Maisto išsaugojimas per žiemą

Derliaus saugojimas: rūsys, kaupas, ledaunė

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Žibutė
Posts: 468
Joined: Mon Sep 06, 2010 11:17 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Post by Žibutė »

S1mas - mūsų šeima buvome 4 žmonės:
tėvai ir mes su sese.
Užtat nepirkdavo jokių pirktinių sulčių ar vaisvandenių - viskas buvo savos gamybos.

Tėvai turi nuosavą namą ir prie namų 15 a sklypas, plius papildomi išskiriami keliolika arų.

Vėjai, mano a-lia sode Atakalnyje (Vilniuje) yra nedidukas, bet nepaprastai šaltas rūsys. vasarą per pačius karščius ten eidavome atsivėdinti.
Jis įrengtas smėlingoje žemėje, sienos pastatytos iš pamatų blokų. Padaryti 2 ventiliaciniai kaminukai.

Tėvų rūsys po namu, jis iškastas molingoje (beje visiškai atitinkančioje Tavo situaciją) žemėje, irgi ant kalno, bet jis irgi niekada nebuvo labai šaltas. Vėsus - taip, bet tokios vėsumos kaip tas Antakalnio rūsys ten nebuvo niekada. Aš visą laiką maniau kad dėl to, jog po namu.
Vanduo toje vietovėje super giliai, nes kaimynai kasė šulinį, teko suleisti net kelioliką žiedų.

Seneliai turėjo bulvinę, ji buvo negili, bet labai "teisingai" vėsi. Atskiras pastatukas, pusiau įleistas į žemę.
Bet pas juos irgi žemė buvo molis. Raudonasis riebus molis, ir vėsu (net šalta)?...

Gal pabandyk paieškoti savo sklype - gal kur smėlingesnę vietą rasi, ir ten pasidaryti naują rūsį? O pagalbai manau kad talkas galima suorganizuoti vieni kitiems.
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Post by Vėjai »

Apie talkas net nekalbėkim - nėra sunkiau įgyvendinamo dalyko.

O rūsiui irgi turi būti ne tik tinkama, bet ir patogi pasiekti vieta. Tinkamiausia mano atveju yra labai toli nuo namo, pakalnėje, tai tokias sniegingas žiemas kaip dvi paskutinės aš negyvai nusiplūkčiau kol prisikasčiau iki to rūsio. O kaupų ir ledaunių sėkmė labai priklauso nuo to koks bus oras. Įvertinus daug pliusų, manau projektuosiu mini kamaros su mini rūsiu priestatą prie savo namo šiaurinės pusės. Dabar jau galiu viską apgalvoti iki detalių, nes tikrai žinau ko man reikia. Reiks dar išsiaiškinti daug techninių dalykų, bet tai būtų realiausias ir patogiausias man variantas.

Apie džiovinimą mane domina keli dalykai :
Kai džiovinam vaisius juos pjaustom ir labai padidinam oksiduotus paviršius. Obuoliai visi paruduoja juos veikia deguonis. Ar tai blogai, ar nereikia kreipti dėmesio?
Jei norim sudžiovinti uogas reikia aukštesnės temperatūros, nes jei džiovini žemesnėse temperatūrose pradeda rūgti.
Gal uogoms geriausia šaldymas. Liofilizacija laikoma dabar idealiausia uogų konservavimo rūšimi, bet ten irgi šaldymo procesas egzistuoja.
Visokias žoles geriausia džiovinti su visais stiebais ir apsaugojus nuo saulės ir šviesos. Kada atskirti lapus nuo stiebų, ir ar tai reikia daryti. Smulkinti visą kiekį, ar tik tiek kiek tuo metu reikia.

Dabar dėl informacijos tikslumo. Visur rašoma, kad sulą išlaikydavo iki rugiapjūtės bačkutėse. Užberdavo avižų, kurios sudygdavo ir padarydavo puikų dangtį. Lugne pati bandei užberti tų avižų. rašei , kad tau jos nuskendo suloje ir kas toliau? Tik viename informacijos šaltinyje pagaliau radau parašyta tiksliai, kaip tas yra daroma. Pasirodo suveldavo iš šiaudų tokį ploną "blyną" pagal bačkutės dydį. Šiauduose daug oro, "blynas" nenuskęsta ir tik ant jo berdavo avižas. Tai tikriausia tik tas vienas informacijos autorius TIKRAI matė kaip tai daroma ar, pabandęs tas avižas sudaiginti sulos paviršiuje,
pats sugalvojo kaip tai realiai padaryti.
S1mas
Posts: 447
Joined: Thu Oct 28, 2010 11:21 pm
Contact:

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Post by S1mas »

