Mažoji permakultūra

Girdėtos, skaitytos ir mūsų pačių atrastos bei išbandytos augalų auginimo ir dirvožemio priežiūros technologijos

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Mazoji permakultura

Post by vigintas »

Viena spirale nieko zinoma neduos, uzdaryk vejus kad ir krumais. Alpes tolokai nuo manes, todel su akamukais labai sunkoka, bet su medziu viskas ok. Pasuk slaita i saule ir gausi 10 - 15 laipsniu aukstesne temperatura dirvoje :) Cia visko galima labai daug prirasyti, nes jau turiu tokiu dalyku pasidares, galiu stebeti kaip egles seselis veikia augaliukus bedygstancius. Galiu stebeti kaip arbuzas jau 10 diena gyvena savo vietoje, kaip pomidorai jauciasi lysvese :) Rimtu salnu nebuvo, bet dvi naktis temperatura buvo nukritusi iki +4. Pazystu zmones, pas kuriuos arbuzai pergyveno lengva snieguti ir nakties temperatura -6. Dabar gerai zinau , kad musu klimate galima arbuzus auginti is seklu, tiesiai atvirame grunte, tik reikia dar truputi sukaupti patirties. O tai imanoma tik vienu budu, imti daryti, klysti, taisyti klaidas, galvoti mastyti , vien uzodziu jau paciam rasyti nuosavos patirties knyga :)
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Mazoji permakultura

Post by Laimis Žmuida »

Vėlgi kalbi ne apie spiralės funkcijas, o apie šlaitą, krūmus ir kitus dalykus. Būtų gerai, kad kas išvardintų būtent spiralės funkcijas. Kam jos naudojamos apart grožio.
vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Mazoji permakultura

Post by vigintas »

Mikroklimato sukurimui pons profesoriau :) Silta ir sausa, begalo sauleta ..... silta ir dregna, stipriai pridengta saule.... 1 laipsnis pakilimo i pietu puse, nukelia ta zemes ploteli kazkiek kilometru i pietus, o jei slaitas 70 laipsniu kiek kilometru plotelis pasislinks i pietus ?????? Siluma akumuliuoja ne tik akmuo, kuom blogas smelis, puntukui nesioti reikia karjerines technikos, o toki pat kieki smelio galima per pora savaitgaliu permesti siupeliu nepersitempiant :)
Turi koki sklypa sode, ir neturi jokiu slaitu, o alpes tik filmukuose matai.... Spirale pades sukurti specifini mikroklimata ir auginti specifinius augalus....
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Mazoji permakultura

Post by Laimis Žmuida »

Jau rašiau, kad spiralė kontroliuoja tik dirvožemį. Oro sukontroliuoti nepadeda. Vienas laipsnis pasvirimo sukuria maždaug šimto kilometrų į pietus efektą, tačiau čia ne spiralės funkcija. Čia šlaito atsukto į pietus funkcija, o spiralės tik maža dalelė atsukta į pietus. Kitos pusės atsuktos į kitas tris puses - šiaurę, rytus, vakarus.

Specifinių augalų (šilumamėgių sausamėgių turint omenyje) auginimo funkciją gal net geriau atliks šlaitas ar šiltlysvė. Čia nėra išskirtinė spiralės funkcija ir nėra spiralės stiprioji vieta.

Gerai, jei niekas nepasako, tada pasakysiu aš.

Dar viena spiralės funkcija yra - vietos taupymas. Jei išmatuosite dirvos paviršių, tai pamatysite, kad plotas gerokai didesnis. Todėl spiralės skirtos mažiems sklypams. Anglijos backyardui, kuris yra poros arų ir kurio šeimininkai nori užsiauginti kiek įmanoma daugiau spiralės yra puiki išeitis. Grožis ir vietos taupymas, abi funkcijos puikiausiai tinka mažiems miesto sklypams. Į natūralią gamtą - pamiškę įterpus spiralę ji atrodys kaip svetimkūnis, nes gamta gražesnė, visai kitoks ritmas pas ją, spalvinė gama, gabaritai visai kitokie. O miestietiškoje aplinkoje spiralė labai papuošia aplinką.

Trečia funkcija - dirvožemio įvairovė įgalinanti auginti labai mažai kiekybiškai, tačiau labai daug įvairių žolių. Spiralė kaip minėta turi keturias kryptis. Visose skirtinga dirvožemio temperatūra, drėgmė ir apšvietimas. Priedo spiralė stipriai ištempta į viršų, kas irgi duoda dirvožemio charakteristikų skirtumus. Todėl ant viršaus galima sodinti vienas kultūras, viduryje - kitas, apačioje trečias. Pabrėžiu - labai mažą kiekį, bet labai skirtingų augalų. Čia vėlgi funkcija reikalinga mažam miesto ūkeliui, kur žmonės savo reikmėms nori pasisodinti labai nedaug, bet labai didelę įvairovę. Neefektyvu daryti sodyboje (dideliame plote) dešimt ar dvidešimt spiralių. Jei nori užauginti tokį kiekį, tada geriau daryti tris skirtingas lysves. Vieną, kuri atitinka spiralės viršaus sąlygas, antrą - kuri atitinka spiralės vidurio sąlygas ir trečią... beje, trečios net daryti nereikia, nes spiralės apačioje praktiškai tokios pat sąlygos kaip paprastoje dirvoje. Susodinus augalus taip žymiai mažiau priežiūros nei daryti dvidešimt spiralių ir žymiai mažiau darbo įrengti šiltlysves, nei spiralę.

Štai matote oponavimo pavyzdį. Išaiškinau silpnąsias vietas viginto pristatyme ir suminėjau pozityvias išeitis. Neneigiau, nekritikavau, nesudirbinėjau, tik patikslinau. Taip turėtų veikti oponentai akademijoje.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Mazoji permakultura

Post by saulius »

Šlaito funkcijų irgi nereikia suprast tiesiogiai. Štai pas mus yra apie keturiadešimties laipsnių šlaitas. Šilta ten, bet Afrikos klimatas nuo to nepasidaro, šalnos pavasarį vistiek būna tvarkingai. Kad būtų norimas efektas, reikia didelių tūrių.
Saulius Jasionis
vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Mazoji permakultura

Post by vigintas »

Oi tai skyrelius is knygu as asmeniskai perrasineti labai tingiu :) Tam ir egzistuoja knygos - zolines spirales ir sodai terasose, tik rusu kalboje pilnas googlas to gerio, ten ir daugiau visokiu savybiu sumineta. Ten ir projekteliai parodyti, kaip soda sodinti zemyn galva, kai saknys virsuje o virsune apacioje :) Jau ir tokiu irenginuku yra gyvu, kai einant skinti zemuogiu reikia pasiimti kopecias - Probstxofo ferma :) Bet man kas is to :) Nebent driokstelti koki mokslini straipsni apie lubu mulciavimo problemas :)
Permakultura visu pirma visai kitoks mastymas, visai kitoks demesio centravimas.
Va paimkim kaip pavyzdi arhitektura, kur ir statyba, autokedai, siju skaiciavimai, vis norisi, kad pastatytas namas miegancio neuzgriutu. Na mokslo tenai pilna, net dantis gali uzsemti kol mokosi :) Bet toje visoje gaujoje arhitektu kone zymiausias Gaude, 19 a. ispanu arhitektas (aplamai jis katalonas). Per savo gyvenima pristate daugybe sedevru, be jokiu breziniu ir sijos atsparumo niekada nemokejo skaiciuoti, ir didziule katedra Barselonoje pradejo statyti. Jis pasauli mate permakulturisto akimis, galvojo ne mintimis o fantazija... Katedra toliau stato jau 3 arhitektas ir vel be breziniu, ir kranistams ir meistram neaiskina kur ka padeti, jis perduoda per eskizus ka nori sukurti, cia kranistui, kuris sedi netoli debesu ir kranistas jau pats sprendzia ka kur pernesti..... Reiskia kranistas permakulturistas :)
Na gerai Gaude genijus, kuriam kazkas is auksciau drebtelejo kazko ir kazkur :)
Vakar stebejau paprasta veiksma, statomo namo viena is karkaso rinkimo elementa.... Viso labo vienas rastas, pusies kamienas, drutgalis virs 40 cm, ilgis 12 m, reikejo uzkelti i 4 m auksti ir labai tiksliai padeti, nes viskas renkama ant stalisku spynu... Is misko rasta vilko du arkliai, i vieta nese 9 labai stiprus ir treniruoti vyrai, pazliuge nuo prakaito.... O kelti susiruose vienas staliu, joks ne ambalas, be jokios technikos ir net be pastoliu .... Jau labai knietoje paziureti tokio lygio meistriskuma, da ne man vienam, na zingeidu paziureti kai pispudingas rastas lipa i savo vieta :) Bet cia tik meistriskumas, zmogus parases jau ne viena pastraipa savo patirties knygoje....
O permakultura prasidejo tenai, kai stebi toki veiksma, kuris trunka gal 1.5 h ir tave uzburia, nes tai linksmai, begalo lengvai, su jumoru ir anekdotais kuriu negalejo suprasti dauguma ziurovu (vokieciai, baskai, amerikonai nelabai kerta lietuviu kalbos), bet tai nei kiek netrukde, nes kunas, sypsena, akys daug kas kalba geriau uz liezuvi.... Tai buvo nei tetras, net ne cirkas, kazkas zymiai daugiau.... tai buco permakulturos pavizdys statyboje... ir plojimai statybose, susizavejimo suksniai ne toks jau daznas dalykas statybos aikstelese :) Viskas baigesi geru baliumi.... Toks dailide meistras kurejas neturi jokiu finansiniu problemu, darba lengvai susiranda da bilia kur, nors ir barselonos katedros aiksteleje ir kalbos skirtumai niekis, kai gerai zinai ka darai, kodel darai, ir kam to reikia :)
Beje zadejo, kad rasta pasodins i savo vieta 5 kirvio penties smugiais, bet padekojo ziurovams uz gera palaikyma, nes pavyko pasodinti 2 smugiais.... Tai jau zymiai daugiau uz meistriskuma :)
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Mazoji permakultura

Post by Laimis Žmuida »

Drįsčiau prieštarauti. Kiek man teko realiai susidurti su permakultūra, tai nebuvo visiškai kitoks mąstymas. Kad ir konkrečiai tos spiralės. Mačiau dvi, bet jos buvo ne kitokio mąstymo sukurtos, o nukopijuotos nuo knygos ir visiškai NEVEIKĖ, nes permakultūristai nesupranta ką daro. Na ir kas, kad auga pomidorai žemyn galva? Mums svarbu, kad ne tik augtų, bet būtų ir geros kokybės, kas, deja, daugeliui permakultūristų, deja, bet nerūpi. Jiems svarbu, kad auga, gražiai atrodo ir kad sprendimas tipo krūtas, bet kai pasiaiškini, tai tik kopija nuo knygos ar seminaro, o ne paties sugalvota naujovė, kuriai įgyvendinti jokio proto nereikia - kopijuoji nesukdamas sau galvos ir nesuprasdamas ką darai. Vat todėl jos ir neveikia, nes permakultūristai nesupranta kam tai daro, nesupranta funkcijų. Bile daro...
vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Mažoji permakultūra

Post by vigintas »

Laimi - tokiu berazumiu pilnas svietas, kele stalius su kranu boma, uzsizioplino ir draugeliui i stubura ivaziavo, ratukuose draugelis dabar vazinejasi.... Tai reali istorija is realaus gyvenimo.... Bet ko as is tokiu istoriju ismoksiu ????????????
Va ziurinejom atsiustas nuotraukeles, tokius fainus komikseliu, jau 3 ukininkai ukininkauja Antarktidoje, ir spirales veikia, agurkai net uzauga - nieko ekologiskesnio ir sugalvoti negalima.... Bet ir tai nafiga man reikalinga, na tik idomiau nei i deze depsoti :) Na Molisono pasekejai Australijoje daro spirales ir jos veikia, nors atrodytu nafiga jiems to reikia, ten juk ir taip veik tropikai :) Vel gan idomu ir kazko galima pasimokinti, tik va agrotechnikos visai kitokios :)
Vokietijoje bendrauju jau su 3 tikrai meistrais, padeda susigaudyti kebliuose klausimuose, gyvai per skaipa parode tikrai nuostabu zoliu soda kur ne tik spirales bet ir daug visokiu dalyku, ankstyva pavasari geriau matosi, greitai ten viskas taip subujos kad ir pereiti bus sunku.... Ir grybas realus, ir zemuoges auga ant lubu ir zmones zino ka, kodel, kam taip daro.... Da kokia prasme stebeti berazumius :) Geriau bendrauti su tais kas zino ir gali parodyti savo zinias realiam laike.... Va tai man nenugincijamas mokslinis faktas :)
vigintas
Posts: 534
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Mažoji permakultūra

Post by vigintas »

Sauliau salnos nera didele problema, saknis susildyti paprasta, lapus galima pridengti agro plevekle, arba tanka maskuojanciais dumais, dvi paras neleis salciui nusileisti iki ridikeliu lapu.... O stai suafrikejusi lysve problema - man vos sudyge ridikeliai paprasciausia isvire, pavirsius ikaito iki +40, 6cm gilyje 39 cia balandzio gale.... O tai atsitinka labai ramiai ir maloniai silta pavasario diena. Kad to nebutu, tokia diena turi konstrukcijoje susikurti savaiminis sukurys ir salinti perteklini karsti, tam reikalingas "teisingas" reljefas.... Niekur apie tai neskaiciau, kai susiduriau realiai pradejau ieskoti iseiciu, sprendimu.... kuo didesne konstrukcija tuo daugiau siupeliuoti reikes :) Tokia ta patirties kaina, nadagalvojai galva, kazka praleidai, nezinojai kaip visada atsako siupelis tavo rankose :) Mano atveju reikes permesti keliolika kubu, mazos spirales patirtis butu lengvesne :) Pagal siupeliu kieki :)
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Mažoji permakultūra

Post by Mama Smilga »

Kad toks oponavimas visuomet būtų mūsų forume! Labai dėkoju Laimiui už pavyzdį. Nes kai kurie taip paoponuoja, kad khm...khm... Blaiviausia būtų nesureaguoti, bet tenka vardan klaidinamų naujokų.
Post Reply

Return to “Technologijos”