Auginkime sėklas patys!
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
-
- Posts: 1083
- Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
- Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
- Contact:
Re: Auginkime sėklas patys!
Salotos pačios labai gražiai pasisėja. Jei neketinat keisti vietos, tai ir rinkti nebūtina. Kitą pavasarį pridygs labai anksti, tik paretint reikės.
Žilvinas Žurauskas
Re: Auginkime sėklas patys!
O kaip jūs renkate pomidorų sėklas? Aš vienam žurnale skaičiau, kad porą dienų reikia leisti parūgti savose sultyse, o tada sėklos atsiskiria nuo likusių audinių ir belieka perplauti vandeniu ir išdžiovinti.
Re: Auginkime sėklas patys!
Čia masinė gamyba tokia būna. O vieno kito pomidoro- sunokinu, išimu minkštimą, praplaunu per tinkliuką po kranu ir išdžiovinu ant lentelės.
Saulius Jasionis
Re: Auginkime sėklas patys!
O pomidorus sėklai geriausia sunokinti ant krūmo? Nes dabar išdarinėjau likusius balkoninius pomidorus sėklai, bet juos skyniau žalius ir nokinau patalpoj. Prapjovus - sėklos reikiamo dydžio, taigi manau subrendusios. Ir dar, ar svarbu kurios kekės vaisius rinksime sėklai? Ačiū!
Re: Auginkime sėklas patys!
Gal ir geriausia ant krūmo, seniau kažkodėl ant krūmo nokindavo beveik iki susprogimo. Bet praktika rodo, kad kambary sunokusių pomidorų sėklos irgi taip pat dygsta ir auga. Lyginamųjų bandymų nedariau- gal dirbtinai sunokintų daigai silpnesni būna ar kas, bet nepastebėjau.
Paprastai imami pirmi normaliai užaugę vaisiai. Kad bent kažkiek trumpint vegetacijos laiką- pas mus didžiausia pomidorų problema, kad jie labai vėlai sunoksta lauke auginami, todėl aktualu atrinkinėt į tą pusę.
Paprastai imami pirmi normaliai užaugę vaisiai. Kad bent kažkiek trumpint vegetacijos laiką- pas mus didžiausia pomidorų problema, kad jie labai vėlai sunoksta lauke auginami, todėl aktualu atrinkinėt į tą pusę.
Saulius Jasionis
Auginkime sėklas patys
Dar vienas paskatinimas rinkti savas sėklas:
Lietuvoje nyksta sėklų auginimas sėklininkystės ūkiuose. Parduotuvės sėklų pakelius atsiveža iš Europos, bet Europoje jos tik gražiai supakuojamos, o užauginamos pietuose.
Beveik visos Olandijos, Vokietijos, Čekijos firmos ir dalis Lenkijos firmų sėklas augina pietinėse šalyse: Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, o kai kurios sėklos auginamos Čilėje, Kinijoje ir Afrikos šalyse. Tai lemia pigi darbo jėga ir saulėtos dienos.
Sėklos užauga greitai.
Lietuvoje burokėlių, morkų, kopūstų, beveik visų šakniavaisių sėklas reiktų auginti du metus. Pirmais metais užauginti gumbą, per žiemą jį palaikyti gerame rūsyje (daugiabučių rūsiuose- neišsilaiko), antrais metais - pasodinti, kad užaugtų sėklos. Dažnai net nespėja subręsti. Prinoksta kelios pirmos sėklos ir nušąla sėklojai. Sėklų auginimo firmoms- tai brangus ir sunkus vargas. Todėl jos renkasi lengvą kelią- šiltus kraštus. Ten net ir šakniavaisių sėklos užauga per vieną vasarą: spėja užauginti gumbą, o po to ir sėklojus, ir subrandinti sėklas.
Ką mes nusiperkame gražiuose pakeliuose? Žiauriai sugadintas sėklas. Pernai pamatėme, kad didelė dalis burokėlių augino sėklojus, o ne šakniavaisius. O kaip kitaip jie gali elgtis, jei sėklos užaugintos šiltuose kraštuose per vieną vasarą? Jie neteisingai išauklėti. Todėl kvailioja.
Kokią kokybę nusiperkame? Baisu ir aptarinėti! Tik priminsiu, kad Holceris sėkloms skirtus augalus augina sunkesnėse, skurdesnėse sąlygose, nei valgymui skirtus augalus. Pvz., aukštesnėje sklypo dalyje virš jūros lygio, mažiau maisto medžiagų turinčiame dirvožemyje, kur žemesnė temperatūra. Tam, kad pasėjus į geresnes sąlygas, augalai augtų su didesne energija, klestėtų, būtų visomis prasmėmis stipresni.
Tai kaip augalai, pasėti iš nusipirktų gražių pakelių, gali būti stiprūs, jei sėklos užaugusios labai šiltuose kraštuose, o mums siūlo juos sėti daug šaltesnėje Lietuvoje?
Lietuvoje nyksta sėklų auginimas sėklininkystės ūkiuose. Parduotuvės sėklų pakelius atsiveža iš Europos, bet Europoje jos tik gražiai supakuojamos, o užauginamos pietuose.
Beveik visos Olandijos, Vokietijos, Čekijos firmos ir dalis Lenkijos firmų sėklas augina pietinėse šalyse: Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, o kai kurios sėklos auginamos Čilėje, Kinijoje ir Afrikos šalyse. Tai lemia pigi darbo jėga ir saulėtos dienos.
Sėklos užauga greitai.
Lietuvoje burokėlių, morkų, kopūstų, beveik visų šakniavaisių sėklas reiktų auginti du metus. Pirmais metais užauginti gumbą, per žiemą jį palaikyti gerame rūsyje (daugiabučių rūsiuose- neišsilaiko), antrais metais - pasodinti, kad užaugtų sėklos. Dažnai net nespėja subręsti. Prinoksta kelios pirmos sėklos ir nušąla sėklojai. Sėklų auginimo firmoms- tai brangus ir sunkus vargas. Todėl jos renkasi lengvą kelią- šiltus kraštus. Ten net ir šakniavaisių sėklos užauga per vieną vasarą: spėja užauginti gumbą, o po to ir sėklojus, ir subrandinti sėklas.
Ką mes nusiperkame gražiuose pakeliuose? Žiauriai sugadintas sėklas. Pernai pamatėme, kad didelė dalis burokėlių augino sėklojus, o ne šakniavaisius. O kaip kitaip jie gali elgtis, jei sėklos užaugintos šiltuose kraštuose per vieną vasarą? Jie neteisingai išauklėti. Todėl kvailioja.
Kokią kokybę nusiperkame? Baisu ir aptarinėti! Tik priminsiu, kad Holceris sėkloms skirtus augalus augina sunkesnėse, skurdesnėse sąlygose, nei valgymui skirtus augalus. Pvz., aukštesnėje sklypo dalyje virš jūros lygio, mažiau maisto medžiagų turinčiame dirvožemyje, kur žemesnė temperatūra. Tam, kad pasėjus į geresnes sąlygas, augalai augtų su didesne energija, klestėtų, būtų visomis prasmėmis stipresni.
Tai kaip augalai, pasėti iš nusipirktų gražių pakelių, gali būti stiprūs, jei sėklos užaugusios labai šiltuose kraštuose, o mums siūlo juos sėti daug šaltesnėje Lietuvoje?
Re: Sėklų ir sodinukų mainai
Kitas klausimas:
Ką daryti? Iš kur imti pirminę dauginamąją medžiagą?
Ar pavyktų persiauklėti į gerąją pusę pirktines sėklas? Kiek metų tai užtruktų? Iki keturiasdešimties.
Bet kokiu atveju esam entuziastai, ir , neskaičiuodami vargo, pradėjome augintis sėklas. Matome, kad savos sėklos, užaugintos kad ir iš pirktinių, jau ir per kelis metus įžvelgiamai pagerėja. Laiko gaišimas ir užburiantis žaidimas su savomis sėklomis - prasmingas. Tik dėl puikių rezultatų- stiprių augalų- teks pažaisti daug metų. Netgi labai genetiškai sugadinti augalai, patiems juos dauginant ir atrenkant geriausius, pilnai atsistato per 40 metų. Pirmapradžiai genai vis tik yra stipresni ir jie nugali. Bet firmos taip smarkiai sugadino sėklas, kad bent kiek normalesnės kokybės atstatymui prireiks daugybės metų.
O gal pažįstate, kas sėklas auginasi pats?
Jei rastume pas gerąsias bobutes jų pačių daug metų daugintų sėklų, tai jau iš karto turėtume puikią kokybę. Beliktų tik padauginti, kad visiems užtektų.
Ką daryti? Iš kur imti pirminę dauginamąją medžiagą?
Ar pavyktų persiauklėti į gerąją pusę pirktines sėklas? Kiek metų tai užtruktų? Iki keturiasdešimties.
Bet kokiu atveju esam entuziastai, ir , neskaičiuodami vargo, pradėjome augintis sėklas. Matome, kad savos sėklos, užaugintos kad ir iš pirktinių, jau ir per kelis metus įžvelgiamai pagerėja. Laiko gaišimas ir užburiantis žaidimas su savomis sėklomis - prasmingas. Tik dėl puikių rezultatų- stiprių augalų- teks pažaisti daug metų. Netgi labai genetiškai sugadinti augalai, patiems juos dauginant ir atrenkant geriausius, pilnai atsistato per 40 metų. Pirmapradžiai genai vis tik yra stipresni ir jie nugali. Bet firmos taip smarkiai sugadino sėklas, kad bent kiek normalesnės kokybės atstatymui prireiks daugybės metų.
O gal pažįstate, kas sėklas auginasi pats?
Jei rastume pas gerąsias bobutes jų pačių daug metų daugintų sėklų, tai jau iš karto turėtume puikią kokybę. Beliktų tik padauginti, kad visiems užtektų.
Re: Auginkime sėklas patys!
Tai lyg ir būtų blogai. Bet yra gera žinia šitoj vietoj: visos tokios sėklų firmos dirba mums. Tik mokėkim pasinaudot.Lietuvoje nyksta sėklų auginimas sėklininkystės ūkiuose. Parduotuvės sėklų pakelius atsiveža iš Europos, bet Europoje jos tik gražiai supakuojamos, o užauginamos pietuose.
Beveik visos Olandijos, Vokietijos, Čekijos firmos ir dalis Lenkijos firmų sėklas augina pietinėse šalyse: Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, o kai kurios sėklos auginamos Čilėje, Kinijoje ir Afrikos šalyse. Tai lemia pigi darbo jėga ir saulėtos dienos.
Saulius Jasionis
Re: Auginkime sėklas patys!
Kodėl iš savų sėklų užaugę vaisiai būna turtingesnio skonio?
Ir sėklos viduje būna mini grybeliai, ir ant sėklos - grybų pradai. Grybai kuria vitaminus, turtingą, intensyvų skonį. Pirktinės sėklos būna apdirbtos fungicidais, atseit - nuo grybinių ligų, bet fungicidai sunaikina visus - net ir naudingus - grybus. Iš pirktinių sėklų užauga silpnai išreikšto skonio vaisiai, nors su gž technologija auginami vis tiek jau skanesni, nei su tradicine. Matyt, augimo metu dar spėja prisivilioti kokį grybelį. O iš savų sėklų kiekvienais kitais metais užauga vis skanesni vaisiai. Nes savose sėklose vis daugėja reikalingų grybelių. Gamta atstato.
Ir sėklos viduje būna mini grybeliai, ir ant sėklos - grybų pradai. Grybai kuria vitaminus, turtingą, intensyvų skonį. Pirktinės sėklos būna apdirbtos fungicidais, atseit - nuo grybinių ligų, bet fungicidai sunaikina visus - net ir naudingus - grybus. Iš pirktinių sėklų užauga silpnai išreikšto skonio vaisiai, nors su gž technologija auginami vis tiek jau skanesni, nei su tradicine. Matyt, augimo metu dar spėja prisivilioti kokį grybelį. O iš savų sėklų kiekvienais kitais metais užauga vis skanesni vaisiai. Nes savose sėklose vis daugėja reikalingų grybelių. Gamta atstato.
Re: Auginkime sėklas patys!
Taigi prieš sėjant sėklas netgi nereikia mirkyti kokiam kalio permanganate kaip įprasta? Nes pastarasis sunaikins naudinguosius grybelius?