"Apie talkas net nekalbėkim - nėra sunkiau įgyvendinamo dalyko"

Man patiko kaip molistų/šiaudinistų talkos vyksta - tik pakvietė ir sugužėjo. Tikrai žmonės dalyvauja. Pas mus tokios kvietimo praktikos net nėra. O kodėl? Manau tikrai atsirastų žmonių, kurie dalyvautų. Geras startas bus l.kaimiečio bandymų stoties įrengimas. Bet siūlyčiau net nelaukti, o tiesiog kviesti į talkas kai reikia. Na nepavyks, tai nepavyks, už kvietimą nieks per galvą neduos, o klubo aktyvumas bus skatinamas. Nes tai irgi ugdomas dalykas.
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Post by laisvas kaimietis »

Talka - bendruomenės testas ;)
Žilvinas Žurauskas
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Post by lugne »

Avižos nuskendo, sula įrūgo ir buvo išgerta, nors paskutinė jau buvo macni. Lieka toliau erdvė eksperimentams, nežinau kas buvo ne taip. Šiemet eisiu ir gyvai žiūrėsiu KAIP tą sulą su avižom raugia. Apie šiaudus nieko niekada negirdėjau, ar gali būt kad visi užmiršta paminėt? Nemanau...
O talkos svarbus gyvos tikros bendruomenės bruožas. Bus matyt ;)
Jurga Stoškutė
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Post by lugne »

Apie kaimynės rūsį. Jų visas namas stovi po didžiule liepa ir tame neme net vasarą visada vėsu. Rūsys po namu, po virtuve, dangtis grindyse kaip ir pas Vėjus. Temperatūros nematavau niekada, gal reiks ištirti. Pas mane po namu taip pat du tokie rūsiai. Vienas po kamara, kuri be langų, vasarą vėsi. Į žemę įkasta labai negiliai, gal koks nepilnas metras, nes pas mus gruntinis vanduo labai aukštai, tai giliau neišeina, bet bobišku protu išmąsčiau, kad tas gruntinis vanduo taip pat vėsina. Dar turi mažą langelį ties žemės paviršium, kuris pagal reikalą užkemšamas arba paliekams atidaras, tik tankus tinklas ant jo užtrauktas.
Kitas rūsys buvo po veranda, kuri pastatyta tik iš lentų (kamara iš rimtų rąstų). Visa kita analogiškai. Jame būdavo per šalta, kai laikydavo ten daržoves, kai tik šalčiau statydavo kibirą su žarijom bei klodavo antklodes ant dangčio. Dabar virš jo pasidarėm vonios kambarį ir rūsys tapo per šiltas kam nors laikyti, tik hidroforas ten gyvena....
Kitam kaime rūsys lauke, tokia žeminė iš viršaus su stogeliu. Jis po didžiulėm liepom, gruntinis vanduo taip pat netoli.
Na ir žinoma pas mus visur smėliukas. Temperatūras kada prie progos išmatuosiu.
Jurga Stoškutė
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Post by laisvas kaimietis »

Medžiai prie namo turi labai didelę įtaką. Mamos tėviškėj vienas namo galas, kur kamara, po didžiuliais medžiais, tai ten ir karščiausią vasarą būna vėsu. Mano namo seklyčioj yra vienas langas į rytus ir du į pietus. Anksčiau, šviečiant saulei, seklyčia greitai įšildavo. Dabar gi vieną pietinį langą užstojo išsikerojęs putinas ir seklyčioj pasidarė gerokai vėsiau.
Žilvinas Žurauskas
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Post by Vėjai »

Mano dabartinis rūsys yra po nešildoma troba, o jame ir dabar, kai jau geras minusas kieme, +6 laipsniai. Ir labai sausa. O rudenį būna + 15.
Per visas tas "rūsių" diskusijas tiek sužinojau puikių praktinių niuansų. Ačiū visiems.
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Post by nawjia »

Žiūrėkit, puiki ir dar nepavėlavusi idėja - žolelių užšaldymas alyvuogių aliejuje. Tokiu būdu jos apsaugomos nuo parudavimo ir šalčio pažeidimų, plius jau viskas paruošta - pliumpt į keptuvę ar puodą, ar tiesiog garuojančią lėkštę. Idealu :mrgreen:

(http://www.thekitchn.com/freeze-herbs-i ... main-entry)
`šėršė lia fam`
MantasBarsys
Posts: 116
Joined: Fri Nov 26, 2010 8:21 pm
Location: Rokiškio apylinkės
Contact:

Re: Maisto išsaugojimas per žiemą

Post by MantasBarsys »

Kažin, gal alyvuogių aliejų galima būtų pakeisti sviestu?
Post Reply

Return to “Derlius”