Bendrai apie "kenkėjus"

Nuo amarų iki bebrų. Kitoks požiūris į kenkėjus

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Vaidutė

Re: Bendrai apie "kenkėjus"

Post by Vaidutė »

Bet su jūsų tokiais patarimais galima mesti ir gerąją žemdirbystę. Pas mane irgi griaužia nematomas griaužikas visus daržovių lapus iš eilės, net piktžoles! Sakau, gal jų reikia daugiau prisiveist, bet kad darže jų netrūksta, neraunu aš jų be perstojo.... pradžioje visi kaip sušaudyti, o pakui nuesti iki šaknų. Tikrai mąstau mąstau, ką daryt, taip nenoriu chemijos naudot, bet jei man neliks ko valgyt - irgi ne kas.... reik gelbeti jau dabar!
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Bendrai apie "kenkėjus"

Post by Laimis Žmuida »

Nepulkit į neviltį. Gamtinė žemdirbystė gi leidžia naudoti pesticidus. Svarbu tik pažiūrėti, kad jie būtų organinės kilmės. Puikus preparatas čia ne kartą minėtas yra Roundup2Bio. Žodelis "Bio" reiškia, kad naudotos medžiagos yra paimtos visiškai iš gamtos. Štai sudėties aprašymas:
http://lscgw.monsanto.com/esh/msdslib.n ... 6lt-lt.pdf

Kaip matote beveik pusę sudėties sudaro Glifosato izopropilamino druska, kitą pusę - vanduo. Trečios medžiagos yra labai mažai. Vanduo tikrai nekenkia gamtai, o tas keiksmažodis Glifosato izopropilamino druska, tai tegu irgi nebaugina. Va wikipedija rašo, jog tai yra organinis junginys:
http://translate.googleusercontent.com/ ... _Xrq8ZYBsA

Reiškia jis gautas iš gamtos.

Parduodamas įvairiose sėklų ir sodo daržo parduotuvėse. Galima gauti net neišeinant iš namų. Pavyzdžiui Senukų prekybos centras atsiųs per dvi dienas į namus:
http://www.e-senukai.lt/sodo-darzo-ir-b ... mtv_1.html

Kaina tik aštuoni litai. Nupurškit augalus ir su augalais problemų neturėsit iki kito sezono tikrai. Patikrinta.
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Bendrai apie "kenkėjus"

Post by laisvas kaimietis »

Laimi, gal nereikia taip jau sarkastiškai - kai kas gali patikėti ir tikrai nupurkšti. Tada jau su augalais tikrai problemų nebus - jų paprasčiausiai neliks :shock:
Žilvinas Žurauskas
Gabriele
Posts: 121
Joined: Fri Dec 12, 2008 9:59 pm
Contact:

Re: Bendrai apie "kenkėjus"

Post by Gabriele »

Pas mane irgi griaužia nematomas griaužikas visus daržovių lapus iš eilės, net piktžoles! Sakau, gal jų reikia daugiau prisiveist, bet kad darže jų netrūksta, neraunu aš jų be perstojo.... pradžioje visi kaip sušaudyti, o pakui nuesti iki šaknų.
Ar pirmus metus pas jus taip? Ką kitais metais darydavot?

Konkrečiai mes nekovojam su jokiais kenkėjais. Būna, kažką kažkiek pagraužia, bet kad derliaus visai dėl to nebūtų irgi nebuvo. Kiek maždaug procentų daržovių taip nugraužta? Jei kokią vieną daržovę nuėdė iki šaknų, o kitur tik truputį kelis lapus - gal nereikia pult į paniką. Kurdiumovas va rašė - specialiai sėja maždaug 10 procentų daugiau daržovių ir paskui visai nesuka galvos dėl kovos su kenkėjais, kai tuo tarpu kaimynai pergyvena dėl kiekvieno vabalo.
Dar įdomu kokias daržoves čia taip ėda?

