Kaip nesugadinti GŽ maisto

Apie tai, kas mus žaloja, o kas - stiprina

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by lugne »

Kuo termiškai neapdorotas maistas pranašesnis? Kur žaliavalgystės stiprybė? Kas nutinka, kai maistą verdam? Galbūt iš teisingai užaugintų daržovių išsivirę troškinį, GŽ auginimas jau neturi prasmės ir užtenka tik nepilti pesticidų ir trąšų ir valgysim tos pačios kokybės troškinį?
Verdant maistą kinta baltymų struktūra, suyra kai kurios jungtys. Tai atrodytų turėtų būt lengviau virškint. Bet tuo pačiu baltymai sušoka į naujus darinius, panašiai kaip rauginant pieną atsiranda "grumstai". Tada gal jau sunkiau.
Dar valgant žalią maistą (nekaitintą daugiau nei 43? laipsniai) suvalgom daugybę fermentų (jie irgi baltymai) ir jų jau nereikia gaminti mūsų organizmui. Bet tie suvalgyti fermentai skrandyje veikiami druskos rūgšties ir toliau žarnyne suyra iki amino rūgščių arba amino rūgščių neilgų atkarpų iš kurių organizmas vėl gali sintetinti reikalingus fermentus?
Kas dar nutinka kaitinant maisto produktus?
Jurga Stoškutė
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by Mama Smilga »

Suyra neatsparūs karščiui vitaminai.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by saulius »

Neutralizuojamos kai kurios "negeros" aminorūgštys, pvz. kiaušinio baltyme, augaliniai toksinai (ypač sėklose). Todėl kai kuriuos produktus geriau valgyt virtus arba iš viso jų nevalgyt. Tie produktai atsiradę vėliau, kai virškinimo aparatas jau buvo susiformavęs.
Saulius Jasionis
pirtininkas
Posts: 317
Joined: Wed Aug 25, 2010 4:35 pm
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by pirtininkas »

"žalias" maistas (turiu omeny daržoves vaisius grūdus riešutus) turi savyje fermentų kurie patys "ištirpdo" maistą žarnyne, tuo tarpu termiškai apdorojant tie fermentai suyra, todėl ir atsiranda virškinimo problemų.
pirtininkas
Posts: 317
Joined: Wed Aug 25, 2010 4:35 pm
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by pirtininkas »

ŽaliasŽ obuolys susivirškina per 2-2.5 val, o tas pats keptas obuolys virškinasi 5-6 val....
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by Mama Smilga »

Valgomąsias sėklas daiginant, jose esantys inhibitoriai suyra. Kitokių blogų medžiagų gamtinėse arba GŽ sėklose nėra.
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by lugne »

[quote]"žalias" maistas (turiu omeny daržoves vaisius grūdus riešutus) turi savyje fermentų kurie patys "ištirpdo" maistą žarnyne, tuo tarpu termiškai apdorojant tie fermentai suyra, todėl ir atsiranda virškinimo problemų.[quote]
O tai ką šitų fermentų neveikia skrandžio sultys kaip visų kitų baltymų? :shock:
Jurga Stoškutė
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by lugne »

Neutralizuojamos kai kurios "negeros" aminorūgštys, pvz. kiaušinio baltyme,
ta prasme tampa neprieinamos dėl baltymo struktūros pasikeitimų? Reiškia dalis tokio maisto lieka nesuvirškinta? O ką reiškia negeros? Kai kurių aminorūgščių žmogaus organizmui nereikia?
Jurga Stoškutė
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by saulius »

Ai, atsiprašau, ne aminorūgštys. Kiaušinio baltyme yra proteinas ovomukoidas, kuris slopina kasos fermentą tripsiną. Tripsinas skaido baltymus. Todėl ovomukoidas, kad nesukeltų neigiamų pasėklmių, turi būt denatūruotas. http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanit ... /Kiausinis
Saulius Jasionis
kamala
Posts: 36
Joined: Mon May 24, 2010 11:46 am
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by kamala »

Sakyčiau mokslas, toks koks jis šiandien yra, tokių klausimų spresti negali.
Mokslas neivertina informacinės dalies maisto produktuose, o ji sakyčiau irgi pakankamai svarbi.
Informacija nusitrina verdant ar kepant, ir ne visada tai naudinga. Apdorojant mėsa tai naudinga, o daržoves tai gal ir ne.
Post Reply

Return to “Sveikata”