Metų suvestinė. Džiaugsmai ir klaidos

Čia giriamės savo pasiekimais:-)

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

anatolijus
Posts: 50
Joined: Thu Apr 28, 2011 10:05 am
Location: Kaunas
Contact:

Re: Metų suvestinė. Džiaugsmai ir klaidos

Post by anatolijus »

Nuo vasaros pradžios pagal GŽ - dar tik pereinamasis laikotarpis (stebėjimai), bet galiu pasidžaugti vienu "žingsneliu". Į viena lysvelės plotelį, pasodinau porus, mokinausi mulčiuoti, kaip tik vakar išroviau paskutinius. Tai va, pagrindinis džiaugsmas buvo dėl to ką aš pamačiau po tuo mulčio sluoksniu, tokio kiekio (labai daug pagal mano supratimą) sliekų vienoje vietoje tikrai nesitikėjau, visokių gyvių gyvenimas virte virė, antras džiaugsmas buvo, kai į šią vietą užsimaniau pasėti žieminiųs ridikus, visi įrankiai kurie buvo reikalingi: puodelis sėklai ir rankos
povils
Posts: 125
Joined: Thu May 05, 2011 1:17 am
Location: Panevėžys

Re: Metų suvestinė. Džiaugsmai ir klaidos

Post by povils »

Aš savo pirmų metų GŽ kol kas patenkintas. Nors žemė ne priesmėlis, bet iki šiol kentėdavau dėl sausrų. Mulčiavimas labai padėjo šių metų pavasarinės sausros metu.

Labai gerai užaugo bulvės. Sodinau daigintas, mulčiavau kai jau aiškiai mačiau ką mulčiuoju. Todėl jos man nevėlavo. Jau seniai valgom. Užaugo didelės. Dabar jau jų lapai nurudavo, tik stiebai dar žali.Tuoj bus laikas kasti. Kitur nedaigintos dar gražiai žaliuoja. Likusias nesunaudotas bulves, gerokai vėliau, buvau išpylęs į kitų daržovių tarpueilį po mulčų, tai ten kaip rūta žaliuoja ir jau žydi. Kolorado niekur nemačiau nei vieno. Seniau nespėdavau rinkti.

Kopūstai buvo sodinti dovanotais, kiek padžiuvusiais daigais. Nebuvo kur dėti per žiemą kompostinėj susikaupusių virtuvės atliekų, tai jas išdėliojau tarp kopūstų ir viską mulčiavau padžiovinta žole. Paaugusius kažkas intensyviai ėmė ragauti – varpė mažom skylutėm. Jau atrodė, kad bus viskas. Nupurškiau vandeniu ir apibarsčiau pelenais. Kopūstai atsigavo. Dauguma susuko gražias dideles galvas. Vienintelis pasitaikęs kalafijorius užaugino didžiulį vaisių. Tiesa, visų kopūstų apatinius lapus sėkmingai gražina naktinės sraigytės.

Agurkai ir moliūginiai tiesiog kvatoja. Svogūnai puikūs. Prieskoniniai žavūs.
Braškės po žiemos buvo išsigandę, derlius mažesnis, bet mulčiuotos paaugino gražius, su geromis šaknimis, vaikiukus, kuriuos jau pasodinau į mulčiuotą žirnieną.

Sode amarai skriaudė tik vieną jauną obelaitę. Tiesa sakant, iki tol ją skriaudžiau aš. Prieš porą metų ją persodinau į kitą vietą, o pernai virsdamas žvyro sietas sužeidė kamieną. Pasinaudojau Sauliaus kažkam duotu patarimu ir nukirpau apatines šakas. Pats nustebau, kaip greit obelaitė atsigavo.
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Metų suvestinė. Džiaugsmai ir klaidos

Post by Vėjai »

Laimi, labai tiesmukai viską supranti. Nėra mano darže jokių drąstiškų pasikeitimų, karų , marų ir tragedijų. Žolę aplink daržą pjaunu, nes reikia mulčio. Tik pjaunu dalgiu. Daug kas labai gerai užaugo ir tebeauga ir tikrai esu patenkinta.Tik pomidorai - nulinis rezultatas. Bulvės nors ir krito nuo maro, bet jos didelės ir jų pakankamai.
Bet vis tiek nesutinku, kad daržininkais savo veiksmais gali tiek įtakoti ekosistemą ar gamtos reiškinius, kad visiems laikams neliktų ligų ir susireguliuotų vadinami "kenkėjų antplūdžai".
Mūsų daržai ir sodai nėra ir nepasidarys kažkokios izoliuotos nuo visko idealios sistemos. Tiesiog gamtoje to nebūna. Povilas gerai pastebėjo, kad vienais metais vienos gėlės gražesnės, kitais kitos. Vienais būna puikus vienų daržovių, kitais kitų derlius. Siekiam įvairovės ir natūralumo, o susikuriam kažkokius nepajudinamus postulatus ir baksnojam kiekvienam nors truputį abejojančiam. Tiesiog nenoriu, kad forume būtų bijoma ir prasižioti apie bėdas ir nesėkmes. Nebebus diskusijos ir nebus atradimų. Gerai ir teisingai suprasti visas GŽ subtilybes yra viena, o įvykdyti viską idealiai ir dar konkrečioj situacijoj yra pakankamai sudėtinga. Ir gali nepavykti visai ne dėl žmogaus kaltės.
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Metų suvestinė. Džiaugsmai ir klaidos

