Samanos

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Samanos

Post by vigintas »

Praktinis klausimas - kaip geriau perkelti samanas is misko , ant smeleto slaito ? Absoliutus smelis po griovio kasimo, slaito dugne upeliukas (drenazinis kanalas), tuo paciu zinau kur gruntiniu vadenu lygis. Samanas zadu imti is misko, nedideliais ploteliais, atsinesri kelis patrunijusius medzio gabalus, deti ant slaito fragmentiskai is krastu mulcius, kad pradzioje turetu ka valgyti, yra trupurtis eroziniu vageliu jas uzpildyti biogumusu pirktiniu ir tenai seti bitininku kulturas (facelijos, borkunai ir pan), gal kokiu morku truputuka. Pabandyti formuoti tokia kirtimu biocenoze, tikiuosi atnestiniuose fragmentuose bus berzeliu, pusaiciu seklu, nes imsiu is jaunuolyno.
Gal vietoje meslo, kai pstarteri panaudoti EM - kuri laika veikia labai aktyviai , kad samanos uzsikabintu uz naujo grunto.
Ar duoti samanoms kazkiek biohumusu ? na po apacia, kad iki sausu menesiu kazkiek isisaknytu ?
Na cia dar turiu visa eile praktiniu klausimu, ties kuriais suku galva :)
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Ateinančio sezono GŽ mados tendencija- nemulčiuoti darža

Post by saulius »

Čia sunkus uždavinys. Jei pastebėjai- kirtimuose samanos iš karto išdega. Net ne dėl to, kad į jas šviečia saulė, bet dėl to, kad sumažėja oro drėgnumas. Atviroj vietoj drėgnas oras būna tik pelkėse arba ten auga visai kitokios, smulkios samanėlės su kerpėmis. Didelės "pagalvės" nesusidaro. Nepadės nei biohumusas, nei EM- pirmiausiai drėgnas oras. Japonai sėkmingai daro savo samanų sodus dėl to, kad ten klimatas kitoks. O jeigu kitur- tik pavėsis ir laistymas parūgštintu vandeniu.
Samanos- pionieriai, jos auga ten, kur dar nėra sąlygų aukštesniems, prduktyvesniems augalams. Arba per tamsu, arba per rūgštu, arba trūksta oro dorvoje. Jeigu yra sąlygos augti žiediniams- samanos netenka ekologinės prasmės ir auga tik pavieniais kupsteliais, užima mažas laisvas nišas.
Saulius Jasionis
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Ateinančio sezono GŽ mados tendencija- nemulčiuoti darža

Post by Laimis Žmuida »

Vigintai, Saulius teisingai sako, neaugs samanos is misko, joms reikia santykines oro dregmes. Tai kol ant to slaito nera medziu, nieko nebus su miskinemis samanomis. Taciau yra kitos samanos, kurios puikiai auga ant saules, ne miskines, o kitos. As is ju pasidariau zalia stoga savo namui ir jos jau laikosi tris metus ant stogo, nei perkaista, nei susala, nei vejas nupucia.

Prisikasiau as tu samanu senoje apleistoje automobiliu stovejimo aiksteleje. Tokiu pilna visuose miestuose. Samanos auga tiesiog ant asfalto, arba akmens, joms nieko nereikia.

Tik dar pastebejimas. Ploteliais ju sodinti nepatarciau. As ploteliais irgi sodinau ir galvojau, kad issiples. Bet samanos gi auga labai labai letai, per metus tik truputi paauga, todel siulyciau dengti visa plota.
rutagr
Posts: 9
Joined: Tue Mar 22, 2011 9:25 pm
Contact:

Re: Ateinančio sezono GŽ mados tendencija- nemulčiuoti darža

Post by rutagr »

Dėl samanų auginimo: radau spaudoje receptą samanų grafičiams (t.y. tokiems piešiniams ant sienų ir pan. paviršių) daryti, gal tiks, tik kiekius proporcingai padidinkite pagal savo poreikį. Skardinė alaus, 1/2 arb. šaukšt. cukraus, keli gumulėliai samanų. Susmulkintos samanos dedamos į indą, supilamas alus, cukrus, susmukinama su smulkintuvu , kol gaunama grietinėlės konsistencija. Recepte nurodyta, kad šia mase galima piešti teptuku ant sienos, ar kitų paviršių . Bet manau, kad galima paprasčiausiai išpurkšt, ten, kur reikia.
Kitas receptas: inde išpurenti saują/porą saujų švarių samanų, supilti porą puodelių pasukų arba jogurto, du puodelius vandens ir pusė šaukštelio cukraus, gerai suplakti maišytuvu. Jei kas savaitę purškiama vanseniu, samanos augs greičiau.
Tubūt tolesnė diskusija samanų tema turėtų keliauti į kitą temą :)
vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Ateinančio sezono GŽ mados tendencija- nemulčiuoti darža

Post by vigintas »

Aciu hebryte uz patarimus, gal kai nutirps sniegas ir galima bus pafotkinti pratesime. Tikslas atkurti istisa biocinoze smeletame slaite. Kaip pavyzdi imsiu konkrecia gamtos vieta esancia netoliese, is jos imsiu augalus ir sodinsiu, cia ne tik samanos, bet ir berzeliai, pusaites savaiminukai mazi. Tikiuosi ir gribienuojus atsinesiu kartu. Palei vandeni labai puiku ajarus pernesti, nuostabi juk valgoma darzove ir vaistazole.
Tikiuosi, kad griovyje "priestankiniam" del siaurumo ir gilumo susidarys dregnas mikroklimatas, nes pridengtas bus is visur nuo klaidziojanciu veju. O nektaringiems augalams bus ideta biohumuso, tiesa po nedaug, labai jau vangi ta erozija ir turetu augti. Viska parodys praktika, juk pats geriausias mokytojas nuosavos klaidos kurias ismokai ir istaisiai, tokiam mokytojui niekas neprilygsta.
saulyte
Posts: 4
Joined: Thu Sep 27, 2012 11:33 am
Location: Utenos rajonas
Contact:

Re: Samanos

Post by saulyte »

sode po egle ir dar aplink ją kelis metrus visa žolytės veja užėjo samana.Ar ją naikinti? O gal ką sodinti?
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Samanos

Post by saulius »

Samanos ant žemės reiškia vieną iš dviejų dalykų: arba dirvožemis nekvėpuoja, arba nėra sąlygų augt kitiems augalams (trūksta šviesos, drėgmės, nepalankus pH ar pan.). Naikinimas nieko neišspręs. O ką jos trukdo?
Saulius Jasionis
Renata
Posts: 214
Joined: Wed Dec 17, 2008 8:59 am
Location: Vilnius
Contact:

Re: Samanos

Post by Renata »

Po egle saulės mažai. Ten tik sąmanos ir gali augti...na dar kerpės kokios. Pažiūrėkit, kas eglyne ant žemės - ogi spygliai ir...daugiau beveik nieko. Tad nereikia, mano nuomone, nieko su tom sąmanom daryt. Žmogui vis norisi gamtą pertvarkyti pagal savo supratimą (o neretai - ir pagal "supratimą"), nors daug lengviau - natūralią gamtos tėkmę pritaikyti saviems poreikiam.
Gi karštą dieną prisėsti/prigulti eglės pavėsy ir ant minkštos paklotės - labai netgi malonu. :)
Post Reply

Return to “Augalų gyvenimas”