Lietuviškos pomidorų veislės

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Renata
Posts: 214
Joined: Wed Dec 17, 2008 8:59 am
Location: Vilnius
Contact:

Lietuviškos pomidorų veislės

Post by Renata »

Ar teko kam nors užtikti lietuviškų pomidorų veislių sėklų? Juk turim Lietuvoje sukurtas arba rajonuotas, į nacionalinį veislių sąrašą įrašytas įvairių daržovių, uogakrūmių veisles, bet teko matyt vos vieną kitą iš jų sėklų parduotuvėje, berods burokus ir morkas. O kur visa kita???
Hmm...gal reiks atgaivint šiek tiek į smegenų užkaborius nubruktą idėją - tiesiogiai ieškot kontaktų su veislės palaikytojais. Nes prekybininkams, ir net tokiai stambiai firmai, kaip "Sėklos", lietuviškos kilmės veislės ne kažin kiek rūpi. Sveikas protas sako, kad būtent į nacionalinį veislių sąrašą įrašytų veislių sėklos/sodmenys turėtų būti plačiausiai platinamos ir reklamuojamos. O kitokios kilmės veislių sėklos - tik kaip papildas - entuziastams ir retenybių/įdomybių mėgėjams.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Sodinukų auginimas

Post by saulius »

Lietuviškais pomidorai nereikėtų labai žavėtis, nes, nors jie labai gerai adaptuoti prie mūsų sąlygų- neturi gero skonio. Aš jau galutinai atsisakysiu ne tik lietuviškų, bet ir rusiškų stambiavaisių pomidorų vien dėl kokybės. Veislės buvo išvedinėjamos atsižvelgiant ne į tikrai vertingas savybes, o į derlingumą, atsparumą ligoms ir pan. Mes gi į pirmą vietą statom kokybę, o pagal šį kriterijų nė viena lietuviška pomidorų veislė netelpa į aukštos GŽ kokybės rėmus.
Saulius Jasionis
supermaximum
Posts: 137
Joined: Sun Jan 09, 2011 7:24 pm
Location: Kaunas
Contact:

Pomidorai

Post by supermaximum »

Uzmaciau, kazkokia pomidoru veisle. Vaisia dydzio kaip kulokai ir tokie miltingi. Klausiau seimininkes, tai sake kad kazkokia sena veisle "Milzinai". Gal kas girdejes, ar tikrai sena? :) Jei kas galeciau gauti.
dobilė
Posts: 13
Joined: Sun Sep 05, 2010 11:03 pm
Contact:

Re: Senų gerų veislių paieška

Post by dobilė »

Tokie miltingi, dideli būna "Jaučiai", tokia sena veislė, kur mano mama augino, o dabar ir aš auginu. Kiekvienais metais pasidarau sėklos. Nežinau, ar čia kita, ar ta pati veislė.Jie daugiau pailgi, tik dideli šiek tiek suplokštėja.
dobilė
Posts: 13
Joined: Sun Sep 05, 2010 11:03 pm
Contact:

Re: Senų gerų veislių paieška

Post by dobilė »

Atsiprašau, ne "Jaučiai", o "Jaučio širdis" veislė. Bet gal yra ir Jūsų minėta veislė atskirai.
smilga
Posts: 202
Joined: Mon Mar 15, 2010 12:11 am
Location: Kėdainiai
Contact:

Re: Lietuviškų veislių pomidorų sėklos

Post by smilga »

Daugiau nei prieš dešimtmetį pirkdavau lietuviškų pomidorų sėklas: viltis, viltis-2, balčiai, ryčiai ir dar kažkokie, Babtų sodininkystės daržininkystės institute. Gal Babtuose ir dabar dar jomis prekiauja, nežinau, aš tokių veislių jau nebeauginu. Galima pasiskambinti į Babtus Jankauskienei Julijai ir pasiteirauti.
ludditas
Posts: 27
Joined: Tue Nov 08, 2011 6:22 pm
Contact:

Pasiteisinusios pirktinės sėklos - dalijamės patirtimi

Post by ludditas »

paie6kokit per google "kamuolius aš irgi prieš kelias dienas buvau aptikęs, kažkoioje internetinėje parduotuvėje. Kas link pomidorų ir kitų sėklų bandykit klausti babtų institute, aš gavau nors užtruko ilgokai (gal todėl , kad man siuntė paštu, tai ten visokie derinimai) šiaip maloniai nustebino sėklų kiekis ir kaina, sėklos vizualinė kogybė l. gera, ) daigumas nzn nes paprikos neišdygo ko lkas, pomidorai (laukiai) sudygo per kelias dienas (turėtų 6-7d) "svara" kol kas nesėjau
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Lietuviškų veislių pomidorų sėklos

Post by Mama Smilga »

Iš lietuviškų veislių nustebino VILTIS 2. Esu auginusi, rinkusi sėklas kaip pasiteisinusios. Bet šįmet pribloškė savo viršumu prieš visą veislių kaleidoskopą. Suformavo daugiausia kekių, užmezgė daugiausia vaisių. Veislės aprašyme - atsparus vėsai. Matyt, tai ir sąlygojo sėkmę. Karštomis vasaromis arba šiltnamyje ji nepirmaudavo. SVARA irgi pristatoma kaip gerai mezganti vėsoje, deja, jos vėlyvumas viską niveliuoja - kas iš to, kad iš veislių ilgiausiai išlaikė sveikus lapus, jei kekių ir vaisių skaičiumi - taip ir nepasivijo, liko paskutinėje vietoje. Mes atrenkame veisles, tinkamas laukui, o šiltnamyje vasaros vidury šios veislės neauga, nemezga - joms per karšta.
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Lietuviškų veislių pomidorų sėklos

Post by Mama Smilga »

1999 m. auginome AUŠRIAI dviem stiebais atvirame grunte, tik dvi pirmas savaites dengėme naktimis. Žymiai pralenkė derliumi tipiškus lauko pomidorus: DUBOK, NEVSKIJ, MOSKVIČ, kuriems buvo leista auginti daugiau šakų. Vietiniai, pamatę, kiek primezgė, maldavo sėklų. Daviau, bet pati veislę keičiau į VILTIS 2, nes mūsuose karšti sausringi metai, kokie buvo 1999, nesikartoja.
N.D.
Posts: 24
Joined: Mon Jan 23, 2012 1:34 pm
Contact:

Re: Lietuviškų veislių pomidorų sėklos

Post by N.D. »

gal kas geli pasakyti, kokia čia lauko pomidorų veislė? Krūmas platus, labai stiprus net lapai nesilanksto. Užaugo iki 60 cm aukščio, ant krūmo kokių 30 užsimezgusių pomidorų.
Sėkla, gauta iš kaimo netoli Ignalinos.
Attachments
20130708_213329 - Copy.jpg
20130708_213245 - Copy.jpg
Post Reply

Return to “Sėklininkystė”