Ganymas

Kam netelpa į specializuotus forumus

Moderators: saulius, dage

saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Ganymas

Post by saulius »

Tai pats primityviausias ir žinomiausias ūkio ribų praplėtimo variantas. Kad laikyt karvių bandą visai nebūtina turėt atitinkamą žemės plotą. Didelės dykaragių bandos kažkada suformavo šlapias paežerių ir paupių pievas (taurai) ir miškapieves (arkliai ir stumbrai), dabar, šitiems gyvuliams išnykus, jų vieta liko tuščia, todėl karvės labai darniai įsilieja į mūsų natūralias ekosistemas ne tik joms nekenkdamos, bet ir darydamos gerą įtaką žolynams. Tai kur kas geriau nei pievų šienavimas, darantis didelę žalą pievose perintiems paukščiams, smulkiems žinduoliams, kamanėms ir pačiai žolynų įvairovei. Šienavimas- nenatūralus procesas, galvijų ganymasis- natūralus. Šienavimo nešvengsim, nors... prie Papės ežero Latvijoje jau yra laukinių karvių ir arklių banda, puikiausiai išsimaitinanti visus metus be žmogaus pagalbos.
Žinoma, pas mus taip ganyt galima ne visur, bet kai kur tai netgi skatinama, pvz. Dzūkijos nac. parke, gal ir dar kur nors. Žuvinto, Metelių paežerėse ganomi mėsiniai galvijai. Kaimuose neliko karvių, natūralios pievos apauga krūmais ir mišku, nyksta kai kurios paukščių rūšys ir gamtininkai griebiasi už galvų... Taigi, kas gyvenat tinkamoje vietoje- verta pagalvot ir apie tokį variantą. Tai gali būt ne tik senovinis ganymas, kai karvės dieną ganomos, o nakčiai sugenamos į tvartą, bet ir "klajoklinė gyvulininkystė", keliaujant su banda po apylinkes.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Ganymas

Post by saulius »

Patikslintais duomenimis: gamtinėje žemdirbystėje galimas tik nuolatinis ganymas, ištisus metus ir ištisą parą. T.y praktiškai natūralus galvijų gyvenimas. Bet kuriuo kitu atveju neišvengsim dirvų degradacijos ir bioįvairovės mažėjimo, o to pasėkmės: prastesnis pienas, slipnesnė gyvulių sveikata ir pan. Pagrindimą trumpai išdėsčiau klubo forume.
Saulius Jasionis
MantasBarsys
Posts: 116
Joined: Fri Nov 26, 2010 8:21 pm
Location: Rokiškio apylinkės
Contact:

Re: Ganymas

Post by MantasBarsys »

Sauliau, ar ganymas ištisus metus ir visą parą įmanomas laikant ožkas ar avis? Kadangi jie nelabai šių vietų gyventojai koks šaltis pakeliamas šiems padarams?
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Ganymas

Post by laisvas kaimietis »

Ne šaltyje esmė. Esmė yra medžiagų apykaitoje. Šiuolaikinės intensyvios veislės sukurtos greitam augimui ir intensyviam šėrimui, todėl ganykloje žiemą joms bus ragai. Bet yra senos ekstensyvios veislės - jos auga lėtai, medžiagų apykaita lėta, todėl ir maistui nėra reiklios.
Šiaip bet koks gyvulys, pastoviai laikomas lauke, žiemą užsiaugina šiltą kailį. Su tvarte laikomais gyvuliais žiemą neeksperimentuočiau - jie neprisitaikę ir gali sušalti.
Žilvinas Žurauskas
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Ganymas

Post by saulius »

Mantui. Įmanomas. Šaltis tai joms pakeliamas bet koks, kiek daugiau problemų su pašaru. Žiemą šitie gyvuliai nelinkę kapstyt sniego, geriau ėda medžių ir krūmų šakas- va tame ir yra niuansas. Reikalingos ganyklos su daug daug krūmų. O ir pastogė bet kokiu atveju turi būt, nemėgsta šitie gyvuliai darganoto oro. O kad tiek ožkos, tiek avys yra ne iš mūsų krašto- kita problema. Ganykloms jos tikrai ne į naudą.
Saulius Jasionis
smilga
Posts: 202
Joined: Mon Mar 15, 2010 12:11 am
Location: Kėdainiai
Contact:

