengt. Va kai užsiauginsit sėklų ir viską pagal GŽ padarysit...
Ot tai ačiū už atsakymą :!: Aš kitaip galvojau. Maniau, kad nereik naikint, tam, kad kitai ar dar kitaip metais atsirastų tų vabzdžių valgytojų,o čia matai dar ir nuo sėklos viskas priklauso... Kuo toliau į mišką tuo daugiau medžių...

Imsimės tada viduriuko, ir bandysim truputį pavaikyt drugelius, bet pasilikt, kad gražiau būt...
O sėklos vis vien savo tik po poros metų tebus. Dar reik ir jas išmokt užsiaugint.

Beje dar toks ne prie GŽ klausimas. Pasisėjau kiniškų kopūstų (ar salotų, kaip jas geriau pavadint) ir pastebėjau, kad jos elgias gan įdomiai. Vienos gūžes suka o kitos žiedą kelia. Tik praretinu, kad gūžėm vietos liktų, o ima ir iškelia žiedą. Tada vėl raunu.. nors dėl sėklų gal nereiktų raut....
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Kopūstai

Post by Laimis Žmuida »

Pati dar nebandžiau, tai tvirtinti negaliu, bet būdas natūralus
Gamtinėje žemdirbystėje nenaudojam jokių kovos su kenkėjais būdų. Net natūralių. :)
Irvel
Posts: 16
Joined: Wed May 11, 2011 11:12 pm
Contact:

Re: Kopūstai

Post by Irvel »

Man patarė pabarstyt kopūstus miltais. Sako, nemėgsta jų drugeliai kopūstiniai. Aš savuosius tik šiandien į pievą sodinsiu, dar auga durpių indeliuose. Tai su visu indeliu ir į žemę. Šiandien turguje girdėjau, kad kopūstams ne vėlu ir liepos mėnesį sodint. O kitais metais tai tikrai pasėsiu tiesiai dirvon, kaip čia aukščiau buvo parašyta. Nors ir dabar jau atviram balkone senai laikau, jau kurie mirė parnešus iš turgaus, tai mirė, liko keli stipruoliai, gal augs. Pirmas bandymas bus, dar neauginau niekada kopūstų.
Irvel
Posts: 16
Joined: Wed May 11, 2011 11:12 pm
Contact:

Re: Kopūstai

Post by Irvel »

Jei tikrai bijo miltų, tai pabarsčius būtų gal ne kova su kenkėjais, o dėmesio nukreipimas ;) Ir dar visokių vilioklių gėlių žydės ir kvepės, gal drugeliai labiau jom susidomės. :)
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Kopūstai

Post by Laimis Žmuida »

Jei tikrai bijo miltų, tai pabarsčius būtų gal ne kova su kenkėjais, o dėmesio nukreipimas
:) Nereik tų išsisukinėjimų. :) Kaip norit, taip auginat. Mes tik sakom kas yra gamtinė žemdirbystė ir kaip tai turi atrodyti. Gamtinėje žemdirbystėje nebūna jokių barstymų miltais, jokios kovos ir jokio dėmesio atkreipimo. :) O vat medingų augalų sodinimas šalia, bioįvairovės didinimas, ekosistemos ryšių kūrimas, tai jau GŽ taktika. Tik reikia stengtis, kad tie augalai būtų kiek įmanoma vietinės kilmės, t.y. usnys, čiobreliai, raudonėliai, o ne margutės, bijūnai ir tagetės, kurie paprastai Lietuvoje patys neauga.
Kvaki

Re: Kopūstai

Post by Kvaki »

Truputį ne apie kopūstus, bet prie tos temos...
Ir dar visokių vilioklių gėlių žydės ir kvepės
Pas mum pro mulčą skverbias kažkokios vijoklinės žolės (nežinau visai jų pavadinimų) ir žydėt ruošias. Anksčiau vis išraudavau tas pralindėles pro mulčą, tai gal jas palikt, lai sau žydi... Vis vien labiau tarpvagiuos bazuojas, o ir kopūstam saulės neužstos.. užteks viskam to mulčo....
Post Reply

Return to “Daržininkystė”