Dėl daugiau piktžolių manyčiau jau visai gamtiška mintis.
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Bendrai apie "kenkėjus"

Post by Laimis Žmuida »

Tada jau su augalais tikrai problemų nebus - jų paprasčiausiai neliks
Taip ir sakau - neliks jokių problemų. Nupurškus atsikratoma visų ligų - fitoftorozės, maro, karo, bado, augalų nebepuola kenkėjai ir lapai nebebūna skylėti. Žodžiu, vaistas nuo visų ligų. ;)
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Bendrai apie "kenkėjus"

Post by Vėjai »

Netiesa, rundapas ne visagalis. Kažkada, senais laikais, kai man dilgėlės dar kėlė siaubą, bandžiau jų atsikratyti purkšdama rundapu. Dzin dilgėlėms tas preparatėlis. Atželia dar gražesnės.
Taip kad Laimio metodas ne visada tinka. Daržovių ligų problemą, tai ko gero išspręstų. Kopūstas ne dilgėlė.
Mano šio sezono atradimas - uždarai visas žoliapjoves po keliais užraktais ir išmeti raktą ežeran. Pasiimi dalgį ir pjautuvą ir šienauji tik tiek kiek reikia mulčio. Rezultatas - atsirado išsvajotos žydinčios pievos, aplaukėjęs vaizdelis labai patiko visokiems gyviams ir iki šiol (bijau girtis, nes iki sezono pabaigos dar daug laiko) neturiu jokių "kenkėjų". O anksčiau visko pasitaikydavo. Klesti arkliarūgštė - matosi kad ji tikras skanėstas amarams ir kažkokiems skyliuotojams. Net neįsivaizdavau kad mano sklype tiek visokių gražių augalų, kuriems anksčiau tiesiog neleisdavau užaugti. Šokinėja varlės ir rupužės, kurias tikriausiai maldavau žoliapjovės sraigtu. Nelabai tikiu, kad trečią daržininkavimo sezoną, bandant GŽ, jau atsistatė viskas į savo vietas, bet poslinkius į gerą tikrai pajutau. Tik neprisimenu kada mačiau boružę. Reiks importuotis iš laisvo kaimiečio, jei duos.
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Bendrai apie "kenkėjus"

Post by laisvas kaimietis »

Ir aš šiemet nebešienauju iš durnumo, tai boružių akivaizdžiai padaugėjo, bet dar ne tiek, kad galėčiau eksportuoti :lol: Ateis boružės ir pas Vėjus :mrgreen:
Žilvinas Žurauskas
Renata
Posts: 214
Joined: Wed Dec 17, 2008 8:59 am
Location: Vilnius
Contact:

Re: Bendrai apie "kenkėjus"

Post by Renata »

Pas mane boružių irgi mažokai...tiksliau - beveik nematau. Gal kad ir amarų ne labai mačiau? Šiemet, kaip pastebėjau, skruzdėlės amarus veisia - ant juodųjų serbentų, lanksvų kuria vietomis kolonijas. Pakeliui ir boružė viena kita atsirasti turėtų :) Pietūs tai paruošti :)
Bruknė

Re: Bendrai apie "kenkėjus"

Post by Bruknė »

Ir mano krašte boružėlių nematyti, o amarais skundžiasi visi aplink. Aš nieko nedarau, palikau kenkėjams laisvę, tiesiog skylėtus lapus nuskinu, numetu ant mulčio ir tiek. Tik va žirnių, gaila, mažai beturėsiu, nes visas jų eilutes kurmiai išvagojo, tai sėklos ir prasmego kažin kur :) Ai, išskyrus ruduosius, tie tai baisiai gražiai sudygo ir auga. Va ką reiškia nepirktinės sėklos. O šiaip viskas klesti, auga, žydi...
dage
Posts: 540
Joined: Fri May 20, 2011 3:07 pm
Location: Kaunas
Contact:

Re: Bendrai apie "kenkėjus"

Post by dage »

Keista, pas mane mieste boružių nemažai darže.
Dalia
Post Reply

Return to “"Kenkėjai"”