MaryteN » Sek Vas 26, 2012 11:40 pm
Jovke!
Mano patirtis tokia: pirmais metais saulėgrąžos užaugo sprindžio aukščio.Žiedynas buvo 2 cm skersmens. Ir , o stebukle, subrandino vieną sėklą. Ir kaimynams taip pat nutinka. Nualinta dirva. Antrais metais su aktyvia paklote saulėgrąžos užaugo už mane aukštesnės. Paklotę pajėgiu sukurti tik nedideliame plote. Todėl daržas plečiasi labai lėtai. Pagerintoje vietoje įsikuria daugiamečiai augalai, todėl vienmečiai vis keliauja į naują vietą. Pernai vieną saulėgrąžos sėklą įkišau prie veigelės, kurią mulčiavau jau du metus. Saulėgrąža užaugo 5 metrų aukščio su milžinišku žiedynu. Net nuvirto. Teko ramstyti. Mano sklype niekaip netinka nauja nemulčiavimo mada. Jei nėra paklotės, tai saulėgrąža užauga tik sprindžio aukščio ir net nepasidaugina. Tas pats su labai nereikliais žirniais - užaugina tik vieną sėklą. Kaimynai kartoja mano eksperimentus. Rezultatai - tie patys. Kitaip būtų tokioje vietoje, kurioje daug metų buvo daržas. Kelis metus kažkiek užaugtų ir be paklotės, bet mes nenorime nualinti dirvos. Gal būt kam nors jau teks mažinti paklotės storį arba keisti dengiamąsias medžiagas lėčiau irstančiomis medinėmis. Aš paklotei naudoju mišinį , į kurį visada įeina smilginis šienas, stagarai, karklų lapai. Kitokios medžiagos - labai nežymiais kiekiais. Vejos - nėra. Problemų dėl paklotės dar neatsirado. Vien tik privalumai.
Daug kam nepasiteisino mulčiavimas nupjauta vejos žole. Mėginkite mišinius su mažu jos kiekiu. Lapai , šakutės- natūrali gamtos paklotė.