Medžių apsaugojimas/apsisaugojimas žiemą

Girdėtos, skaitytos ir mūsų pačių atrastos bei išbandytos augalų auginimo ir dirvožemio priežiūros technologijos

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Gabriele
Posts: 121
Joined: Fri Dec 12, 2008 9:59 pm
Contact:

Medžių apsaugojimas/apsisaugojimas žiemą

Post by Gabriele »

Vaidužė wrote:Sveiki,
artėja šaltasis metų laikas.
Preitais metais nupurškėm medelius visus visokiu karciu prieskoniu nuoviru, padejo, medeliai 99% visi sveiki buvo, tik jazminui virsuneles nukramte. Bet pasidarbavo pavasari negraziai, nulupinejo zieveles nemazai kam. Tada vel nupurskem, bet kazkodel nepadejo. Vasara ir kramte.
Arteja ruduo. Kokius budus ekologiskus esate Jus isbande?
Zinau, kad labai svarbu nebijoti,nes baime prisaukia, tai nebijojau ziema - visi sveiki buvo, nebijojau pavasari - nelabai visi.
:)
Laimis Žmuida wrote:Aš tai vis naudoju zuikbaidį. Nu nerealiai veikia. Didelį kiekį medelių krūmelių nutepu, kurių niekaip negalėčiau aprišti, nes jų begalės ir jie labai mažiukai.

Zuikbaidis padeda ir nuo pelių, ir nuo stirnų, ir nuo zuikių, ir nuo kitų graužikų.

Kai kas nenori vartoti zuikbaidžio, nes į jo sudėtį įeina žuvų taukai. Bet mano manymu, tai yra žuvų pramonės atlieka ir ją galime naudoti kol ta pramonė veikia.
saulius wrote:O kur jį parduoda? Ir tikrai niekas nenugriauš jai patepsiu? Kiek laiko veikia? Nes jau galvojau aptvert medelius žiemai, kad rami galva būtų, bet gal reiktų pabandyt tą zuikbaidį, jeigu toks gera.
Laimis Žmuida wrote:Vat deja jo jau nebeparduoda pora metų. Reikia pačiam pasigaminti. O gaminamas jis yra iš Herbacero ir žuvų taukų. Abu šiuos dalykus parduoda veterinarijos vaistinėse. Buvau keliose veterinarijos vaistinėse ir pardavėjos kurse. Paprašius zuikbaidžio jos atsako, kad jau negamina, bet jūs galite pasigaminti jį patys iš to ir to.

Nu o nenugriaužia tai beveik 100 procentų. Turbūt pabando, o paskui jau ir nuo kvapo apeina augaliukus ratu. Patepti reikia šakeles ar kamieną kas 15 cm po taškiuką. Daug tept negalima, nes kenkia augaliukui - oda toje vietoje sueižėja. Tepalas riebus laikosi ant kamieno metus laiko. Tai visus metus augalai apsaugoti. O rudenį vėl reikia iš naujo tepti.

Aš du hektarus medelių patepu su viena pakuote herbacero ir viena pakuote žuvų taukų. Žuvų taukų beje daug lieka. Todėl galim susimesti ir tryse vieną pakuotę naudoti.

Veterinarijos vaistinė yra viena senamiesty prie Skalsos, kita prie stoties, trečia prie Kalniečių prekybos centro, už turgaus dar paeit reik.
saulius wrote:Viskas aišku. Tik va su tais žievės pažeidimais nelabai gerai. Gal reikia ką nors sugalvot, pavyzdžiui tą vietą apvyniot kokiu popierium ar skuduru, o jau ant jo tepti, kad nesiliestų su žieve.
Vaidužė wrote:TAi tas tepalas labai neskaniai kvepia, del to nekramto?
Ir kas tas Herbaceras? Kas mazdaug ieina i Jo sudeti?
Laimis Žmuida wrote:HERBAcero sudėtis:

