Kurmiai

Nuo amarų iki bebrų. Kitoks požiūris į kenkėjus

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Gabriele
Posts: 121
Joined: Fri Dec 12, 2008 9:59 pm
Contact:

Karas kurmiams!

Post by Gabriele »

Ausre wrote:sveiki. gal turit kas ideju kaip kurmius iskeldint? pvz..pas kaimynus :) visa veja suvarpyta, geles iskilnotos :shock: kiek visur esu girdejus ir skaicius, tai praktiskai "misija neimanoma" ar tikrai? :cry:
Varovas wrote:Apie misijos neįmanomumą sunku spręst - pas mane jų nėra. Katė išgaudo ir savo ir dar kaimynų sklype. Patarimas baidyt malūnėliais niekam tikęs - nė velnio kurmiai jų nebijo :lol: . Neseniai "Senukuose" mačiau spąstus kurmiams. Humaniški :) , kurmis lieka sveikas ir gyvas. Ten toks vamzdelis maždaug 5 cm skersmens su durelėm, kurios atsidaro į vidų, o į išorę - nebe. Tas vamzdelis dedasi i kurmio kanalą. Kiek efektyvus nežinau, bet jis tik kelis litus kainuoja, o jei pirkt nenori, pačiam pasidaryt - kaip du pirštus.... :)
Ausre wrote:ai jo, kazkas sake, kad reikia stiklainiuku (tipo "sloviku") prikaisot i tuos urvelius tai cia tipo panasiai taspats kaip "senuku" spastai tada gaunas :roll: tik kad tu stiklainiuku man reiks turbut kokiu...357 vnt :shock: vat tiek kazkur pas mus tu kupstu :( vistiek aciu, kad priminet, reiks bandyt :)
P.S. kazi ka kaimynai pamanys pamate, kaip as stiklainius sode uzkasineju...kiba auksa slepiu :lol:
Sigita wrote:Nebandžiau,bet kaimynė sake,kad kaime pila išrūgas į tas vietas.Pas mus kurmių yra,nu bet dar kažkaip man jie netrukdo :lol:
toltik wrote:Bergždžias reikalas su tais spąstais, stiklainiais ir visokiais ten vamzdeliais, taip pat ir su išrūgomis :)... Kolega treti metai su kurmiais kovoja, taip sakant "vyzalsa v boj..." ;).. išbandė visus patarimus foruminius.. negelbėjo niekas.. Pats humaniškiausias ir sodininkiausias kurį girdėjau tai pasodinti šeivamedžio lygtai (tiksliai nepamenu koks ten augalas), bet ar raudonuogio ar juodauogio nipamentam, ten kur kurmiai gyvena, tipo tada jie tas vietas palieka.. efektas turbūt pagrįstas tuo, kad po jais keičiasi dirvožemio sudėtis, gal sliekų nelieka tose vietose kur jis auga (girdėjau, kad po ievomis dirvožemyje sliekų nebūna)..
O šiaip tai kurmiai kupstus kelia valydami senus urvus ir darydamiesi naujus :).. Jeigu niekas jų neužverčia tai kurmiams naujų urvų darytis nereik, jie tisiog marširuoja juose ir renkasi medžioklės grobį - sliekus ir kirmėliukus su vabaliukais. Taigi palaukite kelis metelius, kol kurmių populiacija pilnai užpildys sklypą ir prisidarys maksimaliai požeminių takų, netrypkite ten pasiutpolkių (kad neužberti jų latakų) ir kurmiarausių turėtų sumažėti. Vienas kitas žinoma iškils, nes vistiek kur nekur užgriųna jų urveliai, ypač biresniam grunte..
Sigita wrote:Nu bandysim...Po kol kas jie pas mus aplink sklypa tuos savo urvus kelia,žiuresim kas bus toliau....
