Kaip nesugadinti GŽ maisto

Apie tai, kas mus žaloja, o kas - stiprina

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

pirtininkas
Posts: 317
Joined: Wed Aug 25, 2010 4:35 pm
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by pirtininkas »

Gal kiek per stipriai pasakyta? Įdomu, kiek dienų pats mėsos nevalgei, kad taip stengiesi sau kažką įrodyt? ;) Turim mes forume ilgamečių vegetarų, bet kažkaip iš jų pusės negirdėt tokių skambių šūkių, tiesiog žmonės jau žino ką daro.
O dėl žmonių skaičiaus- visiškai sutinku. Jų galėtų būt dar trigubai daugiau, greičiau viską suėstų ir gal tada jau kai kurie pradėtų atsipeikėt.

aš mėsos - tikros - to kraujuoto dar nesustingusio lavono aplamai nei karto gyvenime nevalgiau - visą laiką teko kramtyt tik tam tikrus surogatus - kotletus, karbonadus ir pan - manau ir jūs nevalgote mėsos - neperkandate vištai ar zuikiui gerklės bei neplėšote dantimis kraujuotų zuikio vidurių.

man įdomu būtų pažiūrėt kaip čiukčių vaikai valgytų briedį neturėdami peilių...... ir aplamai netikiu kad jie sugebėtų bent jau perkasti elnio odą.


o dėl žmonių kiekio - klausimą užduosiu kitaip - kodėl karvių turi būti pusantro karto daugiau nei žmonių? ir dar klausimas - kiek dirbamos žemės reikia kad išmaitint tiek galvijų ( o kur dar kiaulės?).

vienas hektaras duoda apie 7 tūkst kg maistui tinkamos organikos (grūdų ar moliūgų ar pomidorų ir tt), tuo tarpu mėsos 1 ha duoda vidutiniškai 160 kg. įskaitant kad teisingai (monožaliavalgiškai o ne vegetariškai - t y nemaišant tarpusavyje vaisių daržovių ir termiškai jų neapdorojant) maitinantis reikia visai nedaug maisto - iki 500 gramų į dieną (realiai - 200-300 gramų) . vadinasi vienas hektaras gali išmaitinti apie 40 žmonių vienus metus. kitaip skaičiuojant - 2-2.5 aro gali PILNAI IŠMAITINTI vieną žmogų ištisus metus. todėl žmonų žemė gali išmaitint iki 20 milijardų NEDIDINANT dirbamos žemės ploto.
Žibutė
Posts: 468
Joined: Mon Sep 06, 2010 11:17 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by Žibutė »

Ramūnai, mums gi visa tai aišku. Laimi korporacijos ir verslo rykliai. Kolosaliais kiekiais grūdus sugeba išversti į vandenyną, kada pasaulyje badauja žmonės, kad nekristų maisto kainos. Tos tavo minimos karvutės maistui auginamos neįsivaizduojamai klaikiose sąlygose, kaip tos daniškos kiaulės Lietuvoje, maitinamos tik sintetizuotais pašarais. Pilnas internetas tokios informacijos, kas mąsto, tas randa.

Tu taip nesinervink, nieko pakol kas dar negalime šiandien pakeisti globaliais mąstais.

Bet mes bent dėl savęs, savo šeimos, savo giminės stengiamės keisti ir keistis ką galime patys. Pasaulje jau ritasi šita banga, ir vis daugiau žmonių ima sąmoningėti.
Pakol kas aš net nesiruošiu atsisakyti valgyti mėsą, bet kas bus po kelių metų nežinau. Ateitis parodys.

Būk geras, nepropoguok taip aršiai vegetarizmo ir žaliavalgystės.
Aš vegetariavau septynis metus, man tai ne naujiena. Bet kaip ir visur, šiame forume taip pat kiekvienas turime teisę į savą apsisprendimą - tu pasirinkai kas tinka ir patinka tau, kitiems skanus lašiako gabalas su cibuluku.

