Maisto gamybos receptai
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Re: Maisto gamybos receptai
Dziovinimo tematikoje labai svarbi fermentacijos tema, priskink zemuogiu lapu ir isdziovin, veliau uzplikyk is ju arbata. o kitu lapu sauja fermentuok pries dziovinant, sudeliok lapelius ant lininio audinio, stipriai susuk ir suspausk kartu su audiniu, pridenk kokiu juodu dalyku (pvz plevele) ir padek ant palanges pietu puseje 2-3 dienoms, lapai turi pajuoduoti, vyksta mikrobu darbas juose po to fermentuotus lapus isdziovink ir uzplikyk vandeniu.... ir labai lengvai pradesi skirti kur sudas kur bandele
Re: Maisto gamybos receptai
Gavau dovanų tikro kiauliuko tikros nugarinės šmotelį. Norėčiau susivytint, gal kas kokį patarimą mesteltų Kaip darot. Aš laikydavau sūryme kelias paras, po to džiovindavau, bet kad paskui druska iš mėsos sunkiasi...
Jurga Stoškutė
Re: Maisto gamybos receptai
Nereikia sūryme mirkyt, o jei mirkai- reikia sūrymą daryt nesūrų. Bet galima ir paprasčiau- tiesiog įtrint druska su prieskoniais. Kilogramui mėsos- kaupinas šaukštas druskos ir tiek pat cukraus, prieskonių pagal skonį. Palaikyt kokią savaitę pavartant ir galima vytint.
O senoviškesnis kumpių receptas mūsų giminėj buvo panašiai toks (jau neatsimenu tikslių proporcijų, bet teko taip daryt). Pirmiausia kumpis įtrinamas druska su cukrumi ir palaikomas tris dienas. Tada išverdamas sūrymas iš druskos, pipirų, lapelių ir pan. Pagal skonį, kaip sūroka sriuba. Kumpis merkiamas į sūrymą, laikomas savaitę. Tada išimamas, pakabinamas, nuvarvinamas. Kai nuvarva dar gerai nušluostomas, įvyniojamas šį skudurą ir stipriai suveržiamas šniūru. Tada pakabinamas ir apdžiovinamas.
O senoviškesnis kumpių receptas mūsų giminėj buvo panašiai toks (jau neatsimenu tikslių proporcijų, bet teko taip daryt). Pirmiausia kumpis įtrinamas druska su cukrumi ir palaikomas tris dienas. Tada išverdamas sūrymas iš druskos, pipirų, lapelių ir pan. Pagal skonį, kaip sūroka sriuba. Kumpis merkiamas į sūrymą, laikomas savaitę. Tada išimamas, pakabinamas, nuvarvinamas. Kai nuvarva dar gerai nušluostomas, įvyniojamas šį skudurą ir stipriai suveržiamas šniūru. Tada pakabinamas ir apdžiovinamas.
Saulius Jasionis
Re: Maisto gamybos receptai
Dabar mes vytinam tik žvėrieną, nes kiaulienos geros neįmanoma gaut. Su ja paprasčiau: įtrini druska su cukrumi, palaikai tris dienas ir pakabini. Ji nevandeninga, todėl niekas nesugenda. Ir visai be druskos gerai suvysta.
Tiesa, kiaulienos kumpio skonis labai skiriasi nuo kiaulės apdorojimo. Jei kiaulė iš skerdyklos, plikyta- skanaus kumpio niekaip nepadarysi, turi būt svilyta.
Tiesa, kiaulienos kumpio skonis labai skiriasi nuo kiaulės apdorojimo. Jei kiaulė iš skerdyklos, plikyta- skanaus kumpio niekaip nepadarysi, turi būt svilyta.
Saulius Jasionis
Re: Maisto gamybos receptai
Dėkui, aš ir turiu svilytą, tai vadinas gerai. Nežinojau tokių plonybių. Einu sūdyt
Jurga Stoškutė
Re: Maisto gamybos receptai
Šiandie močiutė papasakojo kaip jų namuose prieš karą ruošdavo stirnieną, gal kam pravers.
Kumpį gerai išvirdavo, vandenį išpildavo paršam, o mėsą supjaustydavo smulkiai, kaip guliašui. Tada į špyžinį puodą dėdavo sluoksnelį mėsos, sluoksnelį bulvių riekutėmis, pjaustytų svogūnų, pipirų, lapelių. Toliau vėl eilutė ta pačia tvarka. Ir taip iki puodo viršaus. Pabaigos prispirgindavo skarvadą smulkiai supjaustytų lašinių ir viską supildavo ant viršaus. Puodą kišdavo į bebaigiantį kūrentis duonkepį kelioms valandoms. Viskas, skanaus .
Kumpį gerai išvirdavo, vandenį išpildavo paršam, o mėsą supjaustydavo smulkiai, kaip guliašui. Tada į špyžinį puodą dėdavo sluoksnelį mėsos, sluoksnelį bulvių riekutėmis, pjaustytų svogūnų, pipirų, lapelių. Toliau vėl eilutė ta pačia tvarka. Ir taip iki puodo viršaus. Pabaigos prispirgindavo skarvadą smulkiai supjaustytų lašinių ir viską supildavo ant viršaus. Puodą kišdavo į bebaigiantį kūrentis duonkepį kelioms valandoms. Viskas, skanaus .
Saulius Jasionis
Re: Maisto gamybos receptai
Beje, kad tokiu būdu, senų maisto gamybos receptų rinkimu ir rašymu, prisidėt prie forumo gerovės- tikrai nereikia jokios patirties daržininkystėj. O reikalas reikalingas, net labai. Yra gi įvairūs rauginimai, pieno produktų receptai, kumpiai, dešros, skilandžiai... Gi tuoj nebus, jau vienetai žmonių atsimena kaip tą daryt. O gi čia šimtametė ar net tūkstantmetė žmonių patirtis- lobis, kurį praradę jau neiškapstysim iš niekur.
Saulius Jasionis
Re: Maisto gamybos receptai
Dar apie kiaulienos ruošimą atsargai. Jokios dešros, kumpiai laikymui ir skilandžiai nebuvo daromi iš bekonų- paršas turi būt bent pusantrų metų amžiaus, jo mėsa mažiau vandeninga, geriau laikosi. Ir šiaip senesnio gyvulio mėsa vertingesnė, negu jauno. Taigi, GŽ paršininkai turėtų įsidėmėt, kad gyvulukai turėtų pagyvent kuo ilgiau, kad nauda iš jų būtų didesnė.
Saulius Jasionis
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Maisto gamybos receptai
O skilandis, pripažintasis tautinis paveldas, buvo skaninamas ne česnaku, o dirvinės čiužutės sėklomis.
Re: Maisto gamybos receptai
O gal žinot kas dar prisimena kaip buvo daromas skilandis, išskyrus V.Sako aprašytą receptą? Nes tautinis paveldas tai pripažintas, bet kad jo niekur nėra .
Saulius Jasionis