etakridino laktatas 1 g
kraujažolės spiritinės ištraukos (1:3) 7,5 g
salicilo rūgštis 3 g
metilo salicilatas 2 g
mėtų aliejus 1 g
bičių vaškas 1 g
tepalinis užpildas iki 100 g
Vaidužė wrote:o kokie negerumai del suskeldejusios zieves? Ir kuom geriau apristi, nes kiek pamenu, mociute sake, kad kazkom negalima, nes gali nuo dregmes sulaikymo, puti ta vieta.
saulius wrote:Aprišti galima bet kuo, svarbu, kad medžiaga kvėpuotų, t.y. praleistų orą. Polietilenu, žinoma, negerai. O suskeldėjusi žievė- vartai infekcijoms.
Vaidužė wrote:o pavyzdziui zole jei apristi? Apvynioti? Jei ji puti pradetu nuo dregmes, ar nebutu negerai?
:)
saulius wrote:Žole tai labai jau nepatogu, va ilgais šiaudais ar nendrėmis- kitas reikalas. O pūti tikrai nepradės, juk ne ant žemės guli.
Vaidužė wrote:O gal zinot kokia priemone, kaip padeti medeliams issigyditi nugriauzimus? Kai nugriauzia kas koki sona, o kartais ir vos neaplinkui, o medelis islieka gyvas, ir zaliuoja. KArtais nelabai stiprei zaliuoja... Ar eina kaip nors jam padeti uzsigydyti ta zaizda, ar ji isviso uzgys? Uzaugs zeve?
saulius wrote:Jei nugraužia žievę aplinkui kamieną- jau viskas, medis nudžius. Galima bandyt gelbėt skiepijant "tilteliu" kas moka. O jeigu nors kiek likę, yra senas ir garantuotas būdas. Padaryt košę iš molio ir karvės šūdo ir ta koše užtepti žaizdą. Tokia koše gydomos visos medžių žaizdos.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Pavasaris!

Post by saulius »

Galiu dar padaryt antireklamą zuikbaidžiui: gal apie du trečdalius skuduriukais su zuikbaidžiu aprištų kriaušių skiepų nugriaužė stirnos ir kiškiai. Bet ne visus kažkodėl... Žodžiu, visiškai pasitikėt šiuo preparatu neišeina, reikia galvot kažką gudresnio...
Saulius Jasionis
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Pavasaris!

Post by Laimis Žmuida »

Tai todėl, kad neteisingai naudojai zuikbaidį. Aprišo matai šakeles ir patepė skudurėlius. :) Zuikbaidžio instrukcijoje teigiama, kad reikia tepti pačias šakeles, o ne skudurėlius. ;) Pas mus tepant šakeles apsauga 100 procentų. Šiemet rišom irgi skudurėliais. Niekas neapgriaužta kas patepta, bet aš galvoju, kad čia veikia dar pernykštis zuikbaidis pateptas ant šakelių. Nes jis vis dar likęs, o zuikbaidžio instrukcijoje buvo rašoma, kad veikia du sezonus.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pavasaris!

Post by saulius »

Nu va, pasirodo pats kaltas... Zuikbaidis, reiškia, geras.
Saulius Jasionis
Gabriele
Posts: 121
Joined: Fri Dec 12, 2008 9:59 pm
Contact:

Re: Pavasaris!

Post by Gabriele »

Bet jei patepi pačias šakeles, tai nuėda zuikbaidis žievę. Kažkaip nebesinori.. Galima zuikbaidžio tept mažai, bet vis tiek, kažkaip nebeatrodo geras variantas. Šiemet tepėm skudurėlius, rudenį irgi nemanau, kad pačius augalus tepsim :) Linkstu prie minties, kad medeliai truputį paaugę ir gal reiks visai niekuo netept, palikt savieigai. :)

Kažkur buvau skaičius, gal kokiuose Rojaus soduose, kad moteris nupurškė visokių aitrių augalų, likusių prieskonių, pipirų tirpalu ir jai medelių nenugraužė.
Gabriele
Posts: 121
Joined: Fri Dec 12, 2008 9:59 pm
Contact:

Re: Pavasaris!

Post by Gabriele »

Va, radau :))

