Maisto gamybos receptai

Moderatoriai: Mama Smilga, dage, saulius

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė dage » Ket Rgp 25, 2011 9:09 am

Naudoju elektrinę džiovyklę, džiovinu slyvas, obuolius, kriaušes, abrikosus, pomidorus, žoles, uogas, grybus. Išdžiūna gerai, o dėl vitaminų ar kitų medžiagų negaliu pasakyti, nesu specas.
Dalia
dage
 
Pranešimai: 542
Užsiregistravo: Pen Geg 20, 2011 3:07 pm
Miestas: Kaunas

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė vigintas » Ket Rgp 25, 2011 9:55 am

Dziovinimo tematikoje labai svarbi fermentacijos tema, priskink zemuogiu lapu ir isdziovin, veliau uzplikyk is ju arbata. o kitu lapu sauja fermentuok pries dziovinant, sudeliok lapelius ant lininio audinio, stipriai susuk ir suspausk kartu su audiniu, pridenk kokiu juodu dalyku (pvz plevele) ir padek ant palanges pietu puseje 2-3 dienoms, lapai turi pajuoduoti, vyksta mikrobu darbas juose :) po to fermentuotus lapus isdziovink ir uzplikyk vandeniu.... ir labai lengvai pradesi skirti kur sudas kur bandele :)
vigintas
 
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: Ant Bir 15, 2010 11:52 am

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė dage » Ket Rgp 25, 2011 10:14 am

Ačiū, būtinai išbandysiu, kažkaip iki šiol labai nesigilinau, o , pasirodo, vertėtų:)
Dalia
dage
 
Pranešimai: 542
Užsiregistravo: Pen Geg 20, 2011 3:07 pm
Miestas: Kaunas

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė Audronė » Ket Rgp 25, 2011 10:17 am

Ačiū Vygintui.
Audronė
 
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: Ant Rgp 31, 2010 9:49 am
Miestas: Vilnius- Daugirdiškės (Trakų raj.)

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė lugne » Tre Rgs 14, 2011 9:07 pm

Gavau dovanų tikro kiauliuko tikros nugarinės šmotelį. Norėčiau susivytint, gal kas kokį patarimą mesteltų ;) Kaip darot. Aš laikydavau sūryme kelias paras, po to džiovindavau, bet kad paskui druska iš mėsos sunkiasi...
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė saulius » Tre Rgs 14, 2011 9:33 pm

Nereikia sūryme mirkyt, o jei mirkai- reikia sūrymą daryt nesūrų. Bet galima ir paprasčiau- tiesiog įtrint druska su prieskoniais. Kilogramui mėsos- kaupinas šaukštas druskos ir tiek pat cukraus, prieskonių pagal skonį. Palaikyt kokią savaitę pavartant ir galima vytint.
O senoviškesnis kumpių receptas mūsų giminėj buvo panašiai toks (jau neatsimenu tikslių proporcijų, bet teko taip daryt). Pirmiausia kumpis įtrinamas druska su cukrumi ir palaikomas tris dienas. Tada išverdamas sūrymas iš druskos, pipirų, lapelių ir pan. Pagal skonį, kaip sūroka sriuba. Kumpis merkiamas į sūrymą, laikomas savaitę. Tada išimamas, pakabinamas, nuvarvinamas. Kai nuvarva dar gerai nušluostomas, įvyniojamas šį skudurą ir stipriai suveržiamas šniūru. Tada pakabinamas ir apdžiovinamas.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė saulius » Tre Rgs 14, 2011 9:36 pm

Dabar mes vytinam tik žvėrieną, nes kiaulienos geros neįmanoma gaut. Su ja paprasčiau: įtrini druska su cukrumi, palaikai tris dienas ir pakabini. Ji nevandeninga, todėl niekas nesugenda. Ir visai be druskos gerai suvysta.
Tiesa, kiaulienos kumpio skonis labai skiriasi nuo kiaulės apdorojimo. Jei kiaulė iš skerdyklos, plikyta- skanaus kumpio niekaip nepadarysi, turi būt svilyta.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė lugne » Ket Rgs 15, 2011 4:41 pm

Dėkui, aš ir turiu svilytą, tai vadinas gerai. Nežinojau tokių plonybių. Einu sūdyt :D
Jurga Stoškutė
lugne
 
Pranešimai: 1444
Užsiregistravo: Pen Bal 10, 2009 1:54 pm
Miestas: Marcinkonys, Varėnos raj.

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė saulius » Šeš Rgs 17, 2011 8:11 pm

Šiandie močiutė papasakojo kaip jų namuose prieš karą ruošdavo stirnieną, gal kam pravers.
Kumpį gerai išvirdavo, vandenį išpildavo paršam, o mėsą supjaustydavo smulkiai, kaip guliašui. Tada į špyžinį puodą dėdavo sluoksnelį mėsos, sluoksnelį bulvių riekutėmis, pjaustytų svogūnų, pipirų, lapelių. Toliau vėl eilutė ta pačia tvarka. Ir taip iki puodo viršaus. Pabaigos prispirgindavo skarvadą smulkiai supjaustytų lašinių ir viską supildavo ant viršaus. Puodą kišdavo į bebaigiantį kūrentis duonkepį kelioms valandoms. Viskas, skanaus :D.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

Re: Maisto gamybos receptai

Standartinė saulius » Šeš Rgs 17, 2011 8:16 pm

Beje, kad tokiu būdu, senų maisto gamybos receptų rinkimu ir rašymu, prisidėt prie forumo gerovės- tikrai nereikia jokios patirties daržininkystėj. O reikalas reikalingas, net labai. Yra gi įvairūs rauginimai, pieno produktų receptai, kumpiai, dešros, skilandžiai... Gi tuoj nebus, jau vienetai žmonių atsimena kaip tą daryt. O gi čia šimtametė ar net tūkstantmetė žmonių patirtis- lobis, kurį praradę jau neiškapstysim iš niekur.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
 
Pranešimai: 8592
Užsiregistravo: Ket Spa 09, 2008 3:02 pm

AnkstesnisKitas

Grįžti į Maisto gamyba ir konservavimas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių