Mulčiuoti ar...?

Girdėtos, skaitytos ir mūsų pačių atrastos bei išbandytos augalų auginimo ir dirvožemio priežiūros technologijos

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

pirtininkas
Posts: 317
Joined: Wed Aug 25, 2010 4:35 pm
Contact:

Re: Mulčiuoti ar...?

Post by pirtininkas »

manau - tarpai tarp eilių turi būti ne mažiau nei pusmetris - kad praeit ir primest mulčo galima būtų (ta prasme - žolės ar šiaudų
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Mulčiuoti ar...?

Post by saulius »

O čia labai didelis skirtumas: žolės ar šiaudų. Jei žolės- ją dėt reikės dažnai, turi būt patogus priėjimas. Jei šiaudų ar pjuvenų- dėt reikės kartą per metus, gali priėjimo ir nebūt.
Saulius Jasionis
Bruknė

Re: Mulčiuoti ar...?

Post by Bruknė »

Man irgi kilo tas pats klausimas, kaip Vėjams - dėl tų atstumų ir tankiai suaugusių augalų. Bet pastebėjau, kad nors mulčias (tiesa, tada aš dar ir mulčiavau plonesniu sluoksniu, nes dar nežinojau, kiek reikia) ir sunyko kaip dūmas, žemė nebuvo sausa, kažkaip po tais agurkais ir žirniais išsilaikė drėgmė. Derėjo agurkai ir žirniai visai neblogai - na, mano, pradedančiosios, akimis žiūrint.O dėl mulčiavimo medžiagos aš irgi įsitikinau, kad ta žolė iš žoliapjovės gal ir naudinga, bet vargo su ja daug - kol išdžiūsta, po to greitai sunyksta, turi nuolat papildyti ir papildyti- žaidimas :) Šiaudai gi ilgam, bet va tada ir reikia didesnių tarpų tarp augalų, nes smulkią žolę gali gražiai pakloti, o jau šiaudus - nelabai.
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Mulčiuoti ar...?

Post by Laimis Žmuida »

Brukne, drėgna žemė ir drėgna žemė po mulčiu yra ne tas pats. Mums reikia pasiekti, kad ne drėgna žemė būtų, o kad ji būtų drėgna po mulčiu. Pati juk matote kaip greitai žolelė iš žoliapjovės suvalgoma. Reiškia yra ten valgytojų. Ir jie valgo dideliais kiekiais. O jei staiga nebelieka mulčio, o lieka tik drėgmė? Ką jie valgo? Nieko jie nevalgo ir miršta.

Šlapias būna ir asfaltas pavėsyje, bet tai dar nieko nereiškia. Mums svarbu ne tik, kad šlapia būtų, bet, kad ir mikrobai gyventų.

Kam gi mums tie mikrobai? Juk užauga daržovės va pas bobutes kaime ir be trąšų jokių. Derliai yra. Užauga. Ir jos nemulčiuoja, o tradiciškai sodina. Tai kam tada mulčiuoti, jei ir taip galima išauginti? O mulčiuojama tam, kad ne tik išauginti, bet, kad ir maisto kokybė būtų aukšta.

Kas, kad išaugini pomidorą, jei jame nėra vitaminų? Pavalgyt pavalgai, bet nepasotini savo organizmo reikiamomis medžiagomis. Tik skrandį užkemši. Gamtinė žemdirbystė nuo kitų ekologinių žemdirbystės rūšių tuo ir skiriasi, kad stengiasi ne tik užauginti, bet užauginti KOKYBIŠKĄ maistą. O kokybiškas gaunamas tik su mikrobais. Nes patys augalai vitaminų ir kitų bioaktyvių medžiagų negamina. Tas medžiagas gamina mikroorganizmai, kurie paskui perduoda jas augalui ir mes tą augalą suvalgom su visais vitaminais.

Todėl gamtinėje žemdirbystėje svarbu kokį mulčią dėsime, svarbu ką valgys mūsų mikrobai. Jei mikrobus šersime šiaudais, kurie auga nualintose dirvose ir tuose šiauduose nėra jokių mikroelementų, tai ir mūsų augalai tų mikroelementų negaus. Geriau šerti žolele, dar geriau giliašakne žolele arba žolele, kuri auga po medžiais, kurie ištraukia mikroelementus iš gilių žemės sluoksnių.
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Mulčiuoti ar...?

Post by Laimis Žmuida »

Daugiausiai mikrobų yra po mulčiu pačiame dirvos paviršiuje. Kodėl? Todėl, kad ten jiems geros sąlygos ir yra ką valgyti. Yra mikrobų ir giliau po žeme. Pusmetrio gylyje. Bet žymiai mažiau. Metro gylyje jau galima sakyt visai nėra. Kodėl? Todėl, kad nėra jiems ką ten valgyti. Augo augalas, suleido šaknis metrą. Numirė augalas, šaknys liko. Tas šaknis ėda mikrobai. Tai kažkiek pagyvena ir paskui patys vėl užsilenkia. O paviršiuje yra pilna ko valgyti ir senų šaknų, ir jau nukritusios antžeminės augalų dalies.

Dabar jei imam dirvožemį be mulčio, tai jame vis tiek yra kažkiek organikos. Mikrobai truputį veisiasi, skaido tuos organikos mažus kiekius. Jiems reikalinga drėgmė ir oras. Jei paviršius išdžiūvo, tai visi mikrobai nuėjo miegoti. O penki centimetrai po žeme vis dar drėgna, tai ten mikrobai dar vykdo savo veiklą. Bet kaip sakiau - ten jau jų mažiau, gerokai mažiau.

Ūkininkaujant pagal gamtinę žemdirbystę, pamatysite, kad po keleto metų žemė vis puresnė ir puresnė darosi. Ką tai reiškia? Kad joje geriau vaikšto drėgmė, joje geriau vaikšto oras, ir joje daugiau organikos. Ir paviršiaus plotas jau didesnis žemės, nes mikrobai gali įsikurti ir ant žemės paviršiaus ir ant paviršiaus visų kanalėlių, kurie liko po šaknų suirimo, sliekų darbo ir kt. Mikrobai jau ten ima gyventi ne tik paviršiuje, bet ir gilesniame sluoksnyje. Jau mikrobus turėsime galingus ir 5 cm gylyje ir 10 cm gylyje. Nes ten jiems geros sąlygos. Ir tų mikrobų jau bus kalnai, nes paviršiaus plotas gerokai padidėja.
Bruknė

Re: Mulčiuoti ar...?

Post by Bruknė »

Aha, bet vis tiek man dar paaiškinkit, tai kaip su tais agurkais ir pupelėm ar žirniais, kurie buvo užmulčiuoti, paskui tankiai susipynė, mulčias buvo suvalgytas, o papildomai mulčiuoti tapo sudėtinga, nes sunku prieiti? Tai kažkas daroma ne taip: arba mulčio rūšį reikia keisti, arba sėti, sodinti taip, kad augalams suaugus mulčiuoti netaptų sudėtinga? Beje, ar teisingai supratau, kad Kuznecovas mėgsta mulčiuoti daugiausia pjuvenomis ir taip mulčiuoja netgi gėles :?: ? O GŽ irgi mulčiuoja sodą, kad jame neliktų žolės (nes taip įžvelgiau to paties Kuznecovo sodo nuotraukose) :shock: ?
Bruknė

Re: Mulčiuoti ar...?

Post by Bruknė »

Ai, dar neišsiaiškinau, kaip pranešimą pakoreguoti, bet dar noriu paklausti truputį blondiniškai, nes kažkodėl šita info man skaitant medžiagą neužsifiksavo: tai lysvių žemės rudenį kaip ir nereiktų net judinti, jos purenti, nes visas mulčiavimas kaip ir prarastų prasmę? Tinkamai mulčiuojant, žemė darosi puri, mikrobai dauginasi, tai pavasarį belieka mulčią praskleisti ir tiesiog paberti sėklas ar padarius duobutę, augalą įsodinti? Tai jei liekanas išrauni, irgi savotiškai griauni visą struktūrą, vadinasi, geriau tuos žirnius ar pomidorus tiesiog nulenkti ant lysvės, dar ant viršaus pamulčiuoti ir palikti skanauti mikrobams?
Ojej, kada bus seminaras netoli Kauno? :roll:
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Mulčiuoti ar...?

Post by Laimis Žmuida »

Taip, labai gerai supratot, judinti žemės negalima. Burokėlių, morkų, pastarnokų nepavyks nerauti, bet visus kitus - pupas, pupeles, moliūgus ir kt. reikėtų palikti neišrautus, o tik nulenkti arba nukirpti ir panaudoti kaip mulčią.

Kuznecovas mulčiuoja pjuvenomis, nes pas jį jų pilna ir jos nieko nekainuoja. Be to, jis augina tik sodo kultūras, kurioms pjuvenos labiau tinka. Daržui geriau tinka žolė.

Sode žolės (velėnos) negali būti, nes jos nebūna miške, kur medžiams yra natūrali aplinka. Mūsų sodo kultūros yra miško ekosistemų augalai, o ne pievos, tai ir reikėtų daryti kaip joms įprasta.

Jei nepatogu mulčiuoti ar prieiti prie augalų, tai jo, sugalvokite kaip juos pasodinti, kad jums būtų patogu.
senelis

Re: Mulčiuoti ar...?

Post by senelis »

P.Laimi. Is Jusu komentaro jauciu pasaipele.As nesu toks ispruses kaip kiti forumo dalyviai,bet ,kita kart ir durnelio pamastymuose gali rast racionalu gruda. Taigi, apie tas kirmeles.Kasant ar renkant bulves dirvozemyje /bent pas mane/buna gausu tokiu rudu mitriu daugiakoju 2-3 cm ilgio padareliu.Po rugiu ju dirvozemyje nebuna.Bet tos kirmelytes tik apsilimui.Svarbiausia, kad pavasary buna gausu zalios mases.Pavasary pasejus misini ir nupjovus rugius iki bulviu sodinimo Jus isivaizduojat kiek zemele gauna maisto? Padejus bulves man tenka jas tik uzdengti.Jeigu mano pamastymai neatitinka GZ principu -atsiprasau.Tiesa, ten kur augo bulves,jau padariau lysves /120cm.plocio/ ir pasejau rapsu ir garstyciu misini .Puikiai zaliuoja.Kur augo darzoves-pasejau rugius /morkos, burokeliai, ziediniai kopustai, Sakniniai salierai-dar auga/Rugiai pradeda dygti.Visiems sekmes darbuose ir normaliuose gyvenimuose.Labai prasau patarimo-kaip ir kada sodinti zieminius cesnakus? Labai dekui.
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Mulčiuoti ar...?

Post by Laimis Žmuida »

Nu seneli baikit, nesipykim. Viską gerai ir įdomiai darot. :)
Post Reply

Return to “Technologijos”