Ir visiems linkiu "skanaus". Image
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by saulius »

įdomu būtų pažiūrėt kaip čiukčių vaikai valgytų briedį neturėdami peilių.
Man irgi būtų įdomu ;). Kaip tu valgai moliūgą. Gerų dantų reikia cielo moliūgo žievei pragraužt ;). Matai, čiukčių vaikai dėl pakankamo cholesterolio kiekio turi gerai išsivysčiusias smegenis, tai gali pasdaryt įrankius, nebūtina taip jau be nieko, dantimis graužt ;).
O jei rimtai, visi tie skaičiavimai kiek reikia gramų vienam žmogui ir kiek ten užauga hektare grūdų ar moliūgų nieko nesako. Yra tokios sąvokos: evoliuciškai pasiteisinę mechanizmai ir atvirkščiai- nepasiteisinę. Žmonija gyvena ne tūkstantį ir ne dešimt tūkstančių metų, deja, tavo įkyriai propaguojamo mitybos modelio (kuriuo pats, matau, dar netiki) niekur nėra. Nesakau kad nebuvo, bet jei jis buvo- evoliuciškai nepasiteisino. Teorija- sausa šaka, kaip mėgsta sakyt vienas mūsų forumietis ;) Žmogui neužtenka savaitę pasimaitint moliūgais, kad galėtų pasakyt apie tokios mitybos gerumą. Kai valgydamas moliūgus nugyvensi garbingą amžių, būsi sveikas ir drūtas, užauginsi sveikus vaikus ir anūkus, taip pat besimaitinančius- va tada jau galima pradėt kažką kalbėt. O rimčiau kalbėt galima po keleto sveikų kartų. O kol kas- tai tik fanatizmas, niekuo neparemtas. Nepyk ;).
Saulius Jasionis
vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by vigintas »

Visi tie lozungai ir idejos, kad maitintis reikia nedaug, zaliai ir panasiai turi labai rimta socialini aspekta. Pradzioje jos buvo sugalvotos indijoje, bet valdantis sluoksnis nesusivalde ir gavo simtus milijonu absoliuciu ubagu, ten net nera lusnynu, tiesiog gatvese, pakelese minios visisku bedaliu. Tai Gandzio ir jo pasekeju idejos. Sekantys kas pritaike tokias idejas - Kinija, normaliai susivalde todel ir auga ju ekonomika, ten idejomis seka jau virs milijardo, valgo mazai, gyvena baisingoje spustyje, dirba labai daug, europieciai atvaziave i gamyklas pasirasineti sutarciu buna soke, baisingas kvapas, antisanitarija, 22 milijonu mieste nera net kanalizacijos, valgyti galima tik macdonalde, nes kitur pavalges atsiduri ligonineje. Dabar tos pacios idejos stipriai populiarinamos europojo, jav, na valdanciam sluoksniui tai labai tinkamos idejos. O pirtininkas vienas is nemokamu ideologiniu pagalbininku, kagi veliava jam i rankas :) O 200 - 300 g maisto per para, zinai tai absoliutus briedas, pasiziurek filmuka koki apie Leningrado blokada, ten buvo toks maisto davinys civiliams, mire zmogeliukai kaip muses, nespejo lavonu rinkti is gatviu.
Taip, kad sekmes sporte ir asmeniniam gyvenime, ir sviesiu absoliucios vergijos ideju platinime :)
supermaximum
Posts: 137
Joined: Sun Jan 09, 2011 7:24 pm
Location: Kaunas
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by supermaximum »

Oho kokios karstos diskusijos :) Kaip tik vakar valgiau zalios mesos.. ale skanu velniskai... galvoju ar cia delto, kad naujametinis alkoholis dar veikia taip durnai, ar jau virstu i zvery? :)
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by nawjia »

Man labiausiai tas žodis lavonai patinka :)

Kai seilės tįsta iš alkio, bet įsitikinimai neleidžia...tenka save kažkaip atgrasinėti?

Štai vis kartojamas "argumentas" - be įrankių nepavalgysit. O jūs be rūbų čia išgyvensite? Be įrankių lysves susikalsite, namą susiręsite, vandens pasišildysite, kojines nusimegsite, knygą parašysite/paskaitysite, forume padiskutuosite, ugnį susikursite, lietų, sniegą ištversite, daržovę nusilupsite, vandens atsinešite?...ir t.t. ir pan.

Aklumas ir kurtumas yra juokingas. Jeigu norite argumentuoti, ieškokite įrodymų (kurie įdomūs visiems), o ne tuščiai kas kartą švaistykitės jausminiais žodeliais ir fanatiška idėja nebesinaudoti jokiais įrankiais.