Varovas wrote:Šeivamedis (ir vienas ir kitas) nuo musių tikrai padeda, bet kad ir kurmius baidytų - tikrai negirdėjau. Įdomumo dėlei, išbandžiau tuos "senukų" spastus. Reikia pripažint, kad veikia puikiausiai..... Tiesa, reikėjo dar paeiškot, kur juos pastatyt. Niuansas toks, kad ant spastų nebutų žmogaus kvapo. Įmat paprastas plonas darbines pirštines ir jomis "apsievę" :lol: sutrinat kuokštą kvapios žolės (mėta, čiobrelis, pelynas - nesvarbu, kad tik žmogum nekvepėtų), lygiai tą patį darot su spastais. Pradedant nuo kurmiarausio, virbalu surandam tako krypį, peiliu pakeliat velėną ir įdėję spąstelius atsargiai velėną padedat vieton. Vietą atsiminkit, ar pažymėkit, kad paskui rastumėt. Dėt prie pat kurmiarausio nėra prasmės - kurmis apeina. Dėjau maždaug už pusmetrio. Galima į spastus įmesti porą slietų, o kaip juos ten pritvirtinti - palieku pateims sugalvot :lol:
Ausre wrote:gal kas zinot kaip ismokint kate kurmius gaudyt?! rimc, pas mano tevus kate gaudo ir namuose prie slenkscio rykiuoja :D o as turiu kate...bet man atrodo ji peliu bijo :( o kurmiarausiai auga..auga..siandien ju dar daugiau :cry: kazka girdejau apie aparaciukus, kur i zeme ismeigus, skleidzia kazikoki baisu (kurmiams) garsa. gal kas ka zinot? girdejot apie efektyvuma? esam nusipirke toki panasu aparata nuo peliu :roll: tai peles ant jo letki soka ir garsiai is musu juokias :shock: 70 lt kaip i .... bijau, kad ir tie kurmiabomberiai gali but tokie "veiksmingi" :roll:
saulius wrote:O gal pamėginkit susigyvent su kurmiais? Sode, pavyzdžiui, jie tikrai nieko nekenkia. O darže- žiūrint koks daržas. Kartais kurmis gali būt daugiau naudingas, nei žalingas. Juk nėra nė vieno žalingo organizmo, čia tik mūsų protas taip rodo :lol: . Arba padarykim taip: nupasakokit konkrečią žalą, kurią jums padarė kurmiai. Ir ieškosim kompromiso, kad ir mums, ir kurmiams būtų gerai. Mes su niekuo nekariaujam, su kurmiais irgi.
toltik wrote:man tai kurmiai daro vien naudą :), rudenį žemėje iškasė prūdą, pavasarį išlygino molingą po jo kasimo likusį gruntą, dabar kurmiai po truputį kur arčiau pievos ir plonesnis molio sluoksnis rausia kurmiarausius ir taip iškelia purų juodžemingą dirvos sluoksnį į molio paviršių, tikiuosi jie ir toliau taip uoliai darbuosis ri purens dirvą, o kitur pievoj labai aukšta žolė, vietom iki pažastų tai neteko ten kolkas nei vieno kurmiarausio užeiti, bet gal kada nors ;)....
Ausre wrote:As irgi noreciau, kad ir mums ir kurmiams butu gerai :) aplink namus nu tiek nemazai zemes, tiek daug vietos...o jie vistiek knisa musu pievele po pat langais, butent TA pievele, kuria pjaunam, priziurim, kur vaikai laksto :cry: ir dar ten geles su visom saknim iskelia :cry: man tai jau cia skaitos kaip ir zala :oops: galetu jie sau sliauzt i ta sklypo puse, kur zole iki pazastu (pas mus irgi tokios yra) arba i soda, darza...Tai kaip su jais rast kompromisa? :roll:
saulius wrote:O ką vaikams trukdo kurmiarausiai? Kaip tik įdomiau, gali pasikapstyt. Žolę pjauti su žoliapjove, tiksliau- skusti iš tikrųjų trukdo. Bet čia gal nekalbėkim apie žolės skutimą ir nevadinkim to darinio pievele.
Ausre wrote:dar truputis ir tikrai pradesiu galvot, kad gal nera taip jau ir blogai :lol: pjaut zole trukdo, taip, bet as gi nepjaunu (pjauna vyras) :wink: vaikams turbut kurmiarausiai maziausiai trukdo :roll: bet va uz iskilnotas geles vistiek pykstu :evil: ai...mat jiuos kurmiai nujotu, tegu gyvena 8) bent jau kolkas..
jaroslavas