http://www.rojaussodai.lt/forumas/viewt ... highlight=
goda wrote:Jau kartą rašiau-vienintelis būdas,kai jau du metai stirnos,briedžiai,kiškiai nepadaro nuostolių-tai nupurkšt aštriu nuoviru iš pipirų,lauro lapų ir kitokių aštrių prieskonių.Vaismedžių raišiojimas eglišakiais nedavė rezultatų-net aprišus 1,5 m ilgio šakomis,nuėsdavo viską,kas būdavo išlindę,o dabar ramu-nugnyba vieną kitą smulkią šakutę,net nesimato kol atidžiai neapžiūri,ir viskas,turbūt ne itin skanu.
Raskis wrote:(...) kokio kiekio vandens reikia ir kiek tų prieskonių? Kiek krūmelių galima nupurkšti, pav., 10 l tokio marmalo?
KateKatinaite wrote:bet tai ir lietus nenuplauna? :shock:
goda wrote: (...) Aš tai marmaliūzinu iš akies,užpernai įsivaizdavau kad kaime yra visokių prieskonių,o paaiškėjo,kad tik mišinys agurkų konservavimui,ir dar nemaltų kvepiančių pipirų,tai iš šitų išviriau,gal 2 l,o po to atskiedžiau vandeniu iki 5 l.Gerai buvo,tik kelias smulkias šakeles nugnybo.Pernai tai kaip reikalas padariau-net raudonųjų pipirų įdėjau,po to bijojau kad neapdegintų,bet viskas gerai buvo.O apsipukščia daug medžių,apeini iš visų pusių,bet tenka eit kelis kartus,nes tą trucą išpilt gaila,tai ir purškalioku kol purkštuvas lieka tuščias.Tiesa,nepadeda vienam lazdynui,puntuko ir raudonlapio neliečia,o vianas kažkoks buvo įaugęs į serbentų ar agrastų kelmą,po to iškąstas ir tarp beržų pasodintas,nežinau koks jis,išdygęs iš kažkokios sėklos,bet šitą tai aptvarko gerai.Spėju,kad čia bebrų darbas,jie praktiškai kieme gyvena,bet kitų augalų tai neliečia
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pavasaris!

Post by saulius »

Aš dar pagalvojau, kad reikia sodint visko labai daug, kad žvėrys tiesiog nepajėgtų suėst :D
Saulius Jasionis
toltik

Re: Pavasaris!

Post by toltik »

Pernai buvo žiema šeipsau, o aš jokių zuikbaidžiu, stirnbaidžių ar žmogbaidžių nenaudoju. Palieku viską natūraliai savieigai. Na žinoma pas mane 8 ha pievų su vaismedžiais, sumoj gal iki kokio 1000 vnt. obelų ir kriaušių savaiminukų. Tai kiek čia gaunas grubiai po 100 vnt/ha. Na pernai tai truputį apgraužė daugiausia obelis, jų metūglius kai kuriuos per pus nuskabė (spėju, kad skaniausią dalį..), rimtai nukrimto tik vieną kitą, gal kokį 10 vnt. tai gaunasi tik 1%. Bet tai žiema nesunki buvo.
Šiais metais gerai išvizitavau pievas savo ir apžiūrėjau viską. Kaip reikian apgraužta gal koks 10% vaismedžių. Vėl daugiausia obelys - "kaip reikiant" tai reiškia kad iš metrinės obels liko pusės metro kuoliukas (tiek kiek po sniegu buvo). Vaikštinėjau ir stebėjausi - nugraužta be jokios suvokiamos sistemos, šalia viena visiškai suniokota, o šalimais kita net negrybštelta. Padariau kelias prielaidas: gali būti, kad gyvūnai atsirenka pagal skonį (saldesnes ar vitamingesnes) ar dar kažkokią tik jiems suvokiamą sistemą.
Arčiausiai namų (apie 100 metrų spinduliu) praktiškai nieko nepalietė, nors aobuolių iš po sniego tai po langais ateidavo stirnos.
Padariau išvadą (seniausiai tiesą sakant jau ją padaręs, dabar tik patvirtino), kad zuikbaidžiai visoki nereikalingi, reik pasirūpinti, kad visiems visko užtektų ir nebus problemų :).
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pavasaris!

Post by saulius »

Padariau išvadą (seniausiai tiesą sakant jau ją padaręs, dabar tik patvirtino), kad zuikbaidžiai visoki nereikalingi, reik pasirūpinti, kad visiems visko užtektų ir nebus problemų
Sutinku. Bet ne visi gali pasodint tūkstančius vaismedžių. Ką daryt tiems, kas sodininkauja mažesniam plote?
Saulius Jasionis
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Pavasaris!

Post by Laimis Žmuida »

Ne nu tai aišku, kad zuikbaidžiai nereikalingi. Bet jei esi naujakurys ir nieko neturi, o nori nors po 5 metų kažką turėti, tai nematau nieko blogo panaudoti zuikbaidį. Va kai jau visko turėsi pakankamai, tai žinoma naudoti zuikbaidį beprasmybė, bet jei sodini medelius, kad tau duotų vaisių, tai nieko tokio, kad tu juos ne tik pasodinai, bet dar ir prižiūrai, kad jie iš tikro ir atliktų funkciją, o ne būtų nugriaužti.

Kitaip sakant, jei augini medelius greitam derliui, tai tepi zuikbaidį, jei tau vis vien kada jie derės, tai tada gali netept. Apgriauš apgriauš, bet vis tiek kažkada ims derėt. Su šaknim gi neišgriaužia. :)
Post Reply

Return to “Technologijos”