Dar kartą pakartosiu, įrodymai ir argumentai yra įdomios diskusijos esmė. Juos labai verta būtų išdėstyti vienoje vietoje kaip PRO ir CONTRA. Tegu niekada ir neprieisime vienos nuomonės (o kam ji mums? Kiekvienas yra savo gyvenimo šeimininkas ir turi skirtingus poreikius), tačiau pamatysime bendresnį vaizdą, kur yra mokslas, kur yra skirtingos jo išvados ir interpretacijos, o kur visiškas briedas.
`šėršė lia fam`
vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by vigintas »

Va mokslas tikrai labai geras dalykas :) Hirosima zinome kone visi, ten varpas skamba, o ar kas mane Nagasaki, ten numesta antra atomine bomba, vardan irodymu ir argumentu, net ziaurus JAV kariskiai priesinosi tokiai akcijai, jie pergale jau turejo, o mokslininkai nepagailejo net 60 000 savu karo belaisviu, ka cia jau kalbeti apie japonu vaikus ir senukus. Ir atsiprase viesai tik vienas mokslininkas, placiai zinomas Ensteinas, tiesioginiai eteryje atsiprase visu motinu, zmonu, vaiku kurie sudege Nagasakio sprogime. Mokslas tai jega, su savo argumentais ir faktais :)
O visokia zemes ukio chemizacija tai viso labo smulkmenele, pazvelgus i kitus stebetinus mokslo pasiekimus :)
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by nawjia »

Vigintai, tai kad mokslas yra naudojamas melui, propagandai, karui, religijai ar dar kam nekeičia to, kad jis gali pro mikroskopą pažiūrėti ir pamatyti bakterijos žiuželį arba amino rūgštis. Tai nekeičia nieko pasaulyje iš esmės (nes ugnis degina ir nežinant kaip tai veikia), tai tik yra bent kažkiek bendras vardiklis diskusijoje.

Tai kam tokiom nesąmonėm teršti kiekvieną forumą? Nesvarbu kas ką pasakė, tuoj pat ieškoma kliaučių ir pilamos paplavos.

Aš juk aiškiai pasakiau, kad surašius visus (taip pat ir tariamus) argumentus, galėtume bandyti atskirti, kur yra mokslinis faktas, o kur tik religinių guru prasimanymai. Jeigu taip nemanote, tai ir nerašykite, ir neskaitykite.

Aš tik išreiškiau savo norą, nes man įdomu, nes aš nepuolu į tikėjimus, kad taip ar kitaip - aš trokštu faktų, argumentų, noriu svarstyti, abejoti, diskutuoti ir susidaryti savo nuomonę. Nes jau gana tų lavoniškų epitetų - jeigu esam bent kiek susipratę žmonės, gal pradėkime bendrauti kontruktyviai.
`šėršė lia fam`
vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by vigintas »

As tau pateikiau konkrecius faktus ir argumentus, o tu puta paleidai :) Pirtininkas reiskia savo nuomone, as reiskiu savaja, Saulius savaja, tu savaja - kaip mums atrodo taip ir sakome ir nebutinai visi turi kalbeti pagal viena kurpaliu. Atai kur bus ta siekiama ivairove, ne tik pievose , bet ir mintyse :) O bendrai paemus ant isizeidusiu vandeni vezioja :) Su naujais metais, nusipypsok :)
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Kaip nesugadinti GŽ maisto

Post by nawjia »

Ok, galbūt aš rimtai nieko nesuprantu. Atrodymai yra iš ties subjektyvūs, diskusija čia neįmanoma, o man norėtųsi - tai kokių turite idėjų, Vigintai?

Aš labai dažnai šypsausi, bet taip pat manau, kad turiu teisę rimtai išsakyti savo rimtas mintis, nerimus, nepritarimą ar kritiką. Tą aš padariau, nes man jau visai nelinksma pastoviai klampoti po tokią košę.

Virtualiai yra sunku nuspėti rašančiojo žmogaus nuotaiką, tas tiesa. Ir ne vien todėl, kad nematai rašančiojo, bet ir todėl, kad spėjimas tokiu atveju yra dažnai savo asmeninių emocijų projekcija į tą nepažįstamąjį už ekrano. Na taip, šypsenėlės čia padeda, bet ši grafika labai jau bjauroja tekstą, tai nuo vilko ant meškos.

Grįžtant prie jūsų konkrečių faktų ir argumentų apie mokslą, Vigintai, pabandykime išsiaiškinti, kaip jie įneša ką nors vertingo į šią sudėtingą ir emocingą diskusiją? Ar jūsų įnašas ją palengvina? Susiaurina ir supaprastina kažkaip?
`šėršė lia fam`
Post Reply

Return to “Sveikata”