Sliekai

Moderators: saulius, dage

pirtininkas
Posts: 317
Joined: Wed Aug 25, 2010 4:35 pm
Contact:

Re: Sliekai

Post by pirtininkas »

aš kažkada įleidau mažus kalifornus (berods vasaros vidury) į kompostinę - tiesiog nupirkau žvejų parduotuvėje dėžutę mažų sliekų (lenkiškų) ir išverčau an kompostinės. prieš porą savaičių (kai dar buvo pliusinė temperatūra) pabandžiau pakrapštyt tą kompostinę- tai vat - kur bepakeltum - visur sliekai. ne po daug, BET VISUR
Ecka
Posts: 116
Joined: Wed Mar 16, 2011 12:00 am
Contact:

Re: Sliekai

Post by Ecka »

Dėja, šiemet palikau lysvėje, papasakosiu, ką rasiu atšilus. Po pokalbių lyg vėl buvo pakilęs noras temptis į rūsį, bet jau buvo gerokai atvėsę ir lysvėje nieko neradau, taip ir liko. Kad judėtų turi būti apie 20 C, jei šalta- sulenda giliau.
Dabar organines atliekas tiesiog sudedu į krūvą lauke ir pridengiu, pavasarį pamaišysiu su mulčiu, nes dabar lysvės padengtos lapais- žolės mišiniu.
Klausimas, ar jūs smulkinat atliekat, malate ir pan. Pernai klaida buvo, nes nesmulkintos sliekų skrandžiams sunkiai buvo perdirbamos.
povils
Posts: 125
Joined: Thu May 05, 2011 1:17 am
Location: Panevėžys

Re: Sliekai

Post by povils »

Man labiausiai tiko smulkinimas iš kirvio pasidarytu įrankiu. Prie penties privirinau vamzdžio galą, uždėjau medinį kotą. atliekas supilu į seną puodą ir smulkinu. Kartu labai gera mankšta. Kiti smulkinimo būdai man nepasiteisino. Tiesa, tą įrankį dariausi ledui kapoti, bet jis ir čia labai tinka. Seniau būdavo pirkti tokių S formos kapoklių.

http://www.youtube.com/watch?v=HPKDxtO- ... re=related
angela
Posts: 137
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:39 am
Location: Jonava
Contact:

Re: Sliekai

Post by angela »

MANO SLIEKŲ ISTORIJA
sliekus perkrausčiau į didesnę plastikinę dėžę su skylutėm lapkričio gale. Dėžę išklojau kartonu, apačioje smėlio gal kokie 5cm., paskui vaisių atliekos su pjuvenom (truputį pakompostuota) ir senos dėžutės turinį tiesiog išverčiau ant viršaus.
Planavau mėnesiui išvykti, todėl turėjau pasirūpint, kad netrūktų nei maisto nei drėgmės. Radau apvytusių burokų tai perleidau juos per sulčiaspaudę ir viską užkroviau ant viršaus, sultis irgi! :oops: Dar turėjau suirusių kenių kankoriėžių ir jais apklojau.
Kai pradėjo lyst sliekai pro visus galus.... o aš juos visus surinkau ir perkėlliau į smėliuką, aiškiai supratau, kad šviežia daržovių košė- ne jų maistas. Ne visi išgyveno, kai kurie buvo taip nuėsti(ištirpinti).
Po savaitės jau turėjau išvykti...tie burokai jau truputį pasikompastavę (gal jau nebus toks siaubas baubas mano sliekam) ir tik užklojus gerą sluoksnį smėlio, juos vėl grąžinau atgal.
Gryžau namo, ir virtuvėj musių muselių ! :( Teko ir lipnias juostas kabinti ir visokiais prarūgusiais tirpalais gaudyt (skandint), bet geriausiai tai padėjo dulkių siurblys………. Taip ir siurbliavau tik ne grindis, o sienas ir lubas.
Kitą porciją maisto reikėjo kompastuoti namų sąlygomis, bet musių jau nesinorėjo. Tai sumąsčiau, kad reikia plastikiniam kibire su dangčiu. Prikrovus iki pusės ir kartais permaišant gal ir pavyktų. Iš pradžių buvo lyg ir raugo kvapas, bet vėliau pasidarė kokia tai brogė- ryškiai trekė alkoholiu. Gi negaliu savo sliekų leisti į tą masę. Pirmai nuburokinau....o dabar girdyti? Na jau ne! Kažkaip reikia vėdinti (alkoholis garuoja). Išnešiau į balkoną ir atidengiau, ten sušala. Parnešiau atgal tik jau vietoj dangčio medvilniniu skuduru uždengiau. Tas ir pasiteisino. Ir neslėpsiu, kad keletą dienų jautėsi garuojančio alkoholio kvapas, bet po keliu dienu jis visiškai dingo, o po savaitės ir kibire. Dar pridėjau pjuvenų viską permaišiau ir po kelių dienų sliekų maistas gatavas.
Galėjau uždėti šią dėžę ant viršaus ir sliekai patys persikraustytų, bet jau reikėjo humuso, o be to net nežinojau ar tie sliekai išvis po visko dar gyvi .
Mano nuostabai tie sliekai buvo ne tik gyvi, bet ir atsigavę ir dar spejo pasidaugint keletą kartų. Radau gal kokių 20 didelių sliekų (čia tie laimingieji) jie net spalvą pakeitę iš bordinių virto tokie lyg oranžiniai, vidutinių nemažai, o mažiukų ką tik išsiritusių daugybė, be to dar kiaušinių daug mačiau ( kiek tik radau visus perkėliau). Dar pastebėjau, kad ten gyvenimas vyksta sluoksniuose. Pagrindinis gyvenimas vyksta riebiausiame sluoksnyje, o va kiaušiniai daugiausia sudėlioti apačioje smėlyje. Ten net radau kelis didžiulius sliekus, bet jie pasirodė tokie apspangę (lyg gimdymo skausmuose).
Taip viską, ką tik galėjau išrankiojau ir suleidau į naują dėžę. Sekantį kartą leisiu patiems kraustytis, o šį kartą tegul jau man jie atleidžia.......... :D
Beje, nuo musių saugo kai dėžės viršų uždengi ir apriši pralaidžia orui medžiaga iki to laiko kol antros dėžės ant viršaus dar nėra.
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Sliekai