Post by Vėjai »

O dabar apie pasiekimus. Labai pavyko mano apsiskaičiuoti "konvejeriniai sėjimai". Morkas, burokėlius, žirnius, kalafijorus, kaliaropes sėjau mažiausiai tris kartus - ankstyviausius, vasarinius ir žiemai. Salotas, rukolas, krapus sėju pastoviai, kai tik atsilaisvina plotelis. Visą laiką turiu šviežių, neperaugusių salotų, krapų ir turėsiu dar ilgai. Vakar pasodinau jau stipriai paaugusius trumpos vegetacijos kalafijorų daigus. Dar nedideli ir žieminiai kopūstai. Patikrinsiu ar spės užaugti. O sąlygos kopūstiniams antroj vasaros pusėj jau geresnės, nes ne taip karšta.
Sunkiai dygo morkos, bet sudygusios dabar auga labai gerai. Visai nesudygo pastarnokai ir gelteklės.
Šparaginės pupelės, salierai, moliūgai, kukurūzai, saulėgrąžos, ridikai auga puikiai. Gerai augo ir maži ploteliai pabandymui pasėtų lęšių ir avinžirnių. Bet kitamet nebežaisiu, nes norint jų turėti gausiai, reikia auginti kaip javus - didesnį plotą.
Puikiai auga visi prieskoniniai ir mėtos, melisos, katžolės, lofantai, raudonėliai. Padariau jiems atskirus rėmintus plotelius ir kiekvienam pagal poreikį "sukūriau" dirvą. Tiesiog biotopinė žemdirbystė.
Sodas ir uogynai vis dar vystymosi stadijoje, rezultatai bus ne taip greit.
Sėkmingai daržininkystei reikia gerų pradinių žinių ir praktikos. Visi, kas pradeda daržininkauti pagal GŽ jau turėdami gerą tradicinę patirtį, visada yra pranešesni ir jiems geriau sekasi.
Kol visko išmokau nuo nulio, ir džiaugiausi bet kokiu rezultatu , buvo lengviau. Dabar, kai tikrai turiu tikslą užsiauginti visko pakankamai savo šeimai, o tenka dirbti visai vienai, be pagalbinės komandos, galiu pasakyti, kad tai pakankamai sunku. O dar reikia ir pagaminti maistą ir paruošti žiemos atsargas. Kartais atrodo, kad tik dėl to pilvo ir gyveni, nes kitiems interesams jau visiškai nelieka laiko ir jėgų.
Kitamet mažinsiu įvairovę ir nebesodinsiu visokių egzotikų pabandymui ir bandysiu rasti balansą tarp darbo kiekio ir rezultato. Aš gyvenu visą laiką prie daržo ir tai ne visada laiku suspėju padaryti kas būtina. O kaip atvažiuojantys tik retkarčiais?
Bruknė

Re: Metų suvestinė. Džiaugsmai ir klaidos

Post by Bruknė »