Re: Ganymas

Post by smilga »

Kad ganykloms geriau stambiakanopiai, tai suprantama. Betgi avys irgi mūsuose nuo seniausių laikų gyveno ir tikėtina ir ganyklos turėtų būti tam "prisitaikiusios". Kokie čia niuansai smulkiakanopių ir ganyklų mainams.
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Ganymas

Post by Mama Smilga »

Avys ir ožkos žolę sugeba nukąsti pačioj pažemėj, ir ten, kur pavasario pradžioj karvė nesugebės pasisotinti šviežia žaluma, nes žolę plėšia savo šiurkščiu liežuviu, šios seselės gali ir plikai pievą nuskusti, jei mažoka bus ploto ar krūmų.
smilga
Posts: 202
Joined: Mon Mar 15, 2010 12:11 am
Location: Kėdainiai
Contact:

Re: Ganymas

Post by smilga »

Tas tai taip. Bet jei ganyklos plotas pakankamas, tai ganykla nebus labai nualinta. Taip pat avys pvz kiek žinau pakankamai išrankios pašarui, jeigu tik žinoma turi iš ko rinktis.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Ganymas

Post by saulius »

Avys gyveno tik kaip kultūriniai gyvuliai, nėra suderinamumo tarp mūsų platumų pieų ir avių mitybos būdo. O ganyklos prisitaiko, žinoma- tiesiog nuskursta. Bet mums tas neparanku.
Vėlgi, negalima sakyt: nelaikykit avių, nes jos blogos. Su protu, pakankamam plote- viskas galima. Tuo labiau, kad avių vilna gali aprengt. Vis arčiau savarankiškumo.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Ganymas

Post by saulius »

Apie ganymą jau prirašyta nemažai įvairiose temose, dar daugiau gyvai prikalbėta. Ir aiškėja štai kas: antrą kartą dviračio mes neišrasim. Pats visapusiškai geriausias ganymo būdas egzistavo šimtmečius ir išnyko labai neseniai- aš dar jį prisimenu, o vyresni gerai prisimena. Tapo visiškai aišku, kad nuolatinė (ta pati) ganykla- visiškai neekologiškas variantas. Ganymas nuolatinėj ganykloj neatitinka nei ekosistemos poreikių, nei gyvulio poreikių, nei neleidžia gaut vertingiausio produkto.
Dabar tokia situacija, kad "kitaip neįmanoma"- šitą visi "žino". "Žino" todėl, kad taip yra ne realiai, o tiesiog taip įteigta, tiesiog mes manom, kad "dabartinėmis sąlygomis" kitaip neįmanoma. Dabar visi "supranta", kad norint ūkininkaut reikia turėt nuosavos žemės ar bent ją nuomotis. Kitaip ūkinė veikla bus nelegali. O normaliam nedidelės karvių bandos ganymui reikalingos ne dešimtys ir net ne šimtai hektarų. Tokį plotą nei nusipirkt, nei išsinuomot normaliam žmogui, nedarančiam verslo, nerealu. Kitas dalykas- ganymas draudžiamas prie vandens telkinių ir miškuose- būtent tose vietose kur ekologiškai jis labiausiai reikalingas.
Man kartais darosi neramu: mes kalbam apie gamtinę žemdirbystę, t.y. apie žmogaus ir jo aplinkos darnų sugyvenimą, bet visuomenės nuomonę ir tos pačios visuomenės padugnių sugalvotą tvarką iškeliam aukščiau už pačios gamtos tvarką... Nesueina galai, taip sakant ;). Reikia kažką daryt ;).
Taigi, kalbant apie tikrai ekologišką gyvulininkystę pirmiausia reikia mest iš galvos iliuziją, kad žemė, kurioje gyvent mes visi turim vienodas teises, kažkam priklauso. Ta iliuzija mus nuolat laiko ant pavadžio ir neleidžia normaliai gyvent. Gyvuliai turėtų ganytis ne ten, kur jiems kažkas leidžia, bet ten, kur jiems tinkamos sąlygos ir kur ekosistemoms ganymas yra reikalingas. Kitu atveju nėra ką kalbėt apie gamtišką ar darnią gyvulininkystę.
Saulius Jasionis
Post Reply

Return to “Bendros gyvulininkystės temos”