Post by Vėjai »

Jau tuoj bus laikas pasiimti biohumuso iš dėžutės. Gal kas turit kokių išbandytų būdų kaip atsijoti sliekus nuo žemių.
povils
Posts: 125
Joined: Thu May 05, 2011 1:17 am
Location: Panevėžys

Re: Sliekai

Post by povils »

Praktiškai dar neturiu. Teoriškai - maistą deda į ant viršaus uždėtą skylėtu dugnu dėžutę ir sliekai ten susirenka. Tik va dabar pagalvojau, jei maistelis sunksis į apatinę dėžutę, tai jie ko gero nelabai iš ten kraustysis. Aš savo apatinę dėžutę žadu su visais likusiais sliekais panaudoti šiltnamio paklotės startui, nes per žiemą ten sausa ir mes džiovinam skalbinius
angela
Posts: 137
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:39 am
Location: Jonava
Contact:

Re: Sliekai

Post by angela »

kaip jau rašiau, galima kažkiek išrinkti, bet tai nėra dėkingas darbas. O sliekai tikrai persikrausto į viršutinę dėžę. Bet, kad spėtų išsiristi ir mažyliai nukeliauti tikriausiai reikia nemažai laiko. Manau, kad kiaušiniai daigams nepakenks, nes kol spės išsiristi ir supras, kad reikia veistis, jau senų seniausiai bus nukeliavę į lysvę. Čia aktualu kiaušinius ir sliekus naikinti tiems kas pardavinėja humusą, nes dažnai pasitaiko augalų mylėtojų, kurie "alergiški" net tik sliekam......... :)
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Sliekai

Post by Vėjai »

Kaip tik turiu šviežios maistinės košytės, kuria bandysiu juos suvilioti į viršutinę dėžutę. Apie rezultatus parašysiu.
Dar skaičiau, kad išvertus dėžės turinį ant kokio patiesalo šviesoje, sliekai slėpdamiesi nuo šviesos susimeta į kamuolį. Tada reikia tą kamuolį sudėti į kitą dėžutę.

Labai pasiteisino šieno veltinis virš viso fabrikėlio. Neledžia išgaruoti drėgmei ir, jei sliekams pritūkdavo maisto, tai sėkmingai dorodavo ir tą šieną - atvertus rasdavau visą veltinio apačią apkibusią sliekais. Tyloje girdisi, kaip jie ten šiugžda.
angela
Posts: 137
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:39 am
Location: Jonava
Contact:

Re: Sliekai

Post by angela »

Pačioj pradžioj sliekus auginau nedidelėj permatomoj dėžutėj. Kai ji prisipildė ant viršaus uždėjau kitą su trupučiu košės irgi permatomą tam, kad matyčiau kaip jie kraustosi. Pakėlus dėžutę viską kuo puikiausiai mačiau. Vieni jau buvo naujoje, o kiti senos paviršiuje. Nors apie tai skaičiau ir lyg žinojau, bet gi smalsu....
O kas yra šieno veltinis ?
Vėjai
Posts: 536
Joined: Wed Jun 23, 2010 7:10 pm
Contact:

Re: Sliekai

Post by Vėjai »

Tiesiog suvėliau šieno krūvelę į tokį užklotėlį. Gavosi kokių 8 - 10 cm paklotė, bet ji nesidraiko. Kai reikia pašerti sliekus, tai pakeliu ar nuvynioju.

Bandžiau pasiimti biohumuso iš tos bendros masės, tai beviltiška - tiesiog kelių generacijų sliekų košė. Tai ir to biohumuso bus mažai.
Palaikiau juos kažkiek alkanus ir šiandien uždėjau naują dėžutę su skurdžia žeme ir košyte ant viršaus. Paliksiu kažkiek ramybėje ir tik po kelių dienų žiūrėsiu ar persikraustė.
Bet toj marmalynėj tiek yra mailiaus, kad tie tai vargiai persikraustys.
Post Reply

Return to “Kiti gyvuliai”