Šiemet turėjau retą galimybę sodyboje būti nuolat nuo pat pavasario iki dabar. Galiu pasakyti, kad tai buvo didžiausias šio sezono džiaugsmas, nes turėjau progą pamatyti, pasigrožėti, atrasti, užuosti viską, kas sodyboje auga, žydi ir apskritai vyksta. Nuostabūs patyrimai :) tai ne savaitgaliniai priešokiai, kai atvažiuoji kelioms dienoms ir nežinai, ko griebtis.
Apie sodininkystę neturiu ko dar pasakyti, daugiau - apie daržą. Prisipažinau, kad vistik sėjimo/sodinimo schemą kitais metais reikės kur kas geriau apgalvoti. Daug ką susodinau per tankiai, nė nenumaniau, kad brokoliai ir kalafiorai užaugs iki pažastų, morkoms parinkau visiškai netinkamą vietą, nesudygo gelteklės, o pastarnokai, pasėti balandžio pradžioje, vos birželį pradėjo lapelius rodyti. Nepavyko užsiauginti žirnių - sėklos nedygo, kaip ir daugelio kitų daržovių, teko vis atsėjinėti, daug žirniukų nusinešė žemėje urvelius turintys gyvūnai. Rudųjų žirnių, gautų per seminarą, nesuvaldžiau, nes augo ilgi ir gausūs, dauguma buvo sukirmiję. Vos šoko negavau, kai rinkau mulčiuje iš lupenų sudygusias bulves :D (beje, pririnkau gerą puskibirį), nes krapštant bulves, kažkas garsiai sušnypštė ir greitai palindo po kita mulčio krūvele. Manau, žaltys, tad dabar jau darže elgiuosi kiek atsargiau ;). Kukurūzai, saulėgrąžos, šparaginės, cukinijos auga, moliūgai puikiausiai 100 proc. sudygo, gausiai žydėjo ir žydi, bet vaisius užmezgė vos du, kažin, ar spės ir jie užaugti. Atradau mangoldus, gal kiek padauginau prisėti, bet ir gražu, ir skanu. Labai buvo gaila pomidorų, bulvės irgi nurudo, kaip, beje, pas daugelį kaimynų. Nurinkom, po šiaudais buvo baisi molio purvynė, derlius kiekiu menkas, iš vienos bulvės išaugo dvi arba trys, bet... didelės :D Kitąmet gal bus geriau. Pomidorus nuroviau beveik visus, liko tik tie, kur pasodinti pievoje. Šie irgi ruduoja, bet dar laikosi, stebiu, kiek laiko jiems pavyks išsilaikyti.
Naudojausi Vėjų atsėjimo schema, kuri buvo labai informatyvi ir puiki, bet.... matyt, Saulius buvo teisus, sakydamas, kad viską reikia valgyti tada, kai tam ateina laikas. Jei ridikėliai - ankstyvo pavasario daržovė, tai juos ir reikia valgyti anksti pavasarį. Taip pat ir salotas. Vėliau užaugintų jau niekas nebenorėjo, nes prisikirto iki soties, kai buvo patys skaniausi, o dabar jau nori agurkų ir pomidorų, šveičia kalafiorus. Atsivalgys šitų, ateis laikas morkoms, kopūstams ir t.t...... kitąmet teks paplanuoti ir mažesnius kiekius, sėti tiek, kiek reikia. Žiemai irgi nusprendėm ruošti labai nedaug daržovių atsargų. Truputį pasišaldysim, kažką pasiraugsim ir tiek.
Kai po tvankumos periodo, numarinusio pomidorus, nedrįsau ant permirkusių lysvių dėti žolės, sudėjau ją gėlėms. Joms patiko, ilgai vietoje stovėję jurginukai ėmė stypti į viršų ir krauti žiedus. Piliarožės pirmąkart žydi taip ilgai ir vis dar krauna žiedus. Medžio drožlių ir trupintų klevo lapų mišiniu dar anksčiau iš pavasario užmulčiavau kitus darželius - gėlėms patiko. O aš atradau, kad mulčio sluoksnis iš gluosnio lapų ir trapių šakelių sluoksniuojant su pjauta žole puikiai praleidžia orą. Be to, sudžiūvę gluosnio lapai gerokai patamsėja, tad galima laikyti tamsiuoju mulčiu.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Metų suvestinė. Džiaugsmai ir klaidos

Post by saulius »

Pomidorai vis dar kažkaip laikosi. Orai tokie, kad nesirgt jiems būtų tiesiog griekas :D. Apatiniai vaisiai prigriebti puvinio, viršutiniai sveiki, viršūnės daugelio sveikos, auga ir žaliuoja.
Deja, nors teoriškai viską lyg apskaičiuoji, klimato sąlygos gali padaryt savo. Nu taip jau netinka pomidorams šiemetė vasara, kad tik geriausiomis sąlygomis (atvirose, gerai vėjo prapučiamose vietose, lengvose dirvose, retai susodinti) jie išliko sveiki ir gerai dera. Taigi yra ir šiais, ypatingai nepalankiais pomidorams metais sveikų augalų, visiškai sveikų. Reiškia, GŽ leidžia net nepalankiomis sąlygomis pasiekt gero rezultato, jei paisoma ne tik "Sauliaus pažado, kad mulčiuoti nesirgs", bet ir domimasi augalų prigimtiniais poreikiais. Kas čia kažkur rašė, kad aš kažką žadėjau... Kaip nesinori, kad GŽ virstų religija, kur kiekvienas ausis įtempęs klausytų nesvarbu kieno, laikomo autoritetu, patarimų ir pažadų ir jais tikėtų, nesuprasdamas procesų esmės ir net į ją nesigilindamas. Ir kaip norisi, kad kiekvienas pagal savo konkrečias sąlygas, konkrečią situaciją priimtų sprendimus ir pasirinktų tik jam tinkamus auginimo būdus. Tada ir mano pažadas galios- jeigu kiekvienai kultūrai bus parenkama geriausia vieta, pritaikoma geriausia agrotechnika, jei bus kas nors daroma ne dėl to, kad "Saulius taip sakė", o dėl to, kad taip tikrai yra geriau. GŽ ūkininkui labai svarbu sisteminis mąstymas. Be jo- niekur. Turit matyt ne atskirus savo pomidorus, o visą visumą, kurioje pomidorai užima labai jau nežymią vietą, tada suprast ir pasirinkt teisingus darbo metodus bus lengviau. Ir tai nereiškia, kad pasiseks ;). Mes šiemet neturėjom pasirinkimo, sodinom pomidorus užuovėjoj, tankiai, todėl fitoftorozė esant didelei drėgmei- logiška viso šito pabaiga :D.
Saulius Jasionis
laima
Posts: 23
Joined: Sat Jan 29, 2011 9:56 pm
Contact:

Re: Metų suvestinė. Džiaugsmai ir klaidos

Post by laima »

Sauliau, galiu tik patvirtinti ka sakai.
Mano sodyboje dirva smelinga. 3 pomidorus pasodinau i pieva pabandymui pusantro metro vienas nuo kito. Tik is siaurines puses uzuoveja. Auga dideli alyvu krumai. Mulciavau nestorai, nes dregmes tikrai uzteko. Antradieni buvau sodyboje ir nurinkau nuo ju vaisius. Pomidorai sveiki. Sodinau lauko pomidorus.
Kitus 6 daigus sodinau i darza kitoje vietoje. Taip pat mulciavau. Ant ju pastebejau rudas demes, bet vaisiai dar ligos nepaliesti. Skanus puikus pomidorai.
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Metų suvestinė. Džiaugsmai ir klaidos

Post by Vėjai »

Teisybė, kad geriausiais variantas bandyti sodinti tas pačias daržoves keliose vietose. Gal kokia ir pasirodys geriausia tos vasaros sąlygomis.
Po šio sezono dažnų nesėkmių su pomidorais, dabar visi rašo apie gerą vėdinimąsi tarp augalų, prapūtimus ir t.t. O kaip CO2 ? Vis buvo kalbama kaip čia neleisti vėjui išpūsti jo iš pažemės. Gal atsimenat buvo net toks brėžinukas kažkokioj temoj - lysvė aprėminta kokiu 1,2 m aukščio polietileno plėvele, tik stogo nėra. Kažkaip nebuvo griežtai sukritikuotas toks variantas. Aš, tada dar visai žalia GŽ, pagalvojau, kad sušus ten viskas ir kaip tokią lysvę prieiti pamulčiuoti. Kodėl tai prisiminiau? Todėl , kad bet kokius GŽ dėsnius, taisykles, kitų patirtį ir patarimus, reikia būtinai "pervirškinti" savo galva ir gerai pagalvoti ar tiks tavo sklypo, tavo daržo dirvos sąlygoms. "Smėlininkas" traukys pečiais, ko tam "molininkui" kažas nepavyksta, juk viskas taip elementaru. Tiesiog reikia pradėti jausti savo sklypą, o ne mechaniškai daryti ką kas, kad ir didžiausias autoritetas, pasakė.
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Metų suvestinė. Džiaugsmai ir klaidos

Post by Laimis Žmuida »

Po šio sezono dažnų nesėkmių su pomidorais, dabar visi rašo apie gerą vėdinimąsi tarp augalų, prapūtimus ir t.t. O kaip CO2 ? Vis buvo kalbama kaip čia neleisti vėjui išpūsti jo iš pažemės. Gal atsimenat buvo net toks brėžinukas kažkokioj temoj - lysvė aprėminta kokiu 1,2 m aukščio polietileno plėvele, tik stogo nėra.
Na, pomidorams būtų gerai, kad vėdintųsi lapai ir stiebai, o nesivėdintų prie šaknų. To galima pasiekti su mulčio sluoksniu dideliu. Jame vėjas nepučia, o virš jo gali pūsti.
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Metų suvestinė. Džiaugsmai ir klaidos

Post by Mama Smilga »

Kai forumą užtvindė ašaros dėl pomidorų, parašiau seną apdulkėjusią "tradicinių" tiesą apie santykinę oro drėgmę ir grybines ligas. Na, tada jau "visi rašo". O kad rašiau, jog birželį grybinių ligų protrūkio nebūna, tad galima palepint tarp sienelių arba po priedanga?(irgi tradicinės žinios). Pradinukų pomidorų 14 psl. Niekas nematė?

Išvados dvi:
1.Vis dėlto pirma pasiskaitom tradicinės žemdirbystės.
2. Forume skaitom kiekvieną eilutę, o ne kas antrą.
Post Reply

Return to “Pasiekimai”