Re: Karas kurmiams!

Post by jaroslavas »

koks nafik karas kurmiams? gal dar vaikams savo paskelbkite... :evil:
Kurmis parodo kad dirvoje yra dayg kenkėju, jis ir valgo, valo žemė. Ne kurmius reikia gasdinti, o galvoti kas su žemė
Tuoj dar pauksčiai pradės trukdyti (kaip Kinijoje su žvirbliais, bet vėliau dašilo kad jie naikina kenkėjus), žuvys ir .t.t
Vaidužė

Re: Karas kurmiams!

Post by Vaidužė »

as pastebejau, kad pas mane kurmiai darze iskniso ten, kur buvau palikus plika zeme, nemulciuota, o kitur sliekai tik knisa po mulciu :)
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Karas kurmiams!

Post by Laimis Žmuida »

O pas mus atvirkščiai - po mulčiu pridaryta kanalų pilna, o tarpulysviuose kur auga žolė, beveik nėra kurmiarausių. Bet po mulčiu jie nekelia kurmiarausio, tik šiaip slampinėja tuneliais. Sėkloms žalos nedaro. Tik girdėjau agurkų šaknims kurmiai gali pakenkti. Bet mes agurkus tik vienais metais sodinom, tai nepakenkė.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Karas kurmiams!

Post by saulius »

Teisiogiai tai jie nekenkia, tik kartais ima koks pomidoras ir prasmenga... Pas mus šiemet dar daugiau nei pernai, turėjau atsisakyt sodinukų auginimo dėl kurmių, bet, matyt, į gera.
Saulius Jasionis
rasuolė

Re: Karas kurmiams!

Post by rasuolė »

O man iškilo problema laistant - kurmerausiais vanduo nežinia kur nuteka. Tai mąstau gal sukast "bambalius" prabadytus ir taip agurkus laistyt? Na ir pora agurku buvo išrausti :)
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Karas kurmiams!

Post by Laimis Žmuida »

Jo su bambaliais geriau būtų, nei į kurmiarausį viską supilt. :) Bet šiaip tik agurkus laistyt tereikia, ane? Nes kitoms daržovėms pakanka drėgmės po mulčiu, kad ir kokia karšta vasara.
rasuolė

Re: Karas kurmiams!

Post by rasuolė »

Dar melionus laistau, kuriuos bandau užsiauginti. Bet ir tai neseniai tik prireikė laistyt, prieš tai drėgna žemė visada buvo.

Tiesa, pastebėjau kad jei eilėmis susodinti augalai, kurmiai rausia tvarkingai jų neužgaudami, tik žemę išpurendami.
vidmantas
Posts: 8
Joined: Mon Sep 20, 2010 10:50 am
Contact:

Re: Karas kurmiams!

Post by vidmantas »

Pabandykit pasėti pupų nuo kurmių. Aš šiais metais tarp agurkų pasėjau, tai nė vieno kurmio agurkuose, tik aplink kasa. Kitais metais bandysiu dalį daržovių mulčiuoti šiaudais ir pasėti pupų, gal kurmiai neis. Kai kur kurmiai taip prikasė, kad augalų šaknys ore liko ir šie nuvyto.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Karas kurmiams!

Post by saulius »

Dievaži, pupose lyg ir nebuvo kurmių...
Saulius Jasionis
Post Reply

Return to “"Kenkėjai"”